Dita Botërore e Fëmijëve festohet në mbarë botën çdo 20 nëntor që nga viti 1959, kur Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi Deklaratën për të Drejtat e Fëmijëve, dhe më pas, në të njëjtën datë, tridhjetë vjet më vonë, d.m.th., në vitin 1989, miratoi Konventën për të Drejtat e Fëmijës.

Kjo ditë është një mundësi për të kujtuar të drejtat e fëmijëve, për të tërhequr vëmendjen e publikut për detyrimin që ne si komunitet kemi ndaj tyre dhe për të punuar së bashku për të përmirësuar pozitën e fëmijëve, veçanërisht atyre që i përkasin grupeve të rrezikuara dhe të ndjeshme.

Me këtë rast kemi përgatitur 15 tregime për aksione bamirësie që destinohen dhe u kushtohen fëmijëve në mbarë rajonin.

Ju vetë mund t'i mbështesni disa prej tyre dhe mësoni se si në vazhdimin e tekstit.

Sparkasse Bank i dhuroi kompjuterë shkollës fillore "Goce Dellçev" në Shkup

Banka Sparkasse së fundi ka dhuruar pajisje kompjuterike për nxënësit e shkollës fillore "Goce Delçev" në Shkup.

Bëhet fjalë për dhurimin e kompjuterëve desktop dhe monitorëve për nevojat e shkollës. Këto pajisje të TI-së do t'i ndihmojë studentët të ndjekin pa probleme kurrikulën dhe të përdorin materialet dhe mjetet edukative online të disponueshme në internet.

Me rastin e donacionit, shkolla i dhuroi Bankës Sparkasse një certifikatë mirënjohjeje për një kompani me përgjegjësi sociale që me dhuratën e saj kontribuon në përmirësimin e cilësisë së mësimdhënies.

Iute Credit Maqedoni mbështet projektin Hendboll për çdo fëmijë

Iute Credit, një partner zyrtar i projektit Hendboll për çdo fëmijë, mbështet sportet e të rinjve.

Projekti ka nisur në shtator të vitit 2021. Ai përbëhet nga tre segmente: shkolla e hendbollit TOPKA, mini-liga e Kupës së Juniorve dhe kampi i hendbollit "40x20".

Shkollat e hendbollit organizohen për fëmijë nga disa qytete të Maqedonisë, kryesisht në Shkup (komunat Aerodrom, Lisiçe, Kisella Vodë, Karposh, Butel), Veles dhe Strugë, dhe vetë projekti do të mbështesë më shumë se 300 djem dhe vajza nga i gjithë vendi. 

Do të organizohet një mini-ligë në hendboll - Kupa e Juniorëve, sistem turneu për nxënësit e shkollave, i cili zhvillohet gjatë gjithë vitit, në të cilin marrin pjesë fëmijë nga e gjithë Maqedonia. Sezonin e kaluar u organizua dhe u mbajt një kamp hendbolli në Ohër nga data 19 deri më 24 qershor 2022.

Aktivitetet e Shoqatës Humanitare Bereqeti për përkrahjen e fëmijëve në Kosovë

Shoqata Humanitare Bereqeti është e njohur për shumë aktivitete humanitare, duke synuar të mbështesë më të rrezikuarit.

Në muajin e kaluar kjo shoqatë organizoi një numër të madh aksionesh për përkrahjen e fëmijëve dhe në vijim janë vetëm disa prej tyre:

  • Dega e shoqatës që vepron në Drenas ka dhuruar 67 çanta shkollore, 20 prej të cilave janë dorëzuar në shkollat fillore në fshatrat Globar dhe Çikatovë.
  • Pjesa tjetër e çantave u shpërnda për familjet që jetojnë në kushte të vështira ekonomike dhe mbështeten nga shoqata.
  • Falë mbështetjes së donatorëve, shoqata Bereqeti dhuroi 150 çanta shkollore për fëmijët me status të dobët social dhe ekonomik në disa shkolla në Kaçanik, si dhe për 15 nxënës të shkollave të mesme dhe njëzet fëmijë të moshës së shkollës fillore në Prizren.
  • Për fëmijët në nevojë në Mitrovicë, shoqata me ndihmën e mbështetësve ka siguruar 80 palë këpucë.

Fluidi Group mbështet SOS Fshatin e Fëmijëve në Kosovë dhe Shoqatën Down Syndrome Kosova

Kompania Fluidi Group ka lansuar aksionin për të mbështetur organizatat SOS Fshati i Fëmijëve Kosova dhe Down Syndrome Kosova.

Të gjithë ata që kanë mundësi mund të mbështesin aksionin e quajtur 1 cent - Dhuroni pak, ndihmoni shumë! duke blerë vaj Floil, sepse nga çdo shishe e shitur ndahet 1 cent për të ndihmuar fëmijët që janë nën përkujdesjen e këtyre dy organizatave.

 

Festivali i kafesë dhe çajit – mbështetje për Shoqatën Down Syndrome Kosova

Shoqata Down Syndrome Kosova mori përkrahje edhe nga Festivali i Kafes dhe Çajit të mbajtur së fundmi në formën e një donacioni prej 500 euro.

Gjithashtu, shoqata pati mundësinë të marrë pjesë në festival dhe të promovojë produktet e saj gjatë tre ditëve që zgjati festivali.

Mobi Bank dhuroi gjysmë milioni dinarë për SOS Fshatrat e Fëmijëve në Serbi

Kompanive me përgjegjësi shoqërore që mbështesin punën e SOS Fshatrave të Fëmijëve në Serbi, së fundmi iu bashkua Mobi Bank, duke dhuruar 500,000 dinarë për Qendrën për Mbështetjen e Familjes në Beograd.

Do ta shfrytëzojmë donacionin e Mobi Bank për të punësuar bashkëpunëtorë profesionalë dhe për të organizuar punëtori për fëmijë dhe të rinj nga familjet e rrezikuara, tha me këtë rast Vesna Mrakoviq, drejtoreshë kombëtare e SOS Fshatrave të Fëmijëve në Serbi dhe falënderoi Mobi Bank për mbështetjen e ofruar.

Përmes Programit për Përforcimin e Familjes, organizata SOS Fshatrat e Fëmijëve Serbi ofron mbështetje arsimore, këshilluese, psiko-sociale dhe materiale për familjet në rrezik për të parandaluar ndarjen e fëmijëve nga familjet e tyre.

Qendra e parë për Mbështetjen e Familjes u hap në Nish në vitin 2013, dhe sot mbështetja për fëmijët, të rinjtë dhe familjet ofrohet në 9 lokacione (Nish, Gadzhin Han, Obrenovac, Zemun, Kraljevë, Çaçak, Trstenik, Vrnjaçka Banja dhe Rashka). Këto qendra kanë ndihmuar më shumë se 850 familje dhe 1,600 fëmijë dhe të rinj në Serbi.

Studentët e Shabacit organizuan një ekspozitë për shitje të punimeve të tyre për të ndihmuar një mik të sëmurë

Shkolla fillore "Janko Veselinoviq" në Shabac është e njohur për ekspozitat e saj humanitare të shitjes së punimeve të nxënësve, të cilat i organizon çdo vit gjatë festave të Pashkëve dhe Vitit të Ri. Kësaj radhe u zhvillua një aksion i jashtëzakonshëm për të ndihmuar në trajtimin e një nxënësi të klasës së dytë që vuante nga një sëmundje e rrallë.

Ekspozitat e shitjeve u organizuan gjithashtu në departamente të veçanta në Jelença, Zhabar, Mala Vranjska dhe Cerovac.

Iniciativën e kanë përkrahur edhe nxënësit e moshës së mesme, të cilët më 15 nëntor kanë luajtur një lojë humanitare basketbolli me ekipin e shkollës fillore “Nikolaj Velimiroviq” nga Shabaci, organizuar nga mësimdhënësit e edukatës fizike dhe edukatës shëndetësore.

Të mos mbetet asnjë fëmijë pa pako

Shoqata Dora në zemër edhe këtë vit, për të 12-tën herë radhazi, nis aksionin humanitar Të mos mbetet asnjë fëmijë pa pako.

Në 11 vitet e mëparshme, si pjesë e këtij projekti, më shumë se dhjetë mijë pako iu shpërndanë fëmijëve të moshës shkollore dhe parashkollore nga zona e Kantonit të Sarajevës, si dhe nga e gjithë Bosnja dhe Hercegovina.

Në qoftë se dëshironi të kontribuoni për t'i bërë fëmijët e rrezikuar të ndjejnë magjinë e festave këtë vit, atëherë ju mund të dhuroni lodra (jo domosdoshmërisht të reja, ato duhet të jenë të ruajtura), ëmbëlsira, mjete shkollore ose para. Gjithashtu ju vetë mund të përgatisni dhe të bëni një pako.

Këtë vit, donacionet mund të dorëzohen në disa lokacione në Sarajevë, përkatësisht:

  • Çdo ditë jave nga ora 8:30 deri në orën 20:30. dhe në fundjavë deri në orën 18:00 në qendrën Homework Hub (rr. Kolodvorska 12),
  • gjatë ditëve të javës nga ora 8:30 deri në 16:00 pasdite në ambientet e Toner.ba (rr. Munira Gavrankapetanoviqa 10),
  • çdo ditë pune nga ora 08:30 deri në orën 18:00 në ambientet e shoqatës studentore STELEKS dhe sallën e Fakultetit të Inxhinierisë Elektrike (Kampusi i Universitetit të Sarajevës),
  • gjatë ditëve të javës nga ora 10:00 deri në orën 18:00 në SSST - Shkolla e Shkencës dhe Teknologjisë në Sarajevë (Hrasniçka cesta 3a),
  • të shtunave nga ora 10:00 deri në orën 12:00 në Qendrën Ruku na srce në Dobrinjë (rr. Esada Pashaliqa 8).

Aksionin mund ta përkrahni edhe duke dhuruar në llogarinë e shoqatës (1990490056036171, Sparkasse Bank) me shënimin: Për aksionin: Të mos mbetet asnjë fëmijë pa pako.

Mbledhja e donacioneve zgjat deri më 9 dhjetor.

Aksion humanitar për fëmijët nga Vishegradi

Zoran Maksimoviq, i njohur më mirë si Humanitari Makso, këtë vit organizon një aksion humanitar për fëmijët që rriten në kushte të vështira.

Të gjithë mund ta mbështesin aksionin, i cili zgjat deri më 31 dhjetor, me një donacion.

Për t'u përfshirë dhe më shumë informacion, telefononi në 0038765270403 ose vizitoni faqen në Facebook.

Fushata Merrni shëndetin në duart tuaja, mundësoni të gjithë fëmijëve të kërcejnë

Pomozi.ba merr pjesë në fushatën e sivjetme, Merre shëndetin në duart e tua, mundësoji të gjithë fëmijëve të kërcejnë, e cila zbatohet nga Fondacioni Natasha Kovaçeviq nga Serbia në bashkëpunim me AbelaPharm.

Natasha Kovaçeviq është basketbollistja e cila humbi këmbën pas një aksidenti trafiku. Kjo është arsyeja pse ajo dëshiron shumë të ndihmojë fëmijët dhe të rinjtë që gjenden në situata të ngjashme. Fushata Mundësoji të gjithë fëmijëve të kërcejnë synon të sigurojë proteza dinamike për njerëzit nën 15 vjeç që kanë humbur një këmbë për shkak të lëndimit, sëmundjes ose mungesës së lindur.

Nga 1 nëntori deri më 31 mars të vitit pasardhës, për çdo kuti të vitaminave dhe mineraleve BiVits ACTIVA që shitet në barnatore në mbarë Bosnje dhe Hercegovinën, AbelaPharm do të dhurojë 0.50 KM për fondin humanitar. Organizata Pomozi.ba gjatë kësaj periudhe do të marrë aplikimet dhe do të mbledhë dokumentacionin e nevojshëm për gjetjen e fëmijëve të cilët pas përfundimit të fushatës do të pajisen me fonde për vendosjen e protezave.

Kompania Amko Komerc shënoi me donacion 27 vjetorin e lindjes

Në 27 vjetorin e lindjes, Amko Komerc mbështeti punën e dy institucioneve me një donacion të vlefshëm: Shtëpia KJU për fëmijët pa përkujdesje prindërore në Bjelavë dhe Institucioni Publik Shtëpia e Fëmijëve në Mostar.

Siç thonë ata, nën moton "Për një buzëqeshje", duan t'i japin një kuptim të ri ditëlindjes sepse synimi i tyre është të ndihmojnë fëmijët të rriten në një atmosferë të ngrohtë familjare.

 

Nxënës nga Rijeka dhuruan flokë për fëmijët që vuajnë nga kanceri

Kemi shkruar shpesh për humanizmin dhe bamirësinë e më të vegjëlve dhe një histori e re na vjen nga Rijeka. Dy nxënëse dhuruan flokët e tyre për të mbështetur bashkëmoshatarët e tyre dhe për të mundësuar krijimin e parukeve për fëmijët që kanë humbur flokët gjatë trajtimit të kancerit.

Tetë vjeçarja Noelle së fundmi i dhuroi 36 cm nga flokët e saj Shoqatës Iskra nga Banja Luka. Para saj të njejtin veprim e bëri Ana, një nxënëse e klasës së tetë, e cila dhuroi 32 cm nga flokët e saj fëmijëve nga Sarajeva.

Të dyja vajzat marrin pjesë rregullisht në aktivitete të ndryshme humanitare, ndaj për festimin e ditëlindjes së saj të shtatë, Noelle mblodhi donacione për një strehë për qentë në vend të dhuratave. Në të njëjtën kohë, Ana është pjesëmarrëse e rregullt në aksionet humanitare shkollore për SOS Fshatin e Fëmijëve, Shoqatën Down Syndrome 21, Shtëpinë e të moshuarve Turniq dhe organizata të tjera apo persona në gjendje nevoje.

Shoqata Mrvice mbledh para për rinovimin e lokaleve

Dhe këtë vit, Shoqata e prindërve të fëmijëve të lindur para kohe në Republikën Srpska (Mrvice) do të organizojë një sërë aktivitetesh të bashkuara në eventin Nëntori Vjollcë.

Me këtë rast ata ftuan të gjithë donatorët privatë dhe afarist që t'i ndihmojnë në mbledhjen e mjeteve për restaurimin e objekteve të përmbytura më parë dhe krijimin e kushteve për hapjen e qendrës për edukim dhe afirmim Moj mrvacati kutak.

Shpresojmë që këtë ide, si dhe të mëparshmet, ti realizojmë me ndihmën e njerëzve të mirë, sepse është thelbësore që ne të fillojmë të ndikojmë sa më shpejt në forcimin e 'thërrmimeve' tona, të gjitha për t'u dhënë fëmijëve të lindur para kohe një mundësi të barabartë për fëmijëri të lumtur dhe pa brenga, deklaroi shoqata.

Një nga mënyrat për të mbështetur Mrvice është përmes numrit humanitar 1412.

Gjithashtu, në kuadër të manifestimit të Nëntorit Vjollcë, do të organizohet një mbrëmje dhurimi për Mrvice me shfaqjen teatrale Piratët fantastik dhe Mrvice, e cila do të zhvillohet më 19 nëntor në Qendrën Rinore në Banja Luka, me fillim në ora 19:00.

Mbrëmje dhurimi dhe ankand për ndërtimin e një shtëpie të prindërve  për fëmijët që vuajnë nga kanceri

Shoqata kombëtare e prindërve të fëmijëve me kancer - NURDOR fton të gjithë të interesuarit t'i bashkohen dhe të mbështesin së bashku fëmijët që luftojnë kancerin.

Këtë vit në ambientet e bukura të Kalasë së Kashtelit në Eçka organizojmë darkën e donatorëve ku mbledhim mjete për përshtatjen e shtëpisë së re të prindërve dhe realizimin e kushteve edhe më të mira dhe më humane të trajtimit të fëmijëve me kancer. Krahas pritjes së mjekëve dhe administratës së AGEOP, Shoqatës Italiane me të njëjtin mision si NURDOR, do të kemi nderin të presim edhe volejbollisten e njohur Vanja Grbiq dhe shumë të tjerë. Sipas Shoqatës kombëtare të prindërve të fëmijëve me kancer, artistët e fijeve të Filarmonisë së Zrenjaninit dhe Aleksandra Radoviq do ta zbukurojnë këtë ngjarje me performancat e tyre.

Çmimi i darkës për person është 5,000 dinarë për persona fizikë dhe juridikë.

Çdo donator nënshkruan një Marrëveshje Dhurimi. Numri i vendeve është i kufizuar, dhe nëse dëshironi të merrni pjesë dhe të ndihmoni, telefononi në numrin 063512545.

Sigurimi GRAWE ka dhuruar çarçafë për krevatë për repartin e Pediatrisë në Qendrën Shëndetësore të Vranjës

Sigurimi GRAWE së fundi i ka dhuruar 79 komplete çarçafësh për Repartin e Fëmijëve të Spitalit të Përgjithshëm në Vranje.

Çdo donacion për Qendrën Shëndetësore të Vranjës është një donacion i vlefshëm, dhe Sigurimi GRAWE ka luajtur rolin e donatorit disa herë deri më tani, gjë për të cilën jemi mirënjohës”, theksoi me këtë rast Dr. Natasha Stoiljkoviq, drejtoreshë e Spitalit të Përgjithshëm të Vranjës.

Mirëqenies së fëmijëve dhe temave të tjera të rëndësishme duhet t'i përkushtohemi çdo ditë, jo vetëm kur bëhet fjalë për ndonjë datë apo festë botërore apo ndërkombëtare.

Për të eksploruar se si kemi dhuruar në të gjithë rajonin nga viti 2015 deri më sot për të mbështetur fëmijët, ose fusha të tjera që ju interesojnë, regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans.