Književnica Božica Velousis je tokom aktuelne pandemije osim za svoj književni rad pronašla vremena i energije da sprovede niz humanitarnih akcija.

Da solidarnost u teškim vremenima mnogo znači, ona nas je podsetila u više navrata tokom prethodnih meseci.

Samostalno je organizovala donaciju namirnica i sredstava za higijenu ženama udruženja “Hajr”- žrtvama porodičnog nasilja i samohranim majkama, a od ranije je angažovana i u humanitarnoj organizaciji „Promenimo svet“ koja godinama pomaže socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Nije zaboravila ni predstavnike trećeg doba sa opštine Čukarica. U saradnji sa građanima sa Ceraka, donirala je pakete sa osnovnim životnim namernicama najstarijim sugrađanima kao i socijalno ugroženim porodicama.

Po njenim rečima, sve proizvode je kupovala putem interneta koje zatim bi pakovala u pakete i slala, "pod nadzorom" svoje četvorogodišnje ćerke Evangeline.

Humanitarnim radom se bavi se više od 15 godina, a sada to čini prvenstveno kako bih okupila svoje kolege, u želji da zajedničkim snagama realizuju što veći broj humanitarnih akcija. Uvek postoje oni kojima je pomoć neophodna, tako da smatra da njihovi napori ne treba da budu usmereni samo na pomoć oko aktuelne krize.

Nedavno je pokrenula radionice za decu koja su preživela nasilje u porodici u okviru Udruženja „Hajr“, sa ciljem da ih edukuju i osnaže njihovu ličnost. 

U tome joj pomažu psiholog, sociolog, logoped i mnogi drugi stručnjaci. A da bi podstakla i razvila njihova interesovanja i talente, uključila je i svoje kolege iz sveta umetnosti i sporta.

Želim da svako dete osnaži svoju ličnost i da raste zdravo, da se edukuje i na osnovu njihovih želja i talenta bude usmereno na pravi put. Družimo se, pevamo, crtamo, igramo se… Radionice su organizovane u zavisnosti od starosnog doba deteta. Tu sam nam i dečica od druge godine do srednjoškolaca sa kojima ja lično radim na edukaciji kako srpske kako i svetske književnosti. 

Beogradska književnica, pesnikinja i novinarka, početkom juna dobila je priznanje “Humanitarno srce” Republike Srbije za svoj humanitarni rad, a nedavno je nagrađena i poveljom Međunarodne organizacije “Literarni forum za mir i ljudska prava”, za nesvakidašnji doprinos kulturi u doba pandemije Korona-virusa.