Učenici svrljiške srednje škole Dušan Trivunac Dragoš patentirali su biorazgradivi filter za cigarete od neizbeljene celuloze, koji u sebi nosi i seme biljke.

Njihov projekat nosi slogan Ne uništavaj – ozeleni i sa njim če učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje će se ove godine, zbog pandemije COVID-19, odvijati onlajn.

Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i preko 25 godina. Iz tog razloga mi želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamenimo našim biorazgradivim filterima. Naš BioFilter je napravljen od nebeljene celuloze, a u sebi sadrži seme biljaka – izjavili su za Serbian Times ovim povodom svrljiški učenici.

Njihov izum funkcioniše tako da kada se filter nađe na zemlji, uz pomoć vode i vlage seme počinje da klija. Na taj način filter semenu služi kao rezervoar vode, sve do trenutka kada se koren biljke uhvati za zemlju.

Kako biljka raste razgradnja filtera se ubrzava i već posle šest meseci filtera nema, a priroda je bogatija za novu biljku. Kada već ne možemo da utičemo na ljude da ostave pušenje, onda možemo da pokušamo da zagađenje opušcima svedemo na minimumobjašnjavaju mladi izumitelji.

Izvor: serbiantimes.info