U utorak, 9. marta proslavljamo treći rođendan naše platforme Donacije.rs.  

Ali to nije samo jedan običan rođendan, već i prilika da slavimo snagu zajednice i sve one dobre stvari koje su tokom prethodnih godina postignute zahvaljujući našoj zajednici dobročinitelja okupljenoj oko platforme Donacije.rs

Tokom ove tri godine, putem platforme Donacije.rs vođeno je više od 100 kampanja, za koje je prikupljeno 57,5 miliona dinara, odnosno 490 hiljada EUR. Samo tokom COVID-19 krize uspešno su realizovane 24 kampanje, kroz koje je prikupljeno 16,1 miliona dinara. 

U susret rođendanu, sa vama delimo priče o nekima od najzapaženijih i najuspešnijih kampanja, a iskustva nekih organizacija koje su putem platforme Donacije.rs prikupile sredstva za ostvarenje svojih dobrih ciljeva, možete pogledati i u našem videu. 

Sve organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako da svojoj zajednici pomognu u saniranju štetnih posledica COVID-19 pozivamo da se prijave putem našeg formulara i pokrenu svoje kampanje na Donacije.rs.  

ORCA: Otvaranje prvog studentskog doma za buduće stručnjake za zaštitu životinja i prirode 

Jedna od najuspešnijih kampanja na našoj platformi Donacije.rs bila je kampanja koju je 2018. vodila ORCA, kako bi otvorila prvi studentski dom za buduće stručnjake za zaštitu životinja i prirode. 

Zahvaljujući gospođi Ljubinki Vivčar, koja je svoj stan poklonila organizaciji i podršci 242 donatora, koji su obezbedili 1.048.464 RSD, ovaj dom je otvoren, uređen i spreman da generacijama studenata koji će svoju profesionalnu karijeru posvetiti dobrobiti životinja i prirode obezbedi smeštaj. 

LICEULICE: Pretplatom do posla za 10 teško zapošljivih žena 

Kako bi osnažili žene iz teško zapošljivih kategorija kojima je potrebna podrška, tim LICEULICE pokrenuo je 2018. godine kampanju za obuku i zapošljavanje 10 žena na svim poslovima koji se tiču pretplata za magazin.  

Za sve donatore, u zavisnosti od donirane sume, pripremljene su i simbolične nagrade. Kampanja je završena vrlo uspešno i, zahvaljujući podršci preko 150 donatora, prikupljeno je čak 126% od potrebne sume, odnosno 631.800 RSD. 

 Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, 10 žena iz najranjivijih kategorija dobilo je priliku za rad, kao i prolazak kroz potrebne obuke i programe podrške. 

Podrška za Milana Jovanovića, novinara kome je zapaljena kuća 

Nakon što je 70-togodišnjem Milanu Jovanoviću, novinaru iz Grocke, koji je pisao o korupcionaškim aferama, zapaljena kuća, na platformi Donacije.rs pokrenuta je kampanja, koja je naišla na veliku i brzu podršku zajednice. 

Samo u prvih 24 sata od lansiranja kampanje, prikupljeno je 750.000 dinara, a za 45 dana koliko je kampanja trajala, 483 donatora uspela su da skupe skoro 2.300.000 dinara koji su usmereni na obnovu kuće porodice Jovanović.   

Ova kampanja je još jedan primer kolika je snaga zajednice, udruženosti i solidarnosti. 

Nova oprema za TV Forum – prvu žensku televiziju na Balkanu 

TV Forum je prva televizija civilnog društva u Srbiji i prva ženska televizija na Balkanu. Već 13 godina profesionalno, objektivno i odgovorno izveštavaju o najvažnijim dešavanjima u Prijepolju, gde se televizija i nalazi, Priboju, Novoj Varoši, Čajetini i još 11 opština jugozapadne Srbije. 

Kako bi tim ove televizije nastavio da izveštava o korupciji na lokalu, ali i kulturi i dobrim delima kao i do sada, morali da modernizuju svoju opremu, zbog čega su 2019. pokrenuli kampanju na Donacije.rs

Ovo je inače prvi primer da je jedanmedij u Srbiji, na ovaj način došao do potrebnih sredstava. Kampanju je za 51 dana podržao 81 donator, zahvaljujući kojima je prikupljeno 545.015 RSD i obezbeđena nova oprema za uspešan nastavak rada TV Forum. 

Naša kuća: Hidroponska bašta – radno mesto za mlade sa teškoćama u razvoju 

Udruženje „Naša kuća“ od 2007. godine, kroz svoje programe i projekte obezbeđuje uslove za kvalitetan i sadržajan život osoba sa teškoćama u razvoju. 

Početkom 2020. godine, na platformi Donacije.rs, pokrenuli su kampanju za izgradnju urbane hidroponske bašte u kojoj će se proizvoditi zdravo povrće i začinsko bilje, a koja će za mlade sa teškoćama u razvoju, kojima Naša kuća pruža podršku, predstavljati radno mesto, koje će im pomoći da ostvare ekonomsku nezavisnost. 

Zahvaljujući podršci 99 donatora Naša kuća je uspela u svom cilju, a njihova kampanja, u okviru koje je prikupljeno 797.042 RSD je još jedan od uspešnih primera koje rado delimo. 

Robotičari iz Kragujevca su, uz podršku zajednice, otišli na takmičenje u Hjuston 

Jedan od primera kada je zajednica reagovala brže nego ikada i robotičkom timu Prve kragujevačke gimnazije pomogla da ode na takmičenje u Hjuston je kampanja koju je pre dve godine na Donacije.rs vodila Prva kragujevačka gimnazija. 

Za svega 18 dana, prikupljena su sredstva 2.152.056 RSD od 65 donatora, od čega je deo sume obezbeđen od strane Vlade Srbije. 

Share Foundation: Zajedno protiv #HiljadeKamera 

Povodom uvođenja masovnog biometrijskog nadzora, koje je u okviru projekta „Sigurno društvo“ pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova, građani i organizacije udruženi u inicijativi #hiljadekamera pokrenuli su akciju mapiranja i označavanja javnih prostora pod nadzorom. 

Kako bi mogla da finansira svoje aktivnosti čiji je cilj zaštita privatnosti građana, inicijativa #HiljadeKamera, pokrenula je crowdfunding kampanju na platformi Donacije.rs

Za nešto više od mesec dana, uz podršku 326 donatora, prikupljeno je preko 1,1 miliona dinara, kojima će se finansirati nastavak aktivnosti inicijative #HiljadeKamera, okupljanje i jačanje zajednice, dalje obeležavanje kamera, izrada mape javnih prostora pod nadzorom, stvaranje naučnog i umetničkog sadržaja eksperata i zajednice, organizacija događaja, informisanje i edukacija građana. 

Ovo su samo neke od uspešnih priča i primera kako zajedno možemo učiniti mnogo dobrih stvari i pokrenuti pozitivne promene. 

Sve organizacije koje imaju ideju kako da podrže svoju zajednicu u kriznoj situaciji pozivamo da prijave svoje kampanje, a sve koji su to u mogućnosti pozivamo da nastave da donacijama, ali i deljenjem informacija nastave da podržavaju dobre ciljeve na Donacije.rs.