Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade pokreće još jednu u nizu velikih ekoloških akcija, a ovoga puta u humanitarne svrhe.

Pod sloganom „Dragi budući ja“ 26. FEP biće održan 13. septembra na sajtu – www.fep.org.rs i to sa programima na koje ste navikli, ali ovaj put, u svačijem domu, na bilo kom računaru ili pametnom uređaju.

Svesni aktuelne situacije u svetu, organizatori festivala rešili su da osmisle način kako da festival održe, a da ne dovode u rizik zdravlje svoje publike. Zbog toga će Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade po prvi put u poslednjih 25.godina promeniti termin održavanja i preseliti se u potpunosti onlajn.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja FEP-a biće prikazane četiri predstave, koje će se takmičiti za nagradu „Dobro drvo“.

Po izboru dramaturškinje, Tijane Grumić, na 26. FEP-u biće odigrane predstave „Od tačke do beskraja“ Pozorišnog studija Nada, „LOL iz stripa“ Umetničkog udruženja ARTFRAKCIJA, „Drvce je drug“ Pozorištanca Ostrvo i „Žabac i stranac“ Seoskog kulturnog centra Markovac i Hop.La! Beograd. U revijalnom delu programa biće odigrana predstava „Cvrčak i mrav“ nastala u koprodukciji FEP-a i Gradskog pozorišta Bečej. Po rečima organizatora, iako skroman, ove godine će publika imati priliku da vidi veoma kvalitetan pozorišni program, radionice i još mnogo sadržaja. Ono čemu se posebno raduju je da će za sve vas biti mesta, čak i ako se bude tražila karta više.

A dok čekate da FEP stigne u vaše domove, priključite se njihovoj ekološko-humanitarnoj akciji „Sreća od smeća“, osmišljenoj sa ciljem da se kroz reciklažu prikupe sredstva kojima bi se pomoglo socijalno-ugroženoj porodici Bajić iz Bačke Palanke. Za učešće u akciji je dovoljno da svoj otpad za reciklažu, od 7. do 14. septembra, donesete u dvorište Slovačkog doma u Bačkoj Palanci, gde će vam FEP-ovi volonteri pomoći sa sortiranjem i odlaganjem. Šta sve možete doneti na reciklažu saznajte na sledećem linku.  

A zašto treba da recikliramo i inače?

U Srbiji godišnje nastane i do 1,7 tona otpada po stanovniku - što je težine čak 3 koncertna klavira.

Otpad se smatra jednim od najozbiljnijih ekoloških problema savremenog sveta. Zadatak svakog od nas je da sačuvamo i očuvamo, zaštitimo i unapredimo okolinu koja nas okružuje. Očuvanje životne okoline je od neizmerne važnosti za budućnost svakog pojedinca, ali i budućih generacija. Recikliranjem otpada čuvamo biodiverzitet, ekosistem i prirodne resurse tako što smanjujemo zagađenje vazduha, vode i tla, a pritom štedimo električnu energiju i produžavamo vek sanitarnih deponija.

Recikliranje predstavlja jednu od najlakših i najvažnijih aktivnosti koje možemo preduzeti ako želimo da pročistimo svoju okolinu i smanjimo zagađivanje naše jedinstvene Zemlje. Recikliranjem dajemo nov život otpadu koji, umesto da završi na deponiji, postaje resurs koji se koristi iznova i iznova.

Zato pridružimo se FEP-u i reciklirajmo!

Više o samoj akciji, kao i o programu 26. FEP-a možete saznati na sajtu www.fep.org.rs ili kroz FEP aplikaciju koju možete preuzeti putem QR koda.

Izvor: remixpress.com, fep.org.rs