Marija Lukić iz Brusa osnovala je osmog marta fondaciju koja će se pre svega baviti zaštitom žena od seksualnog zlostavljanja.

Ona je za Insajder rekla da je Fondacija „Marija Lukić“ simbolično osnovana na 8. mart - Međunarodni dan žena, trogodišnjicu od kad je bivšeg predsednika opštine Milutina Jeličića Jutku prijavila za seksualno zlostavljanje.

Sedište Fondacije će biti u Brusu, sa ciljem da se skrene pažnja na ugroženost prava žena posebno u unutrašnjosti.

Pored nje, koja je osnivačica Fondacije, Upravni odbor će činiti advokati Milena Vasić i Ljubodrag Vuković i glumac Stojan Đorđević. 

Ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje ravnopravnosti polova, ljudskih građanskih i manjinskih prava i demokratskih vrednosti u oblasti prevencije svih tipova nasilja naročito prevenciju seksualnog nasilja, promocija ženskih prava, prava deteta, rodne ravnopravnosti i antidiskriminacija, istakla je Lukić za Insajder.

Ona je dodala da će Fondacija pružati pravnu i psihološku pomoć ženama žrtvama nasilja i da će se baviti promocijom i zaštitom prava žena u svim oblastima u kojima su ona ugrožena.

U martu 2018. godine kruševačka policija podnela je krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju bivše saradnice Marije Lukić, a zbog nedozvoljenih polnih radnji u novembru prošle godine osuđen je na tri meseca zatvora.

Izvor: insajder.net