Četvrti Festival filantropije, koji je ove godine održan pod sloganom „Dobro se dobrim vraća”, zatvoren je turom Stazama zadužbinara u Beogradu i Novom Sadu. Filantropske šetnje su pružile mogućnost da se ova dva grada upoznaju iz sasvim drugog ugla – kroz simbolično pešačenje stazama poznatih dobročinitelja.

Stazama zadužbinara, uz vodiče u Beogradu i Novom Sadu, pričale su se priče o dobrotvorima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji ovih gradova, bez kojih ne bi bilo ni Matice srpske, Muzeja grada Novog Sada, sirotišta i domova za decu, kao i mnogih drugih znamenitosti. 

Ovo je bio svojevrsni epilog sada već četvrtog po redu Festivala filatropije, koji organizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u cilju promovisanja kulture davanja i solidarnosti u Srbiji u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, a koji realizuje Koalicija za dobročinstvo uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID. Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno je čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Izdvajamo samo neke od brojnih aktivnosti koje su obeležile ovogodišnji program Festivala:

  • Održana je dobrotvorna fudbalska utakmica sa poznatima u organizaciji ArtFoodball Serbia u dvorištu Treće beogradske gimnazije gde se, umesto ulaznice, donosila konzervirana i upakovana hrana.
  • Zainteresovani mališani uzrasta 7-12 godina učestvovali su u kreativnoj radionici na temu zdrave ishrane, smanjenja otpada hrane, ali i značaja filantropije i solidarnosti u cilju smanjenja siromaštva.
  • U okviru Studentske kuhinje za ugrožene, studenti AIESEC Serbia sa gostima iz inostranstva su, zajedno sa organizacijama, spremili više od 70 obroka za najugroženije građane Beograda.
  • Ulične priče o dobročinstvu bile su još jedan deo programa, u okviru kojeg su volonteri organizacije Junior Chamber International kroz uličnu anketu ispitali koliki su dobročinitelji građani i građanke Novog Sada.

Svake godine, cilj Festivala je da kroz programe raznovrsnih aktivnosti i događaja (kvizova, predavanja, radionica, kulturnih programa, performansa) okupi što veći broj građana, kompanija, medija i organizacija civilnog društva iz svih krajeva Srbije koji će zajedno da ukažu na značaj solidarnosti i dobročinstva i tako doprinesu izgradnji održive kulture davanja u našem društvu.