Državljani Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka i Afrike koji se trenutno nalaze u prihvatnim centrima u Somboru, Kikindi, Krnjači i Obrenovcu, počeli su da prikupljaju novac za lečenje obolele dece iz Srbije.

Akciju je pokrenuo Kasim, iz prihvatnog centra u Somboru, koji je na arapskom ispisao poruku kojom je pozvao i ostale stanare ovog prihvatnog centra da doniraju za lečenje Minje, Anike i Olivera.

Poruka je zatim prevedena i na farsi jezik, a prva prikupljena suma od blizu šezdeset hiljada dinara uplaćena je u lokalnoj pošti za lečenje Anike Manić, devojčice iz Srbije obolele od spinalne mišićne atrofije, za čije je lečenje prošle nedelje i prikupljen novac.

U poslednje vreme viđao sam puno zelenih plakata te dece, na društvenim mrežama prijatelja iz Srbije i po bilbordima u Beogradu. Pitao sam upravnika kampa može li da mi objasni o čemu se radi. Čim sam čuo priču, pitao sam da li mi možemo da se organizujemo i priključimo akciji. Znam da nije puno, ali koliko sam razumeo, ljudi šalju SMS-ove preko kojih se sakupljaju pare za lečenje. Boravim u Srbiji već šest meseci, zaista sam zahvalan na svemu. Iako ne želimo da ostanemo ovde, zašto se ne bismo priključili akciji građana Srbije? Pričao sam sa ostalim zemljacima i svi su bili za, ispričao je za N1 Kaisim Muhamed, Sirijac sa privremenom adresom u Somboru.

Objašnjava da su nakon tri dana prikupljanja sredstava otišli u poštu noseći Anikin poster i zamolili službenika da uplati novac na njen račun.

Kasim je sa prijateljima pozvao i ljude u drugim prihvatnim centrima da se pridruže akciji i za sada, kaže, ima informaciju da su se odazvali u kampu u Kikindi, Krnjači i Obrenovcu, gde se pomoć prikuplja za Minju i Olivera.

To me jako raduje. Voleo bih da se cela suma brzo skupi i da deca dobiju šansu za život, rekao je Kasim za N1.

Izvor: N1