Nedavno je na platou ispred Spensa u Novom Sadu organizovano dobrovoljno davanje krvi, a svi koji su donirali krv su dobijali dve karte za evropsku fudbalsku utakmicu između Vojvodine i Panevežisa. Osim toga, dobrovoljni davaoci dobijali su i kafu, picu i sladoled, a pored njih su sve vreme volonteri Crvenog krsta koji pružaju i psihološku podršku i prvu pomoć.

Akcija je pokrenuta zbog nedostatka zaliha svih krvnih grupa u Vojvodini, a sprovode je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Vojvodine i FK Vojvodina koji poklanja ulaznice. Od 13h, kada je akcija početa, krv je doniralo oko 30 Novosađana.

Radimo na dva mesta, u transfuziomobilu i na punktu ispod šatora. Očekujemo da će doći više od 100 davalaca do 18h, do kada smo i tu. Moram da priznam da u letnjim mesecima bude slabiji odziv, godišnji su odmori, tu su i poljoprivredni radovi, ali i pandemija je i dalje u toku, rekao je doktor Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Želimo da razvijemo dobrovoljno davalaštvo krvi još više i generalno je zamisao bila da motivišemo mlade ljude i sportiste da dođu, da se odazovu u ovom letnjem period kada jedinica krvi najviše i fali kako bismo omogućili zdravstvenom sistemu da funkcioniše nesmetano, rekla je Jelena Milić ispred Crvenog krsta Vojvodine.

Izvor: 021.rs