Heroji nisu samo likovi iz filmova i knjiga. Znate li da oni mogu biti naše komšije, rođaci, poznanici... Štaviše, svako od nas može postati nečiji heroj.

A kako se postaje heroj? - Činjenjem dobrih dela!

Heroji i heroine su osobe koje i pored sopstvenih teškoća i postojećih rizika nesebično pomažu drugima.

Proteklih par meseci svako od nas se suočio sa nizom izazova koje je vanredno stanje nametnulo. Mnogi su zapali u tešku materijalnu situaciju, neki su ostali bez posla, a velikom broju je bila potrebna i psihološka podrška. Kako bismo pregurali ovaj težak period, bilo je potrebno da se međusobno pomažemo.

Setimo se svih onih koji su nam prethodnih meseci olakšavali krizni period i bez čijeg angažovanja i hrabrosti bi nam bilo značajno teže. Da dobročinstvo i požrtvovanje ovih hrabrih pojedinaca ne bi ostalo neprimećeno, pokrenut je nagradni konkurs “Oni su heroji” na sajtu onisuheroji.rs

Preko 50 heroja i heroina, koji su iz dana u dan hrabro i požrtvovano pomagali ljudima iz svoje zajednice, nominovano je u samo poslednjih par nedelja. 

Ovo su samo neke od njihovih priča.

dobrocinitim aleksandar niciforovic

Lepša strana vanrednog stanja

Aleksandar Nićiforović, novinar iz Novog Pazara, je za vreme trajanja vanrednog stanja predano izveštavao svoje sugrađane o dešavanjima u njihovom gradu.

Preko dana prenosio je aktuelnosti koje se tiču korona virusa, a noću je Aleksandar javnost upoznavao sa delima humanih pojedinaca koje je susretao istražujući priče.

Tokom 50 dana trajanja policijskog časa, na portalima i u rubrici "Lepša strana vanrednog stanja" na društvenim mrežama (https://www.facebook.com/Sandar.Rovic), zabeležio je i objavio 50 inspirativnih priča o humanim ljudima iz Novog Pazara.

Svakog dana po jedna priča.

Na ovaj način Aleksandar je uspeo da pronađe lepšu stranu ove teške situacije i podstakne nadu i pozitivan stav u drugima, zbog čega mu dugujemo jedno veliko hvala!

dobrocinitim andreja pavlovic profa

Profa sa You Tube-a

Profesor matematike iz Smedereva, Andreja Pavlović, postao je jedan od prvih onlajn nastavnika mnogo pre epidemije.

Njegov YouTube kanal "Profa" nastao je sa idejom da kroz zabavu i interesantne priče iz života privuče i motiviše decu da uče, kao i da učestvuju u kreiranju sadržaja iz matematike i srodnih nauka.

Profesor je i tokom vanrednog stanja svakodnevno postavljao lekcije, deleći praktične savete i zanimljivosti. Sredom je držao konsultacije za sve koji su želeli da razgovaraju o matematici, školi, ali i karantinu i drugim temama koje ih interesuju.

Profa veruje da YouTube, kao jedna od najpopularnijih video platformi današnjice, mora imati i obrazovne sadržaje koji su istovremeno dovoljno zanimljivi da bi ih deca pratila.

Primer ovog profe nam govori koliko je značajno da nastavni metodi idu u korak sa vremenom i da akademska zajednica tome da aktivan doprinos.

Hobijem kroz karantin

Kako bi pomogli sugrađanima da se zabave i rasterete tokom kriznog perioda ili čak nauče nešto novo, pojedinci su izabrali da nesebično dele svoja stečena znanja.

Novosađanka, Jelena je tokom karantina je držala radionice o veštini veženja i inspirisala ljude da na kreativan i zabavan način ispune svoje slobodno vreme.

Marija, studentkinja fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu je držala besplatne treninge, pomažući da naši sugrađani ostanu u formi ili steknu kondiciju i tokom perioda ograničenog kretanja.

Jovan je izabrao da daje časove gitare, pa su svi početnici i oni malo napredniji mogli da porade na svojim muzičkim veštinama i zabave svoje ukućane naučenim.

Odajmo priznanje našim herojima

Ovo su samo neki od bezbroj pojedinaca koji su svojim delima zaslužili da nose titulu heroja. Svako od nas poznaje makar još nekoliko.

Setimo se samo prodavaca, sanitarnih radnika, volontera, dostavljača i mnogih drugih čija nam je podrška, lepa reč i pomoć olakšala svakodnevnicu poslednjih meseci.

Odajmo im priznanje za ono što su učinili za svoje zajednice i nominujmo ih do 11. juna preko platforme onisuheroji.rs