Tokom 2020. godine srpska dijaspora je donirala ukupno 4,25 miliona USD u humanitarne svrhe u Srbiji.

Skoro 46 procenata ukupnih donacija, to jest 1,95 miliona dolara, donirano je za borbu protiv COVID-19, dok je 54 procenata, to jest 2,3 miliona dolara donirano za druge svrhe, uglavnom smanjenje siromaštva i lečenja obolelih. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sproveo Catalyst Balkans, koja su predstavljeni na prvom danu panel diskusije “Filantropija nema granice”, koju je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

“Mi smo iz dijaspore počeli da pružamo podršku i organizujemo pomoć za našu zemlju. Danas kada nam je baza u Srbiji, imamo ogromnu podršku naših ljudi iz dijapsore”, rekao je Vlade Divac, naš istaknuti košarkaš i osnivač Fondacje Ana i Vlade Divac.

Na prvom danu panela “Filantropija nema granice” na kom je bilo okupljeno preko 130 učesnika iz Srbije kao i iz SAD, Austrije, Holandije, Finske, Francuske, Kanade, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, vođena je diskusija o uključivanju i saradnji neprofitnih organizacija iz Srbije sa srpskom dijasporom tokom kriznih situacija, kako u vidu prikupljanja novčanih donacija tako i u vidu uključivanja stručnjaka iz dijaspore, organizovanja kulturnih događaja, i tako dalje.

“Kroz naše aktivnosti i partnerstva kao što je ovo, pokušavamo da stvorimo iste one mogućnosti za dobru budućnost u Srbiji koje ste vi otišli da potražite u inostranstvu”, rekla je Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj pri misiji USAID-a u Srbiji.

Najviše novčanih donacija tokom 2020. godine došlo je od pripadnika dijaspore koji žive u Nemačkoj, skoro 40 odsto, zatim u Kanadi 24 odsto i u SAD 19 odsto. Zahvaljujući ovim donacijama, velika sredstva su investirana u izgradnju ili renoviranje bolnica širom zemlje, a posebno u Tutinu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Valjevu.

Ana Divac, osnivačica Fondacije Ana i Vlade Divac, zahvalila se srpskoj dijaspori na ovako velikodušnoj pomoći uprkos činjenici da je ovo globalna kriza u kojoj su se zadesili svi, uključujući i pripadnike srpske dijaspore i njihove porodice. Ona je dodala da je srpska dijaspora i ranije davala značajnu pomoć posebno u kriznim situacijama, kao na primer tokom poplava 2014. godine.

Važnost dobre saradnje između organizacija u Srbiji i dijaspore naglasili su i Džon Jovanović, viši savetnik u organizacije Konkordija, naš poznati violinist Stefan Milenković, Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i mnogi drugi.

Na drugom danu panel diskusije bilo je reči o medijima u dijaspori i unapređenju izveštavanja o aktivnostima i problemima srpske dijaspore. Pored toga predstavljeni su modeli uspešnje saradnje lokalnih organizacija sa dijasporom i osvrnuti se na poslovnu saradnji sa dijasporom, kao i rezultati istraživanja o izveštavanju medija o aktivnostima i problemima sa kojima se susreće dijaspora, koje je za ovaj panel pripremila Fondacija Divac.

Na drugom danu panela govorili su Željko Bodrožić, predsednik, NUNS-a,  Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga, Vesna Dimitrijević, predsednica Udruženja "Dijaspora Media" i autorka i voditeljka emisije "Dijaspora uživo" (Austrija), Katarina Nedeljković, novinarka Frankfurtskih vesti, Uvan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije, Tačka povratka, Petar Marković, član Upravnog odbora projekta IT Bootcamp (SAD), Vladimir Živanović iz Humanitarnog udruženja Mali svet, Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i JPP, Privredna komora Srbije i Željko Mitkovski iz Fondacije Divac.

Izvor: Fondacija Divac