Humanitarnu fondaciju „Prvi korak“ pre više od tri godine osnovao je bračni par Kačavenda uz Novog Sada, s ciljem da pomognu nabavci robotizovanog sistema za rehabilitaciju, učenje i korekciju hoda kod dece. Novac za taj sistem prikupljaju i biciklističkom turom od Pariza do Novog Sada i pokušavaju da sakupe 300.000 EUR, potrebnih za kupovinu robota koji zamenjuje osam fizioterapeuta.

Porodica Kačavenda je u borbu krenula osnovanjem fondacije kako bi pomogli svom sinu koji je zbog teškog porođaja rođen sa hemiparezom (nepotpunom paralizom).

Kako ističe osnivač i upravnik fondacije Bojan Kačavenda, devet godina su radili na njegovoj rehabilitaciji i tako se upoznali i sa robotskim sistemima.

To je robot, nema puno grešaka, kompjuterski je kontrolisan, zamenjuje osam fizioterapeuta, od grudi do prstiju na nogama je svaki pokret deteta kontrolisan i unapred programiran. Organizam i mozak uče senzorno, uče hod ili popravljaju hod, izjavio je sagovornik.

Mihajlo je, kako priča njegov otac, prošao pet operacija i hiljade sati vežbanja. Kako navodi Kačavenda, Mihajlo danas samostalno može da ide u školu. Sada, kaže, pokušavaju da pomognu i drugoj deci.

Biciklistička tura je ideja mog brata, zamišljena je da vozimo 2.800km od pariza do Novog Sada, da se zaustavljamo u većim gradovima, da svaki dan pređemo po 1.000km, i uz podršku naših ambasada, nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo ta sredstva. I ne samo to – da probamo da u Srbiji probudimo svest, da probamo da animiramo što veću zajednicu, uplatama, u Srbiji je SMS broj 5300 da se doniraju sredstva, da prikupimo tih 330.000 EUR i da do kraja godine instaliramo prvog robota za rehabilitaciju u Srbiji, planira Kačavenda.

Izvor: N1