Da bi se pomoglo roditeljima, zajedničkim radom i ulaganjima „Humanog srca Šapca“, eparhije, dobrotvora i lokalne uprave, u Šapcu je otvoren „Predah“ – smeštaj za decu i odrasle sa smetnjama, nazvan „Bogdaj“.

Uz dnevnu, četiri dvokrevetne sobe sa kupatilima, kuhinja, terasa. Sa kućom od 140 kvadrata, ostvaren san roditelja da na sigurnom, i uz stručni nadzor, mogu ostaviti decu sa smetnjama u razvoju kada je to neophodno.

Sve ono što nam je do sada bio problem gde da ostavimo dete kad hoćemo na sahranu, slavu, svadbu, poslovne, zdravstvene obaveze. Verujte na trenutak prosto ne možemo da shvatimo da se ovo dešava, kaže predsednica udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Pavlović.

Za smeštaj „Predah“ eparhija je pokonila 50 ari, a trogodišnje radove i opremanje Fondaciju „Humano srce Šapca“ podržali su brojni donatori i grad.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić kaže da sve što su potrebe rada tog centra – rad zdravstvenog i drugog osoblja i troškove smeštaja – snosiće grad. Svakodnevno osmoro, a godišnje korisnici mogu boraviti do 45 dana, u  zavisnosti od potreba i dece i odraslih. Ovakve projekte podržaće resorno ministarstvo.

Izvor: RTS