Aleksej Tubonjić, mladić od 26 godina iz Rume, dugogodišnji je volonter Crvenog krsta Ruma i Crvenog krsta Srbije, uskoro će biti i diplomirani defektolog oligofrenolog.

Već 11 godina, svoje slobodno vreme posvećuje volontiranju u Crvenom krstu, a humanitarni rad je postao deo njegovog života još u petnaestoj godini. Nije iznenađujuće što je za životni poziv odabrao defektologiju.

Volontiranju ga je privukla želja da pomaže drugima u momentima kada sami ne mogu da se izbore životnim teškoćama.

Po njegovim rečima, humanitarni rad se danas svodi na angažman i entuzijazam određenog broja pojedinca, umesto da svako od nas, prepozna potrebu da pomogne onome kome je to potrebno. Za humanost nisu potrebne reči zahvalnosti, već bi ona trebalo da potekne iz potrebe i osećaja svakog od nas da bez bilo kakvog podsticaja i nadoknade pomogne i učini nešto za svoju zajednicu. Iako organizacija Crvenog krsta ulaže velike napore da upozna zajednicu sa poljem humanitarnog rada, on smatra da je pre svega potrebna je želja i volja pojadinca da bi naučeno bilo prenešeno u praksi.

U početku se bavio edukacijom mladih kroz učešće u različitim programima, poput prevencije trgovine ljudima, promocije humanih vrednosti, značaja dobrovoljnog davalaštva krvi. Kasnije kao iskusniji volonter  prolazi osnovnu obuku Nacionalnog tima za delovaše u nesrećama, u okviru kog volontira za vreme majskih poplava 2014. godine u Rumi i Bjeljini.

Pored toga, učestvovao je na svim akcijama na lokalnom nivou, uključujući i onim vezanim za aktuelnu pandemiju.

Preko projekta „Mladi u akciji" 2013. godine, realizovanog od strane CK Ruma, bio je predstavnik rumske organizaciju u Međunarodnom kampu u Severnoj Irskoj, koji je za cilj imao upoznavanje lokalne zajednice sa korisnicima Dnevnog centra za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju.

Edukacija mladih je jako važna u svim sferama života, pa je ovog proleća, silom prilika samoinicijativno organizovao onlajn tribinu „Edukacijom protiv nasilja" koja je imala za cilj da ukaže na značaj borbe protiv nasilja u partnerskim vezama. Putem onlajn tribine i predavanja je potrudio se da mladima, posebno srednjoškolcima koji ulaze u emotivne veze, ukaže na koji način da prepoznaju i da izbegnu nasilje u partnerskim osnosima. Taj projekat planira da nastavi i tokom naredne školske godine.

Bilo je situacija kada sam mislio da se borim sa vetrenjačama, ali je bitno vratiti se na početak, sagledati sve i postaviti realne i dostižne ciljeve i onda raditi na njima.

Ipak, zahvalnost onih kojima pomažu je motivacija volontera da se iznova i iznova upuštaju u nove "borbe sa vetrenjačama" zvanim humanitarni rad.

I u defektologiji i u humanitarnom radu, mora biti mesta za empatiju, ali ne i sažaljenje. Aleksej smatra da bi svaki volonter mogao da da sve od sebe, potrebno je da se trudi da iz svake svake loše situacije izvluče najbolje.
Nije potrebno posvetiti svoj život volonterskom radu. Dovoljno je pokušati da se učini humano delo, jer svaki pokušaj može da pokrene lanac pozitivnih promena u čitavom društvu.

Izvor: Sremske novine,19.08.2020, strana 6