Da humanost i kreativnost mogu ići ruku pod ruku dokazala je nekolicina pojedinaca koja je svojom domišljatošću dala svoj doprinos prikupljanju sredstava za tri devočice koje boluju od iste bolesti - Sofiju, Lanu i Unu.

Zahvaljujući neverovatnom odazivu i veoma brzoj reakciji građana širom Srbije, za Sofiju, već je prikupljeno dovoljno novca za lek i lečenje u Americi, a uveliko se prikupljaju sredstva za devojčice Lanu i Unu koje se suočavaju sa istim problemom.

Milan Đurđević, prodavac lubenica sa Labudovog brda, i njegov kum svojom idejom su pokrenuli čitav niz sličnih akcija. Naime, ko god bi došao kod njih u radnju po lubenicu, dobio bi je na poklon, ako pošalje jedan SMS za pomoć maloj Sofiji.

Sve što je potrebno je da kupac ispred prodavca pošalje poruku na humanitarni broj Fondacije "Budi human" i kad stigne povratna poruka, može da izabere lubenicu koju želi – malu, srednju, veliku. 

Kad je akcija krenula, lubenice su planule, priča Milan sa osmehom koji je pokazao tek na trenutak, jer nosi masku.

Za kratko vreme prodali su čak 20-30 lubenica.

Oni koji nisu u tom trenutku mogli da pošalju poruku iako su želeli, ostavljali bi 200 dinara koje bi bili uplaćeni nekoj od narednih mušterija, koja bi zatim prosledili poruku na humanitarni broj.

Na sličnu ideju došli su i vlasnici kafane Korčagin, blizu Vukovog spomenika. Uz dobro jelo i piće, gosti kafane su mogli da popiju i šoljicu espresa po ceni jednog SMS-a poslatog Fondaciji Budi human, nataj način pomažući da se prikupe preostala sredstva za Sofijino lečenje.

Motoristi licitiraju svoje mezimce

Nakon što je Nemanja Ugrešić na Fejsbuku objavio da prodaje svoj Java motocikl i da sav novac daje za pomoć da Sofija Markuljević ozdravi, ova akcija zaživela je i među drugim vlasnicima dvotočkaša u Srbiji. Pančevka Dragana Zindović, objavila je na stranici “Budi human-humanitarne licitacije” svoj motor marke "Jamaha" od 600 kubika, kako bi dala svoju podršku lečenju Lane Jovanović i Une Bihorac.

Iako je star 7 godina, po njenim rečima, motor je “mažen i pažen”, pa veruje da će veoma usrećiti budućeg vlasnika, koji samo treba da promeni gume i još par sitnica. Početna cena je stavljena na  60.000 RSD, a nada se da će za ovaj humanitarni cilj biti prikupljeno i mnogo više.