Neformalna grupa mladih pod nazivom "Brodarevo moj zavičaj" već godinama organizuje humanitarne akcije u svom gradu. Osluškuju svoj kraj i svakodnevno smišljaju nove načine kako bi njihov kraj bio lepše mesto za sve njegove stanovnike.

Tokom vanrednog stanja nije bilo moguće, kao inače, popiti kafu sa dragim komšijama, pa su se stanovnici Brodareva dosetili da taj novac pametno ulože.

Za samo mesec dana, volonterskim naporima članova ove grupe, postignuto je mnogo toga.

Proglašenjem vanredne situacije Brodarevci u dijaspori su samoinicijativno poslali preko 7000€ kako bi se obezbedile potrebne namirnice za ljude slabijeg materijalnog stanja . Uz to, podeljeno je i 500 zaštitnih maski koje su donirale firme Emrović raj i Conto Bene jeans.

dobrocinitim brodarevo paketi pomoci za najugrozenije

Naporima neumornih volontera ukazana pomoć je stigla do čak 140 familija iz brodarevakog kraja - od Grončareva i Koprivne do Mataruga i Prijesnača.

Ispred zgrade mesne zajednice postavili su klupe, a duž glavne ulice korpe za otpatke, kako bi poboljšali uličnu higijenu.

dobrocinitim brodarevo sređivanje dečijeg parka

Za najmlađe, započeli su sanaciju dečijeg parka. Uz podršku Enesa Ćosovića, vlasnika “Art gradnje Ćosović” i Admira Podbićanina, Vlasnika “Limarije” i njihovih zaposlenih, obnovili su dotrajali imobilijar, klupe i sprave za igranje.

A kao najveće postignuće, samohranoj majci osmoro dece, Almi Kajević, uspešno su dogradili kuću.

Građani sagradili kuću za samohranu majku sa osmoro dece

Kada su pre dva meseca porodici Kajević Armin Mujezinović I Elvis Korać doneli paket pomoći saznali su u kako lošim uslovima ova porodica živi.

Majka i njena brojna deca su živeli u prizemnoj kući od tri prostorije, zidova crnih od vlage.

Almin muž je preminuo pre 5 meseci, ostavljajući je sa osmoro dece, od kojih najmlađe nije starije od godinu i po. Izdržavajući se samo od dva dečija dodatka, porodica je jedva sklapala kraj sa krajem.

Objava, koju su postavili na Facebook stranici grupe, izazvala je brojne reakcije sugrađana, a pogotovo ljudi iz dijaspore. Preko 200 donatora je uspelo da skupi više od 31.000 evra u novcu i materijalu, a mnogi su svoju energiju uložili u samu izgradnju.

U roku od samo mesec dana grubi radovi su urađeni.

Međutim, tu nije kraj - vreme je za sledeću fazu, kako bi se porodici Kajević omogućili normalni uslovi za život.

I pored svega do sada učinjenog, ne sumnjamo da će ova velika grupa humanih pojedinaca nastaviti da svojim postupcima služi za inspiraciju kao simbol humanosti i zajedništva.

Izvori: listpolimlje.info, Facebook Grupa Brodarevo moj zavičaj

 

Svi koji žele, akciju pomoći porodici Kajević mogu podržati uplatom preko računa:

DINARSKI RAČUN: 265-0000004598900-05

DEVIZNI RAČUN: RS35265090000000002588

Kontakt osobe:

Armin Mujezinović - +381 64 39-85-267

Elvis Korać - +381 64 25-22-016


Napomena:

Od objave članka prošle nedelje, saznali smo da su humani građani Brodareva nastavili vredno da rade na kući za porodicu Kajević.  

Zajedničkim snagama vredni volonteri završili su pored grubih građevinskih radova i: 

  • postavljanje komplet spoljašnje stolarije 
  • izvođenje elektro instalacija 
  • izvođenje radova na vodovodu i kanalizaciji 
  • malterisanje 
  • radove na grejanju 
  • uskoro se očekuje završetak grubih građevinskih radova na štali 

U narednim danima se očekuje završetak grubih građevinskih radova na štali, radova na izradi cementne košuljice, postavljanju termoizolacije i rigipsa na plafonima, kao i postavljanje keramike/laminata. 

Sve je bliži dan kada će brojna porodica Kajević moći da kroči u svoj novi dom zahvaljujući naporima svojih sugrađana.  Priče poput ove treba da nam služe kao uzor šta sve možemo postići u svojoj zajednici uz malo dobre volje, energije i saosećanja.