Kada završe svoje redovne poslove u civilu, umesto na večeru s porodicom, presvlače se u uniformu i dolaze na noćna dežurstva. Hladne glave na vreo teren.

I to za njih nije napor, već motiv, ne za dodatnu zaradu, jer je nema, već za borbu za ono što nema cenu, ljudski život. Dobroljovno vatrogasno društvo (DVD) „Matica“ Zemun najstarije je u Srbiji, koje već 151 godinu rame uz rame sa profesionalanim vatrogascima daje doprinos zajednici.

Od deset društava koliko ih broji prestonica, oni jedini deluju „represivno“ - ulaze u vatru kao profesionalci. Svaka šesta noć za njih je neprospavana, kada im se smenjuju dežurtva šest vodova koliko jedinica ima. A okupljaju ih čisti volonterizam i veliko srce.

Ova humana družina uzda se u leđa svojih kolega, a Zoki, kako interno zovu predsednika Društva Veselina Radivoja, tu je za sve što zapne. Opremu, savet, ali i zapovest, kad zatreba. Ipak, kormilo je prepustio mlađima, pa na čelu tima sada nalazi komandir Dušan Jovanović.

Članova imamo mnogo više, i mlađih i starijih, koji na druge načine pomažu društvu, objašnjava Jovanović:  „Onih koji su na terenu je manje. Svi su oni prošli lekarski pregled i imaju položen ispit za varogasce. Za ovaj posao potreban je poseban sklop ličnosti, osećaj odgovornosti prema zajedinici i želja da se pomogne.“

Svi ovi hrabri dobrovoljci štite Beograd od požara tokom svog slobodnog vremena, nakon što su završili sa smenama na svojim dnevnim poslovima ali, kako kažu, sve se stigne kad se hoće.

S obzirom na to da su neprofitni, na razne načine su kroz decenije postojanja prikupljali sredstva kako bi došli do dragocene vatrogasne opreme. Kako kažu, komplet uniforma za vatrogasca košta oko 1.500 evra, dok je samo šlem 400 evra. Organizovali su rad na redarskim poslovima kako bi od toga prihodovali i mogli da nabave opremu. Nekada im je stizala i pomoć opština, a ove godine dobili su opremu od Vatrogasnog saveza Srbije.

Izvor: Novosti