Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Rotari klub „Pančevo“ uručili su dva inkubatora, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju Opštoj bolnici „Pančevo“. Ova donacija deo je projekta „Srca Evrope” koji se sprovodi u 12 zemalja i koji podržava USAID, a sprovodi Rotari. Vrednost donacije pančevačkoj bolnici je 67.280 dolara.

Inicijativa za ovu akciju u Pančevu, pod nazivom „Biciklom za bebe", potekla je od Rotari kluba „Pančevo“ i Pančevca Dušana Milojkova, koji je prešao 8.000 kilometara biciklom po Evropi kako bi skrenuo pažnju na ovaj problem i prikupio sredstva za povećanje stope preživljavanja prerano rođene dece. 

Pomoćnik direktora pančevačke bolnice, dr Slobodan Prodanović, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost povodom donacije kvalitetne medicinske opreme za Službu pedijatrije.

Ova oprema će značajno pomoći da se bitno unapredi i poboljša kvalitet rada lekara pedijatara – neonatologa, i na taj način, uz požrtvovan rad zdravstvenih radnika, smanji stopa smrstnosti novorođene dece.

Pančevački biciklista Dušan Milojkov je bio presrećan zbog uspeha njegovog poduhvata.

Evo sav sam se naježio. Ovo je predivan osećaj. Slede novi poduhvati, čekamo da nam korona omogući da krenemo u novi humanitarni pohod po Evropi. Rotarijanci su se pokazali kao sjajni partneri, rekao je Milojkov.

Izvor: 013.info.rs