Donacionet për arsimin, kulturën dhe artin përfaqësojnë investime afatgjata në komunitet dhe vlerë të konsiderueshme për të gjithë anëtarët e tij.

Tashmë kemi shkruar se sa kemi dhuruar vitin e kaluar për arsimin, një temë që mori mbështetje të konsiderueshme në pjesën më të madhe të rajonit. Cila është situata kur bëhet fjalë për artin dhe kulturën?

Të dhënat tona të filantropisë për vitin 2021 thonë se këto fusha nuk janë shumë të popullore në lidhje me dhurimin filantropik.

Kështu, në Serbi, vetëm 0.3% e shumës totale të dhuruar është ndarë për kulturën dhe artin vitin e kaluar. Në Kroaci dhe Maqedoninë e Veriut, kjo përqindje është edhe më e ulët dhe arrin në 0.1%.

Gjendja është disi më e mirë në Bosnje-Hercegovinë, ku 1.1% e shumës së të gjitha donacioneve që kemi regjistruar janë të destinuara për kulturën dhe artin.

Për Malin e Zi dhe Kosovën nuk dihen të dhëna për shumat e dhuruara, por ka të dhëna për raste të dhurimit të dedikuar për kulturë dhe art. Kështu, në Mal të Zi, 0.5% e rasteve ishin për këto dy fusha, ndërsa në Kosovë, kjo shifër është 1.2%.

Aktualisht nuk kemi të dhëna për shumën e dhuruar apo aksione bamirësie për të mbështetur artin dhe kulturën në Shqipëri.

Me shpresën se situata në lidhje me dhurimin për këto dy fusha do të ndryshojë për mirë në një të ardhme të parashikueshme, në listën e sotme kemi shkruar se si i mbështesim komunitetet tona për një kohë të gjatë, duke investuar në kulturë, art dhe arsim.

Kompania Asseco SEE i dhuroi FON-it pajisje TI

Pak ditë më parë, kompania softuerike ASEE (ASSECO SEE) i dhuroi Fakultetit të Shkencave Organizative në Beograd pajisje moderne të TI-së, të cilat do të përdoren për përmirësimin e proceseve funksionale të këtij institucioni të arsimit të lartë.

Donacioni i ASEE përmban infrastrukturën e plotë harduerike që do t'i nevojitet FON-it për të virtualizuar komunikimin në punën me studentët. Ai përfshin katër serverë të lidhur në një grup, pajisje për ruajtjen e të dhënave me hapësirë të madhe memorie dhe pajisje të përshtatshme mbështetëse.

Me FON, ne ndajmë një vizion të përbashkët për të ardhmen në të cilën përparësitë e shoqërisë digjitale vlerësohen shumë. Ne besojmë se është detyra jonë si kompani t'u ofrojmë studentëve teknologji moderne për të lehtësuar arsimimin e tyre. Besojmë se në këtë mënyrë do t'i motivojmë edhe më shumë që të realizojnë potencialin e tyre dhe të kontribuojnë në zhvillimin e ekonomisë së dijes në vendin tonë, tha me këtë rast Dejan Gjokiq, anëtar i Bordit të Drejtorëve të Asseco SEE (ASEE).

Prodekani për Studime Bazë Akademike të Fakultetit të Shkencave Organizative, Dr. Dushan Saviq, i falënderoi ata për donacionin dhe deklaroi se në bazë të sistemit të ri do të krijohet një platformë digjitale e përmirësuar për aktivitetet e studentëve.

Kompania NIS mbështeti Muzeun Kombëtar në Zrenjanin

Kompania NIS investoi dy milionë dinarë në projektin e Muzeut Kombëtar të Zrenjaninit, i cili zëvendësoi ndriçimin ekzistues me ndriçim energjetik LED në hapësirën e ekspozitës së përhershme, në pjesën administrative dhe në depot e këtij institucioni kulturor.

Projekti, i zbatuar si pjesë e programit të përgjegjësisë sociale të NIS "Komunitetet së bashku", kontribuon në kursimin e konsumit të energjisë elektrike dhe mbrojtjen e materialeve të muzeut, por gjithashtu u jep një shkëlqim të ri ekspozitave të muzeut, thuhet në njoftimin e NIS.

Kompania NIS ka mbështetur zhvillimin dhe përparimin e komuniteteve lokale në qytetet dhe komunat partnere në të gjithë Serbinë si pjesë e programit "Komunitetet së bashku" për 14 vjet. Qyteza e Zrenjaninit ka qenë pjesë e këtij programi që në fillim. Kompania NIS deri më tani në këtë qytet ka investuar mbi 158 milionë dinarë për realizimin e 161 projekteve.

Krushevac përfitoi një monument për Stanislav Biniçki

Falë donacionit të klubit Privrednik dhe miqve të qytetit të Krushevacit, ky qytet së fundi pranoi një monument të Stanislav Biniçki-t, i cili së bashku me Stevan Mokranjec konsiderohet si një nga kompozitorët më të mëdhenj në Serbi.

Gjithashtu, një bust i tij është ngritur në fshatin Jasikë afër Krushevacit, ku ka lindur ky kompozitor.

Fondacioni Telemach mbështeti 12 projekte me 55,000 KM

Nëpërmjet Programit Rajonal të Granteve, të cilin Fondacioni Telemach e zbatoi për herë të parë këtë vit në Bosnjë dhe Hercegovinë, mbështeten projekte që nxisin përvetësimin dhe shpërndarjen e njohurive tek të rinjtë, si dhe përmirësimin e mbrojtjes së mjedisit.

Mbështeten organizatat e shoqërisë civile që shtyjnë kufijtë e filantropisë zhvillimore me proaktivitetin e tyre. Përmes aktiviteteve të tyre, ata kontribuojnë çdo ditë për një cilësi më të mirë të jetës së banorëve të komuniteteve lokale, gjë që është e një rëndësie të veçantë për ne”, theksoi Maja Tursunoviq, drejtoreshë e Fondacionit Telemach.

linkun mund të shikoni listën e projekteve që kanë përfituar grante.

Shishe të reja për Sarajevski kiseljak

Sarajevski kiseljak lansoi një seri të re të kufizuar të ambalazheve prej xhami të kthyeshme këtë verë, e cila është rezultat i një projekti të përbashkët të realizuar me Akademinë e Arteve të Bukura nga Sarajeva dhe Akademinë e Arteve nga Banja Luka.

Studentëve të këtyre dy akademive iu dha detyra për krijimin e një etikete dhe nga 37 zgjidhjet e përfituara, u përzgjodhën katër.

Një seri e kufizuar ambalazhesh xhami të kthyeshme do të jetë në dispozicion deri në fund të tetorit 2022 dhe një pjesë e të ardhurave nga shitja do t'u dhurohet këtyre akademive për blerjen e pajisjeve të punës.

Nxënësve të shkollave të mesme nga Rijeka iu dha një makinë me gabime të para-programuara për praktikë

Shkolla Inxhinierike e Rijekës për Profesionet Industriale dhe Zejtare dhe Porsche Kroacia kanë nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi sipas së cilës ky institucion arsimor ka marrë një donacion të vlefshëm të një automjeti të specializuar për nevojat arsimore të të gjithë nxënësve.

Dhurimi ishte një model automjeti Volkswagen Touran me gabime të para-programuara, të cilat do të korrigjohen nga nxënësit e shkollës në Rijeka në mësimet e tyre praktike. Në këtë mënyrë u sigurohet mundësia e edukimit plotësues përmes mbajtjes së orëve praktike për teknologjinë e prodhuesve të makinave, e cila është më e përfaqësuar në Kroaci, për të gjithë studentët që studiojnë për t'u bërë automekanik dhe automekatronikë.

Përveç donacioneve të automjeteve, mësuesit dhe nxënësit e shkollës së Rijekës do të kenë edhe ekspertë për trajnime në teknologjinë e shërbimit nga Porsche Kroacia, të cilët do t'u ofrojnë të gjithë mbështetjen e nevojshme. Kështu gjatë donacionit u mbajt edhe edukimi i stafit mësimdhënës dhe profesorëve të cilët do të udhëheqin orët praktike për studentët.

M:tel i dhuroi libra bibliotekës së shkollës fillore në Lopara

Shkollës fillore “Sveti Sava” në Loparë i mungonte më shumë se 50 për qind e fondit të leximit për bibliotekën e shkollës dhe librat në dispozicion të nxënësve ishin kryesisht në gjendje të keqe.

Me këtë rast kompania M:tel i dhuroi kësaj shkolle librat e nevojshme, duke theksuar se arsimi është një nga fushat prioritare sa i përket përgjegjësisë sociale dhe mbështetjes së komunitetit.

Klubi Rotarian i Rijekës ofroi bursa për artistë të rinj të talentuar

Klubi Rotarian i Rijekës së fundmi organizoi një koncert humanitar të quajtur Be There. Koncerti u mbajt për mbledhjen e fondeve për bursat e dhëna nga Klubi Rotarian për studentët e talentuar.

Me dhënien e bursave për nxënës dhe studentë të talentuar, praktika aktuale vazhdon dhe, në të njëjtën kohë, respekton dëshirat e njërit prej guvernatorëve të parë të Rotarisë, dr Viktor Ruzhiq, emrin e të cilit mban fondacioni. Gjithmonë duhet të kujdesemi për edukimin dhe prosperitetin e të rinjve të cilët do të jenë bartësit e ardhshëm të zhvillimit dhe mirëqenies së rajonit tonë.

Në kuadër të koncerteve të mëparshme dhe aksioneve humanitare, janë mbledhur mjete të mjaftueshme për bursa për më shumë se dyzet vjet, të cilat kanë ndihmuar në edukimin e po aq të rinjve, thonë nga RC Rijeka.

Kompania Frasson u dhuroi lodra fëmijëve nga kopshti Bunny

Kompania Frasson nga Italia, për të mbështetur komunitetin në të cilin operon, i dhuroi kopshtit Bunny lodra për të gjitha moshat.

Në këmbim, fëmijët paraqitën një letër falënderimi që e krijuan vetë me ndihmën e mësuesve dhe zhvilluan një shfaqje për përfaqësuesit e kompanisë.

Spar Kroacia jep bursa për studentë meshkuj dhe femra nga Petrinja

Rrjeti i shitjes me pakicë Spar Kroacia do t'u ofrojë të gjithë nxënësve në vitin e ri shkollor 2022/2023 të regjistrohen si kasap në gjimnazin e Petrinjës, dhe do t'u ofrojë bursa studimi në shumën prej njëmijë kunash në muaj, u bë e ditur ditë më parë në një deklaratë të përbashkët të gjimnazit dhe kësaj kompanie.

Pas shumë vitesh bashkëpunimi me shkollën e mesme në Petrinja, Spar Kroacia tani ofron mbështetje financiare për nxënësit në zonat e prekura nga tërmeti, duke mbështetur kështu sistemin arsimor kroat dhe duke promovuar profesione të deficente, thuhet në deklaratë.

Për ne ky është një kapitull i ri në bashkëpunim me komunitetin lokal. Ne dëshirojmë të inkurajojmë bashkëpunimin e sektorit real me arsimin profesional, duke u mundësuar të rinjve të gjejnë më shpejt dhe më lehtë punësim pas përfundimit të shkollës. Kemi një kohë të gjatë që bashkëpunojmë me shkollën e mesme Petrinja, e cila si partner serioz kontribuon në edukimin e stafit të pashërbyer, tha me këtë rast Danijel Vidish, anëtar i Bordit Drejtues të Spar Kroaci.

Anëtarët e klubit Inner wheel Çakovec dhanë një donacion për kopshtin Cipelica në Çakovec.

Prej disa vitesh, anëtarët e Klubit Inner Wheel Çakovec kanë organizuar aksione humanitare për mbledhjen e mjeteve për punën e kopshtit Cipelica nga Çakoveci. Gjatë viteve 2021/2022 janë mbajtur tre aksione humanitare në të cilat janë shitur punime artizanale dhe dekorime të punuara nga mësuesit dhe fëmijët që vijojnë kopshtin e përmendur.

Një donacion prej 10,000 HRK do të lehtësojë blerjen e pajisjeve shtesë për kopshtin.

Sparkasse Bank mbështeti "D Festival"

Nga data 1 deri më 3 korrik në Dojran u mbajt për të 12-tën herë festivali muzikor “D festival”, me pjesëmarrjen e emrave të shumtë të njohur të muzikës vendase dhe ndërkombëtare, dhe Sparkasse Bank, në përputhje me strategjinë e saj të përgjegjësisë sociale korporative ishte sponsor i festivalit.

Sparkasse Bank njoftoi se do të mbështesë dy ngjarje të tjera të rëndësishme kulturore përmes platformës së saj Sparkasse Life: Festivalin e Filmit Evropian Cinedais, i cili u mbajt nga 7 deri më 14 korrik dhe Festivalin Veror të Ohrit, i cili u mbajt nga 12 korriku deri më 20 gusht në Ohër.

Përveç aktiviteteve që lidhen me muzikën, koncertet, ngjarjet kulturore dhe zhvillimin e artit, platforma Sparkasse Life do të mbështesë edhe aktivitete që lidhen me mbrojtjen e mjedisit, ngjarjet sportive, promovimin e stileve të jetesës së shëndetshme dhe mbështetjen për sportin dhe talentet e rinj.

Mbështetje për rindërtimin e kopshteve

Trans Adriatic Pipeline ka financuar rikonstruksionin e kopshtit nr.1 në bashkinë e Raskovecit, si pjesë e programit të tyre për Investime Sociale dhe Mjedisore. Në përurim, përfaqësues të bashkisë Raskovec u shprehën se janë të lumtur që hapin dyert e kopshtit të sapondërtuar me standarde të sigurisë së lartë të siguruara nga TAP Albania.

Banka Intesa Sanpaolo dhe Teatri Kombëtar i Sarajevës kanë zyrtarizuar bashkëpunimin e tyre

Banka Intesa Sanpaolo ka shumë vite që mbështet ngjarje kulturore dhe edukative në Bosnjë dhe Hercegovinë ose organizon të sajat. Këtë vit, ajo vendosi të mbështesë punën e Teatrit Kombëtar në Sarajevë (NPS) dhe në këtë mënyrë të ndihmojë punën e tij.

Bashkëpunimi do të reflektohet në zhvillimin e teknologjive të reja dhe më moderne, të cilat do të ndihmojnë shumë punën e Teatrit, ndaj në ditët në vijim do të dalë në dritë një webfaqe krejtësisht e re, e cila do të përshtatet për të gjitha pajisjet, me informacione të disponueshme për Teatrin, ku do të jetë repertori i dukshëm, por edhe ku do të mund të rezervoni bileta/ulëse online. Përveç webfaqes, ka edhe ndihmë një herë për Teatrin dhe një risi që do të mund ta shijojnë të gjithë vizitorët vendas dhe të huaj të Sheshit të Teatrit, sepse në muajt e ardhshëm do të zbatohet WiFi plotësisht falas, shpjegoi Marco Trevisan, President i Bordit Drejtues të Intesa Sanpaolo Bank dhe njoftoi aksionin e radhës mbështetës për muajin shtator të këtij viti.

Dëshironi të lexoni tregime bamirësie për një temë që ju intereson veçanërisht? Na dërgoni një propozim dhe ne do të bëjmë çmos për ta përpunuar atë në javët në vijim.

Për të pasur përmbajtje mbi filantropinë dhe teknologjinë për të mirën e përbashkët në inbox-in tuaj çdo javë, regjistrohuni në buletinin tonë.