U okviru Akcije za borbu protiv raka dojke, kompanija Avon je najavila donaciju Fondu B92 vrednu preko 1,4 miliona dinara. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, donacija će biti iskorišćena za troškove rada pokretnog mamografa, sa ciljem da se obezbede besplatni pregledi i podstakne rana dijagnostika kod žena starijih od 45 godina. Mamograf je postavljen na Kalemegdanu i radiće do 14. novembra 2021.

Rak dojke je oboljenje s kojim se suočava svaka četvrta žena koja boluje od maligniteta u Srbiji i godišnje se dijagnostikuje kod više od 4.000 žena u našoj zemlji, dok njih 1.600 izgubi život, što ovu bolesti čini jednim od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji.

Od osnivanja Avon Akcije za borbu protiv raka dojke, naš važan cilj je da informišemo žene o važnosti redovnih pregleda i ohrabrimo ih da brinu o svom zdravlju. Veoma smo ponosni što smo i ovogodišnjom donacijom otišli dalje od ohrabrenja. Zahvaljujući zalaganju Avon Dama i svih naših saradnika, izdvojili smo sredstva koja će omogućiti ženama besplatne mamografske preglede u ovim nesvakidašnjim okolnostima kada je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem, izjavila je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik region.

Dugogodišnja saradnja kompanije Avon i Fonda B92 ogleda se u zajedničkoj realizaciji različitih aktivnosti, poput kupovine prvog mobilnog mamografa 2008. godine, ali i prošlogodišnje donacije za kupovinu vaučera za više od 1.300 specijalnih ortopedskih grudnjaka namenjenih ženama koje su se suočile sa mastektomijom širom Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić, naglasio je da je dodatno važna uloga digitalnog pokretnog mamografa u ovo vreme pandemije kada su smanjeni preventivni pregledi, jer ne samo da njegova mobilnost utiče na to da više žena može da dođe na pregled, već pojednostavljuje i samo obavljanje pregleda. 

Izvor: nsreporter.rs