Učenici IV-1 OŠ „Ivan Goran Kovačić“ su uz podršku svojih roditelja i učitelja Dejana Kljajića sakupili 20.000 dinara i uplatili ih Fondaciji „Budi human“.

Njihov učitelj ponosno ističe da su đaci su sami došli na ideju da pomognu Lani Jovanović i Sofiji Markuljević i da to ne bi bio prvi put. Uz pomoć roditelja učestvovali su u brojnim akcijama - od prikupljanja sredstava za decu sa Kosova, decu iz „Kolevke“ i škole „Žarko Zrenjanin“ do prodaje na vašarima i davanja onog što su skupili onima kojima je najpotrebnije.

Sve je počelo nakon jednog školskog vašara u okviru Dečje nedelje pre dve godine kada su deca za simboličan novac prodavala svoje stare knjige i igračke.

Po rečima učitelja Dejana, tog dana su mu četiri njegove učenice prišle i rekle da ono što su skupile ne žele za sebe već da daju nekome kome je potrebno. Tu ideju su odmah prihvatila i druga deca i sav novac koji su tog dana zaradili stavili su na sto i rekli da žele sve da daju u humanitarne svrhe.

Već iduće godine u organizaciju vašara uključili su bake i mame, koje su pravile kolače i limunade, nakit i druge sitnice, koji su potom prodavali na štandovima. Sve što su tada skupili uplatili su fondu "Budi human" za devojčicu koja se lečila od teške bolesti.

Da punog dečjeg srca daruju i pomognu svojim vršnjacima, školske drugare su „nagovorile“ Milica RužinskiFilipa LetovićUna Milošević i Livija Molnar.

Milica priča da je ideja potekla od njene mame, a drugarice su je odmah podržale, čim je ideju podelila sa njima.

Filipa kaže da će nastaviti da pomaže onima kojima je najpotrebnije i da se nada da će u školi biti još vašara, pa da će moći ponovo da skupljaju novac i daju ga kome je potrebno, da bar malo olakšamo teške situacije kroz koje prolaze.

Iako su one prve počele, Una kaže da uopšte nije bilo teško da nagovore ostale drugare da im se pridruže. Svim vršnjacima poručuje da budu humani da kada god mogu da pomognu nekome.

Na sjajnu decu najponosniji su roditelji, koji im daju vetar u leđa da nastave putem kojim su krenuli, a učitelj ističe da je srećan što vidi kako rastu u dobre, poštene i vredne ljude.

Pored toga što su plemeniti, učenici ovog odeljenja su i sjajni đaci i sigurnim koracima hitaju ka višim razredima.

Želimo im puno uspeha u daljem školovanju.

Izvor: subotica.com