Pančevac Dušan Milojkov je pre dve godine osmislio akciju „Biciklom za bebe”, dok je partnera pronašao u Rotari klubu u Pančevu. Nakon toga je vožnjom na dva točka prikupio više od 67.000 dolara, a u ovdašnje porodilište stigli su mobilni i stacionarni inkubator, sto za reanimaciju i lampe za fototerapiju – sve za novorođenčad.

Opšta bolnica u Pančevu ima stare inkubatore i one novijeg tipa, ali podložne servisiranju. Bilo je jasno da moraju da se nabave novi. Okrećem pedale uvek u humanoj misiji, a ovoga puta da otkucaje srca poklonim klincima rođenim u južnom Banatu. To nisam mogao da uradim sam. Podržao me je Rotari klub u Pančevu, a iza akcije stala je i Fondacija „Rotari” distrikta Srbija i Crna Gora, kaže za „Politiku” Milojkov, koji kad pitate koliko je prešao kilometara biciklom, podseća da ekvator ima 40.000 kilometara, da ga je obišao tridesetak puta, te upućuje na sabiranje i 17 knjiga putopisa, koje se takođe prodaju za pomoć bolesnoj deci.

Uspeo je tako da omogući presađivanje oba bubrega jednoj devojčici, a sakupljao je novac i za završetak Hrama Svetog Save. 

Sada gradim most saradnje Rotari klubova Evrope i karika sam u dugačkom humanom lancu. Dolazio sam do njih, oni su mi obezbeđivali logistiku, a što je najvažnije, uplaćivali donacije za kupovinu aparata. Čak je i američka organizacija USAID izdvojila značajna sredstva, iako nisam vozio po Americi, a najavljuju učešće i u sledećoj etapi, napominje Milojkov, dok je akcija zaustavljena otkako je počela pandemija. Kad uslovi dozvole, nastavak će biće ruta od Brisela do Moskve, od 4.800 kilometara, a poslednja od Moskve do Istanbula.

Izvor: k-013.com