U tržnom centru Kragujevac Plaza otvoren je "prazan butik" (The Empty Shop) - humanitarna akcija prikupljanja odeće za ranjive grupe stanovništva.

Koncept "Empti šopa" postoji u svetu, a od prošle godine, ova humanitarna akcija se održava i u Srbiji. Osmišljen je tako da butik svakog jutra bude otvoren prazan, a da se do kraja dana njegove police napune poklonjenom odećom i obućom.

Humanitarna akcija “Empti šop” za Kragujevčane nije novost. Oni su se krajem prošle godine u velikom broju odazvali zajedničkom pozivu Šoping centra ’’Plaza’’ i Crvenog krsta, kada je prvi put organizovan ovakav način doniranja. U kratkom roku prikupljeno je oko tri tone zimske odeće i obuće koju je Crveni krst dalje poklonio najugroženijim građanima.

Svi mi u plakarima imamo višak odeće ili su naša deca prerasla garderobu. Ovo je prilika da obradujemo naše komšije, poznate i nepoznate ljude, decu i stare, koji su skromni i dostojanstveni ne žele da traže, a volonteri Crvenog krsta će im odneti na vrata toplu zimsku odeću i obuću koja se prikupi. Nevanka Bogdanović, sekretar kragujevačkog Crvenog krsta, napominje da su zbog pandemije koronavirusa mnogi ljudi ostali bez primanja i da je sada ovakav vid podrške potreban i građanima koji ranije nisu bili ugroženi. Objašnjava da su volonteri Crvenog krsta na terenu u gradskim i seoskim sredinama ’’mapirali’’ porodice kojima je potrebna pomoć. Najčešće je reč o višečlanim i višegeneracijskim porodicama, tako da je, ističe ona, podjednako potrebna i dečja i odeća za odrasle.

Iz Crvenog krsta naglašavaju da je bitno da građani doniraju čistu i ispeglanu garderobu, a da u Empti šop donesu samo one odevne predmete koje bi i oni sami nosili.

Prioritet za  zimske odevne predmete iz Empty shop-a biće dat deci školskog uzrasta kojima je to neophodno, a prikupljena odeća će biti odneta i korisnicima u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite koji nemaju bližih srodnika. Za njih su najpotrebniji peškiri, posteljina i donji veš, koji mora da bude nov, pa iz Crvenog krsta apeluju na firme i pojedince koji su u mogućnosti da pomognu u obezbeđivanju i ovih sredstava. “Empti šop” će biti otvoren od 12. oktobra do 1. novembra, svakog dana od 12 do 20 sati.

Nevenka Bogdanović se priseća prošlogodišnje akcije kada su prikupljenu odeću nosili ugroženim porodicama. Susreti su, kaže, dirljivi i puni emocija, a i danas pamti dečaka koji se obradovao polovnim patikama nekog svog vršnjaka koje su mu bile malo veće, uz reči "porašće mi noga, mogu li da zadržim patike”. 

“Patike su bile malo veće, ali su se njemu mnogo svidele. Molećivo je pitao da li može da ih zadrži i gotovo kao obećanje izgovorio, da će mu noga brzo porasti. To su scene od kojih vam se stegne srce. Te pomešane dečje emocije vas pogode, vidite u isto vreme radost zbog željenih patika i strah da može da ih izgubi zbog veličine. Ali, takve stvari nas i motivišu, ta iskrena zahvalnost. Kasnije smo mu pronašli još jedne patike koje su bile u odgovarajućem broju”, priseća se Nevenka.

Kako je Empty shop stigao u Srbiju

Koncept The Empty Shop-a potekao iz Brazila.

Prva Empty prodavnica otvorena je Sao Paolu u Brazilu 2013.godine. Poklanjanje odeće u tom gradu je praksa koja postoji od 1950. godine, a prikupljala se u kutijama koje su postavljene po školama i kompanijama. Tvorci ideje Empti šopa uvideli su da te donacije nisu dovoljne, kao i da se godinama ništa nije ni davalo. Osmislili su novi koncept koji se posle 2013.godine proširio po tržnim centrima širom sveta. Zajedničko za sve “prazne butike” je da se otvaraju privremeno i da svi imaju isti natpis i logo.

U Srbiji su prvi put prazne prodavnice otvorene prošle godine u TC “Promenada” u Novom Sadu i u kragujevačkoj “Plazi”.

Izvor: nova.rs