Numri i refugjatëve dhe personave të zhvendosur me forcë në mbarë botën për shkak të konflikteve në Ukrainë, Jemen, Afganistan dhe pika të tjera të nxehta në mbarë botën aktualisht është më shumë se 100 milionë, tregojnë të dhënat nga UNHCR.

Sipas një raporti të fundit të Qendrës për Monitorimin e Zhvendosjeve të Brendshme, kjo shifër përfaqëson më shumë se 1 për qind të popullsisë globale, thotë UNHCR Serbi.

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Refugjatëve, e cila shënohet në mbarë botën më 20 qershor, ne shkruajmë për aksionet e solidaritetit që tregojmë me refugjatët, emigrantët dhe njerëzit nga zonat e prekura nga lufta.

Mbështetja për refugjatët në Ballkanin Perëndimor ka qenë aktuale nga viti 2015 deri në vitin 2018, kur një numër i madh refugjatësh nga Lindja e Mesme kaluan nëpër vendet e rajonit dhe mbetën në qendrat e pritjes. Organizatat jofitimprurëse, humanitare dhe ndërkombëtare ishin më aktive në ndihmë. Sa i përket mbështetjes filantropike për këtë temë, të dhënat tona tregojnë se përqindja e shumës së dhuruar nuk ishte veçanërisht e madhe, pra ishte rreth 1% - pak më e vogël ose më e madhe në varësi të vendit.

Kriza në Ukrainë ka riaktivizuar temën e mbështetjes për refugjatët, emigrantët dhe njerëzit në zonat e prekura nga lufta, ndaj janë organizuar aksione të shumta në mbështetje të popullsisë së Ukrainës në të gjithë rajonin. Për disa prej tyre, ne kemi shkruar tashmë. Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Refugjatëve, më poshtë keni disa aksione të tjera.

Dy biçiklistë kalojnë 540 kilometra për fëmijët nga Ukraina

Igor Toman dhe Ivica Lenard do të përshkojnë 540 kilometra me biçikletë për të blerë pajisje sportive për fëmijët e familjeve ukrainase në Osijek.

Arsyeja e këtij aksioni të quajtur Pedali i Solidaritetit është 50-vjetori i Igorit. Udhëtimi filloi më 17 qershor në orën 17:00 nga Zagrebi dhe përfundoi më 19 qershor në Trogir. Janë gjithsej 540 kilometra që dyshja çikliste-filantropike do ti dhurojë për të mbledhur 15,000 kuna për blerjen e pajisjeve sportive për fëmijët e familjeve ukrainase në Osijek.

Fushata organizohet nga Fondacioni Slagalica dhe DKolektiv - organizatë për zhvillim social. Sipas organizatorëve, qëllimi është të ofrohet mbështetje për fëmijët nga familjet ukrainase që kanë gjetur vendin e tyre aktual nën diell në Osijek si pjesëmarrës në aktivitetet falas të organizuara nga DKolektiv. Dëshira është që të mblidhen fonde për blerjen e biçikletave, skuterëve dhe rule që fëmijët të kalojnë kohën e lirë në qytet në Drava sa më cilësore. Ata do të njohin Osijekun si një qytet çiklizmi që ushqen një kulturë sportive por edhe një kulturë solidariteti dhe respekti të ndërsjellë, pavarësisht nga përkatësitë e ndryshme që na përcaktojnë.

Donacioni i IKEA për Qendrën e Azilit në Vranjë

Disa nga refugjatët e parë nga Ukraina që gjetën siguri në Serbi janë vendosur në Qendrën e Azilit të rinovuar së fundmi në Vranjë.

IKEA ka treguar solidaritet dhe mbështetje duke dhuruar shtretër, dollapë, tavolina dhe karrige të reja, të cilat ia ka ofruar kësaj Qendre Azili, duke synuar që refugjatët në Vranjë të ndihen sa më rehat.

Aksion për mbledhjen e ndihmave humanitare për qytetarët e Ukrainës

Fondi B92, Forumi Filantropik Serb dhe Oda Ekonomike e Serbisë së fundmi njoftuan se do të vazhdojnë me aksionin e mbledhjes së ndihmave për qytetarët e Ukrainës.

Deri më tani është realizuar një donacion në formë ushqimi nga MK Group prej 50,000 eurosh, shtatë tonë mallra nga Nestle Adriatic S dhe një donacion uji nga kompania Coca-Cola . Përveç kësaj, kompania Bambi dhuroi biskota dhe grupi Elixir dhuroi 100,000 euro, me të cilat u blenë ushqime.

Fondi B92 deklaron se Japan Tobacco International dhuroi 27,000 euro për ushqime dhe produkte higjienike,  AVON dhe DM drogerie markt dhuruan produkte higjienike.

Aksioni i mbledhjes së ndihmave për Ukrainën po vazhdon. Forumi Filantropik Serb, Fondi B92 dhe Oda Ekonomike e Serbisë deklarojnë se më të nevojshmet janë ushqimet e konservuara, ushqimet e gatshme, makaronat dhe të gjitha produktet që kanë të bëjnë me fëmijët, nga ushqimi për fëmijë deri te pelenat dhe produktet higjienike. Zbuloni se si mund të përfshiheni dhe të mbështesni aksionin në linkun.

Aksion për foshnjat e lindura para kohe

Ekipi i Festivalit të Krokodilit organizoi së fundmi një aksion për mbledhjen e ndihmave për Qendrën Perinatale në Kharkiv. Kjo ndihmë, në formën e ushqimit për fëmijë, pelenave dhe pajisjeve mjekësore, u dërgua personalisht në qytetin e shkatërruar nga lufta.

Pse ky veprim hasi në rezistencë befasuese dhe reagime negative, mund të lexoni në rubrikën e Veran Matiqit.

Dy gra nga Kroacia udhëtojnë drejt kufirit ukrainas për të ndihmuar refugjatët

Bamirësia individuale, veçanërisht në kriza, mund të ketë shumë domethënie. E tillë është historia e Vedrana Beg dhe Dushka Fishter nga Kroacia, të cilat pas lajmit për krizën në Ukrainë, vendosën të ndihmojnë fëmijët, gratë dhe të moshuarit të gjejnë strehim në Kroaci.

Dushka dhe Vedrana janë lidhur me shoqatën kulturore kroato-ukrainase. Që atëherë, ata kanë shkuar me makinë në kufirin ukrainas disa herë në javë për të siguruar transport për refugjatët dhe për t'i ndihmuar ata të gjejnë strehim të përkohshëm në Kroaci derisa të vendosin se ku të shkojnë më pas.

Ukrainasit e arratisur kanë organizuar transportin nga Lviv në kufi dhe shoferët kroatë po i transportojnë në Kroaci, ku tashmë është rregulluar akomodimi.

Për jutarnji.hr ata thonë se askush nuk mundet dhe nuk duhet t'i shpëtojë të gjithë, por shpëtimi i një fëmije dhe sigurimi i një kulmi të sigurtë mbi kokën e tyre është ajo për çka ato jetojnë për momentin.

Zdenko ia dha shtëpinë një familjeje nga Ukraina

Një shembull tjetër i bamirësisë individuale vjen nga Kroacia, ku Zdenko Sanic i dha të gjithë shtëpinë e tij në Imotska Krajina një familjeje ukrainase shtatë anëtarëshe nga Kievi. Në të njëjtën kohë, ai u vendos në shtëpinë e tij të vjetër.

Në aksionin humanitar "Mjekët kroatë për Ukrainën" u grumbulluan 645,000 kn

Në vetëm dy javë, mjekët kroatë, si pjesë e aksionit humanitar "Mjekët kroatë për Ukrainën" të nisur nga Oda e Mjekësisë Kroate, dhuruan 345,000 kn për të ndihmuar kolegët dhe qytetarët ukrainas. Me vendim të bordit ekzekutiv, përveç kësaj shume të mbledhur nga anëtarët, Oda dhuroi edhe 300,000 kuna shtesë për të ndihmuar mjekët ukrainas.

Qëllimi kryesor për të cilin do të përdoren fondet e mbledhura është prokurimi, transporti dhe shpërndarja e materialeve mjekësore (ilaçe, produkte mjekësore, pajisje mjekësore, etj.) në Ukrainë dhe ofrimi i ndihmës mjekësore për refugjatët, deklaroi me këtë rast. dr. Sc. Kreshimir Luetiq, kryetar i Odës së Mjekësisë Kroate.

Ata ofruan strehim për refugjatët nga Ukraina

Shoqata e Turizmit, Mikpritjes dhe Dhomave me Qira në Medjugorje ka ofruar ndihmë për organizatat që ndihmojnë në krizën humanitare të shkaktuar nga sulmi rus në Ukrainë.

Në këtë mënyrë, ne duam të tregojmë se puna jonë nuk është vetëm të presim turistët, por edhe t'i ndihmojmë njerëzit kur ata janë në vështirësi, tha kryetari i shoqatës së turizmit, menaxhimit të hoteleve dhe qiramarrësve të dhomave të Medjugorje, Davor Ljubiq.

Numri humanitar për të ndihmuar refugjatët nga Ukraina

Kryqi i Kuq Citluk ka hapur numrin humanitar 17058 përmes të cilit kushdo që dëshiron mund të dhurojë dy marka të konvertueshme dhe kështu të mbështesë refugjatët nga Ukraina që ndodhen në famullinë e Medjugorje.

UNIQA BeH dhuroi 20,000 euro për të ndihmuar popullin e Ukrainës

UNIQA Insurance BeH i është bashkuar projektit UNIQA Helping Hands, nisur nga Grupi UNIQA, për të mbledhur fonde për të mbështetur popullsinë e Ukrainës.

UNIQA Osiguranje BeH dhuroi 20,000 euro për të ndihmuar të gjithë ata që janë të rrezikuar ose të detyruar të lënë shtëpitë e tyre për shkak të luftës.

Sipas kompanisë, paratë do të dedikohen për të ndihmuar popullin refugjat të Ukrainës dhe popullsinë lokale duke blerë ilaçe, ushqime dhe sende higjienike dhe duke ofruar strehim të sigurt dhe ndihmë psikologjike.

Donacione nga Telemach BH dhe United Group

Telemach BH së fundi i dërgoi një donacion Shoqatës Pomozi.ba për blerjen e ilaçeve për ukrainasit dhe mbështetje për refugjatët nga Ukraina të vendosur në Bosnjë dhe Hercegovinë, dhe ofroi thirrje falas në të gjitha rrjetet fikse dhe celulare në Ukrainë nga rrjeti fiks Telemach BH në në çdo kohë.

United Group, pjesë e të cilit është Telemach BH, dhuroi një milion euro ndihmë për Ukrainën, duke synuar të ndihmojë më të prekurit nga lufta, refugjatët, familjet që nuk mund t'i shpëtonin luftës dhe fëmijët në institucione si jetimore dhe spitale.

Si mund të ndihmoni ju vetëm?

Këto histori, si dhe shembuj të shumtë të mëparshëm, tregojnë se në kohë krizash nuk na mungon solidariteti dhe ofrojmë mbështetje aty ku duhet në mënyra të ndryshme.

Nëse dëshironi të ndihmoni refugjatët nga Ukraina ose popullsinë në një vend të shkatërruar nga lufta, mund ta bëni këtë në një nga mënyrat e mëposhtme:

Nëse dini për një aksion ose fushatë mbështetëse që kemi harruar, ju lutemi na dërgoni email dhe ne do të jemi të lumtur ta shtojmë atë në listën tonë.

Nëse dëshironi që historitë rreth filantropisë, solidaritetit dhe shembuj të praktikave të mira kur bëhet fjalë për bamirësi të vijnë në inbox-in tuaj çdo javë, regjistrohuni në buletinin tonë.