U gradu u kome je voda 18 godina zabranjena za piće, gde se po kućama i stanovima gomilaju plastični baloni, a ima ih i na terasama i iskaču iz gepeka automobila, dvoje maštovitih Zrenjaninaca osmislilo je kako ih reciklirati i dalje koristiti.

Radmila i Nikola Trebovac osmisli su torbalon, torbu od plastičnog balona za vodu a jednu takvu poklonili su nedavno muzičaru Marčelu, kada je posetio Zrenjanin.

Poznajemo se sa Marčelom, još od vremena kada sam radila radijske emisije, pa smo mu poklonili jednu našu torbicu, zbog tog zrenjaninskog problema sa vodom. Ova torba opominje da problem i dalje nije rešen i da treba dosta volje i aktivizma, priča Radmila Trebovac.

Da bi se ovakva torba nabavila, za trgovinu je potrebno da se donese balon vode. Dakle, jedan balon vode za jedan torbalon.

Torbalon je i modni detalj i praktična torba, a ima humanitranu svrhu jer se „kupuje” balonom vode za siromašne. To je ujedno reciklirani proizvod za koji su autori nagrađeni sredinom prošlog meseca na konkursu „Angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji“ u organizaciji CirEkona.

Izvor: Danas