Mbështetja për arsimin diskutohet më shpesh para fillimit të shkollës, por kjo temë vayhdon të mbështetet gjatë gjithë vitit.

Hulumtimi ynë për dhurimet filantropike në Serbi në vitin 2021 tregon se 10.4% e të gjitha donacioneve janë ndarë për arsimin, ndërsa në Bosnje dhe Hercegovinë, kjo sferë është mbështetur me 17.7% në Kosovë me 1% të shumës totale të dhuruar.

Të dhënat tona fillestare tregojnë se për qëllime arsimore në vitin 2021, shumica e donacioneve janë bërë në Mal të Zi, ku arsimi është mbështetur nga 55.6% e donacioneve. Në Shqipëri, 48.1% e të gjitha donacioneve janë bërë për arsimin.

Të dhënat e mbledhura deri më tani për Kroacinë tregojnë se 9.4% e shumës totale të dhuruar është ndarë për mbështetjen e arsimit vitin e kaluar, ndërsa në Maqedoninë e Veriut kjo shifër është 15.1%.

Juria e çmimit VIRTUS njohu gjithashtu rëndësinë e mbështetjes së arsimit.

Fituesi i sivjetshëm i Çmimit VIRTUS për filantropët e rinj në Serbi është Millosh Peshiq, themelues i Fondacionit 1%. Fondacioni është i fokusuar në arsim dhe punon çdo ditë për të mbështetur talentet e rinj. Fondacioni 1% mbështeti më shumë se 180 shkencëtarë, hulumtues dhe artistë të rinj.

Për të mësuar në detaje se kush dhuron, sa dhe në çfarë mënyre për arsimin në Ballkanin Perëndimor, regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans dhe në pasqyrën tonë javore të ditës së sotme për lajme të filantropisë, mësoni se cilat janë disa nga aksionet aktuale në mbështetje të kësaj teme.

Donacion për Addiko Bank Sarajevë

Addiko Bank Sarajevo iu bashkua iniciativës së UG "1. Maj Hrvati" nga Lukavaci për renovimin dhe përmirësimin e objektit të përdorur nga shkolla fillore rajonale për të ofruar kushte më të mira për aktivitetet mësimore të nxënësve që ndjekin mësim në këtë shkollë. Banka siguroi kabinete, rafte, tavolina dhe mobilje shtesë për dy dhomat brenda këtij objekti. Në kuadër të këtij donacioni është siguruar edhe një pjesë e teksteve të nevojshme shkollore për bibliotekën, e cila do të hapet në fund të vitit shkollor.

Panairi i Pashkëve për pajisjen e galerisë së shkollës

Me iniciativën e Parlamentit të Nxënësve, Shkolla Fillore "Petefi Sandor" Becej organizoi një panair për pashkët, në të cilin nxënësit ekspozuan produktet që i dizajnuan dhe i realizuan vetë.

Në stendat para kësaj shkolle në Becej mund të gjenit sende të ndryshme dekorative, ëmbëlsira, kartolina, lule dhe punime të tjera artizanale që nxënësit që ndjekin mësimin në këtë shkollë i kanë bërë vetë.

Fondet e mbledhura nga shitja e punimeve të shkollës do të shërbejnë për pajisjen e galerisë së shkollës dhe klasën e artit.

 

Shkolla e mesme në Inxhija përfitoi një stol të zgjuar

OTP Bank Serbia i dhuroi gjimnazit “Inxhija” një stol inteligjent, zgjidhje teknologjike e kompanisë vendase Strawberry. Ai siguron akses në përmbajtje edukative, karikim falas të pajisjeve celulare dhe njëkohësisht mbledh të dhëna për dioksidin e karbonit, zhurmën, lagështinë, temperaturën dhe presionin e ajrit.

Jemi të entuziazmuar që brezat e rinj do të mund të mësojnë rreth mbrojtjes së mjedisit praktikisht me ndihmën e kësaj zgjidhjeje inovatore. Jemi të kënaqur që me këtë donacion po kontribuojmë jo vetëm në digjitalizimin e Inxhija-s, por edhe në rritjen e ndërgjegjësimit për qëndrueshmërinë mjedisore dhe rëndësinë e përdorimit të burimeve të rinovueshme të energjisë, të cilat vetë Banka i përdor, tha Tanja Boskovic, drejtore e OTP Bank për rajonin e Vojvodinës.

Stoli i zgjuar punon me energji solare dhe ka një platformë me mësime, teste njohurish, lojëra edukative dhe gjëra të tjera interesante.

Nxënësit mund të marrin informacion rreth ngjarjeve dhe orëve aktuale në faqen informative të qasur kur lidheni me internet.

Eurobank Direktna pajisi zyrën e Shkollës për Ekonomi dhe Tregti në Bor me pajisje kompjuterike

Eurobank Direktna realizoi një donacion të ri në kuadër të projektit të pavarur me përgjegjësi shoqërore “Shkolla e krijuar për ju” në Shkollën për Ekonomi dhe Tregti në Bor. Falë mjeteve të grumbulluara në kuadër të aksionit “Eurobank Direct Big Heart”, janë siguruar pajisje kompjuterike në vlerë prej më shumë se 500,000 dinarë.

Në këtë mënyrë kabineti do të marrë një qëllim të ri. Me blerjen e paketave softuerike, këta kompjuterë do të përdoren për biznes ekonomik dhe kontabilitet me teknikë financiarë dhe agjensi dhe hoteleri me teknikë hotelerie turistike.

Gjatë katër viteve të projektit me përgjegjësi shoqërore të Eurobank Direct "Shkolla e krijuar për ju", nëntë salla kompjuteri u pajisën në shtatë qytete të Serbisë dhe u ndanë më shumë se 8.2 milionë dinarë.

Darka humanitare “Bokeška kužina” në ndihmë të shkollave

Klubi Rotarian Kotor së fundmi ka organizuar një darkë bamirësie në hotelin Cattaro të quajtur Bokeška Kužina nga Vlasta Mandiq.

Rotarianja prej shumë kohësh Vlasta Mandiq, në bashkëpunim me shefin e kuzhinës së hotelit Cattaro, Nikola Milenkovic dhe ekipin e tij, përgatitën pjata tradicionale nga Boka.

Me ndihmën e mjeteve të grumbulluara në darkën e bamirësisë, sponsorizimeve dhe fondeve të Klubit Rotarian Kotor, në shkollën fillore “Njegos” në Kotor është siguruar një donacion prej 1,000 eurosh si ndihmë për riparimin e çatisë, ndërsa janë mbledhur 600 euro për shkollat fillore “Nikola Gjurkoviq” në Radanoviq për nevojat e rehabilitimit të klasës dhe “Ilija Kishiq” në Zelenicë për përshtatjen e hapësirës për jetesë dhe punë të fëmijëve që ndjekin mësimin në paralele të integruara për të krijuar një mjedis më të këndshëm dhe motivues.

Donacion për shkollën "Bogdan Kotlica"

Nëpërmjet Kryqit të Kuq të Malit të Zi, Larry Draper dhe Deborah Draper, përfaqësues të Kishës së Jezu Krishtit të Shenjtorëve të Ditëve të Fundit, i dhuruan shkollës Bogdan Kotlica në Boana, Savnik kompjutera desktop, printera, projektorë dhe pajisje të tjera elektronike me vlerë mbi 3,000 euro.

Donacione për nxënësit e shkollës fillore "Gjorçe Petrov"

Fondacioni Dr. Verica Mehanxhiska dhe kompania Zegin mbështetën realizimin e dhomës ndijore, aktivitet ky që po realizohet në kuadër të projektit “Be IN, be inclusive, be included.”

Falë këtij donacioni, nxënësit me dhe pa vështirësi arsimore në shkollën fillore “Gjorçe Petrov” në komunën Gjorçe Petrov do të mund të punojnë në dhomën ndijore të pajisur me rekuizita dhe mjete stimuluese, me mbështetjen e shërbimit profesional, edukatorë special dhe rehabilitues.

Dhoma ndijore është pjesë e projektit "Be IN, be inclusive, be included", financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga Fondacioni për nisma arsimore dhe kulturore "Step by Step" së bashku me partnerët - Shoqatën për promovimin e shoqërisë gjjithëpërfshirëse “Inclusive” dhe Shoqata për shërbime për personat me aftësi të kufizuar “Hendimak”. Projekti po zbatohet në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës dhe synon përmirësimin e mundësive arsimore për fëmijët me aftësi të kufizuara.

Aksioni i dhurimeve për shkollat në Strugë

“Masterbet SHPKNJP Shkup” së fundi ka filluar një fushatë donacionesh për shkollat në Strugë. Në fazën e parë iu dhuruan mjete mësimore gjashtë shkollave fillore.

Donacioni përbëhej nga mjete sportive dhe mjete mësimore dhe iu dha shkollave "Orhan Xhemaili", "Goce Dellçev", "Zini Hani", "Shën Kliment i Ohrit", "Ashim Agushi" dhe "Josip Broz Tito".

Kompania njoftoi se aksioni vazhdon dhe se dhurimi i mjeteve sportive dhe materialeve mësimore do t'u dorëzohet shkollave të tjera të mesme dhe fillore dhe çerdheve të komunës së Strugës.

VEGA IT në aksion për nxënësit e shkollave të mesme

Kompania Vega IT organizon një aksion me përgjegjësi shoqërore të quajtur Mbështet diturinë: Së bashku për nxënësit e shkollave të mesme. Qëllimi është të kontribuojmë në cilësinë e mësimdhënies dhe arsimimit të nxënësve të shkollave të mesme duke dhuruar kompjuterë desktop dhe laptop.

Synimi ynë është që sa më shumë kompani dhe individë t'i bashkohen fushatës sonë 'Mbështet diturinë' në mënyrë që së bashku të mund të dhurojmë pajisje dhe të ndihmojmë në digjitalizimin e proceseve mësimore të shkollave të mesme., thonë organizatorët.

Përfaqësues të kompanisë thonë se do të donin që më 1 shtator të mirëpriten në klasa nxënësit e shkollave të mesme dhe se kjo është faza e fundit e projektit.

Pas aplikimeve të shkollave të mesme, në bazë të votës së qytetarëve u formua një listë prioritetesh. Tani Vega IT fton të gjitha kompanitë dhe individët që t'i bashkohen aksionit dhe të kontribuojnë me pjesëmarrjen e tyre që sa më shumë shkolla të mesme të marrin pajisjet e nevojshme për punë.

Mund të lexoni më shumë rreth vetë fushatës në linkun në vijim.

Të gjithë të interesuarit mund të kontribuojnë duke dhuruar fonde dhe gjithçka që duhet të bëni është të aplikoni në këtë link.

Nëse ndonjë prej këtyre shembujve ju ka frymëzuar për të mbështetur arsimin, hulumtoni fushatat aktuale në platformën Donacije.rs dhe dhuroni për disa që janë të dedikuara për këtë fushë.