Mejkers lab je program Centra za promociju nauke koji se ove godine organizuje uz podršku Nordeus fondacije.

Cilj programa je da deca srednjoškolskog uzrasta rade u transdisciplinarnim timovima na razvoju različitih projekata koji kombinuju nauku, umetnost i majstorisanje.

Ovogodišnji Mejkers lab održava se u okviru manifestacije Maj mesec matematike, a u programu učestvuje 24 mladih ljudi iz nekoliko gradova u Srbiji, zajedno sa 9 naučnih komunikatorki i komunikatora, studenata različitih fakulteta, koji zajedno razvijaju matematičke video igre. Ključni zadatak je povezati matematička znanja sa znanjima iz oblasti dizajna igara.

Rad ovih timova koordinišu Jelena Joksimović i Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke, a stručnu pomoć timovima pružaju Bojana Damjanov sa timom Nordeus fondacije, matematičarka Borka Marinković i gejm developer Ranko Trifković.

Milan Ranković, učenik Gimanzije u Smederevu, svoje utiske o ovom programu izneo je za novas.rs portal.

Naučili smo da i bez mnogo ,sistema’ i kontrole mogu da se postignu veliki rezultati. Iako svako ima neku svoju ulogu, uvek se trudimo da negujemo timski rad i međusobnu saradnju. Svako ko misli da je kreativan, treba da proba da učestvuje u mejkers projektima kao što je ovaj. Siguran sam da i bez nekog predznanja i mnogo učenja svi ovde mogu da pronađu svoje mesto i budu deo nekog tima, ili, jednostavno, deo čitave mejkers zajednice.

U okviru meseca matematike, koji počinje 10. maja, u Silosima Beograd će biti otvorena i izložba radova sa M3 Mejkers laba, a publici će biti predstavljen i niz drugih matematičkih eksponata, izložbe i programi. Posetioci će imati priliku da isprobaju igre koje su mladi razvijali u prethodnom periodu i iskuse matematiku na nov i uzbudljiv način.

Izvor: novas.rs