Od početka epidemije korona virusa svedočimo raznim vidovima podrške i pomoći ugroženima, a poslednjih meseci je nekoliko pekara širom Srbije pokrenulo sopstvene akcije solidarnosti.

Za svakog ko ne može sebi da priušti hleb, kod nas je besplatan kaže za BBC na srpskom Milan Šajin, vlasnik pekare Klasa iz Vrbasa, o kome smo već pisali.

Pored besplatnog deljenja hleba, ova pekara, osnovana krajem januara prošle godine, organizuje i druge humanitarne akcije.

Tako su na primer neko vreme celokupnu desetodnevnu zaradu od određenog pekarskog proizvoda uplaćivali ili odnosili siromašnim porodicama širom Vojvodine, kao i pojedinim udruženjima.

Prethodnog meseca su odvajali pet dinara od svakog kupljenog jogurta, a potom taj novac uplatili Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

Trenutno za humanitarne svrhe odvajaju 10 dinara od svakog prodatog sendviča.

Takođe, njihove mušterije neretko ostavljaju kusur od kupovine, koji pekara odvaja sa strane, a onda taj novac prosleđuje onima kojima je potrebno, piše BBC na srpskom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PEKARA KLASA (@pekaraklasa)

Po humanosti je poznat i Predrag Gavrilović iz Čačka jedan je od vlasnika pekare „Bakina pogača“ koja od osnivanja besplatno deli peciva i hleb trudnicama i socijalno ugroženim sugrađanima.

Sličnu akciju, od marta prošle godine, sprovodi i picerija „Pica Hot 7″ iz Zemuna čiji je vlasnik Miloš Belegišanin. Ova picerija besplatno deli sendviče onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte obrok.

Ukoliko i sami znate za pekaru, radnju ili restoran koji na ovaj ili neki sličan način pomažu one kojima je pomoć potrebna, pošaljite nam njihovu priču i rado ćemo je objaviti.

Hajde da zajeno širimo krug dobročinstva!

Izvor: BBC News na srpskom/ozonpress.net