Treći Nacionalni dan dan davanja obeležava se u znaku pristupačnosti i pod nazivom "Srbija bez barijera". U susret Nacionalnom danju davanja, septembar se, nizom aktivnosti obeležava kao mesec pristupačnosti.

Druga panel diskusija pod nazivom "Srbija bez barijera - pristupačnost u doba pandemije", na kojoj je bilo reči o  poteškoćama sa kojima su se osobe sa invaliditetom svakodnevno susretale tokom trajanja vanrednog stanja, ali i nakon njegovog ukidanja, održana je u utorak, 29. septembra.

„Pandemija je bila veliki izazov za sve građane, a osobe sa invaliditetom su se našle u posebno nepovoljnoj poziciji – neki od njih su imali samo delimičan pristup važnim informacijama, pristup rehabilitaciji, terapijama i intervencijama bio je ograničen, deca sa oštećenim sluhom nisu mogla da prate online nastavu“, istakao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma. „Uprkos tome, postoji i mnogo pozitivnih primera tokom pandemije, ali verujem da treba težiti sistemskom rešenju kada je u pitanju briga o osobama sa invaliditetom u ovakvim vremenima“, dodao je on.

Jelena Avramović iz USAID-a zaključila je da "pandemiju možemo iskoristiti i na način da iz nje proizađe nešto korisno, da svi zajedno učinimo nešto za veću pristupačnost, prvenstveno pristupačnost osoba sa invaliditetom“, dok je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, naglasio je da je "neprestani dijalog između udruženja osoba sa invaliditetom i vlade i lokalnih samouprava ključan za unapređenje pristupačnosti u našoj zemlji."

Nacionalni dan davanja se obeležava 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina i ustanovljen je 2018. godine, sa ciljem promocije kulture davanja i deo je  Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. 

Izvor: srpskaekonomija.rs