Hulumtimi ynë tregon se sektori i biznesit, vit pas viti, mbështet ndjeshëm komunitetet e tij, si në kriza ashtu edhe në rrethana të zakonshme.

Në Serbi, për shembull, në vitin 2021, sektori i biznesit ishte donatori i dytë më i madh në shumën e dhuruar dhe aksioneve filantropike. Më shumë detaje mund të gjenden në raportin tonë vjetor Serbia dhuron 2021, ndërkohë që ne jemi ende duke punuar në raportet për shtetet e tjera. Na ndiqni sepse së shpejti ju presin raporte të reja.

Ndërkohë, zbuloni se si dukeshin aksionet CSR që u realizuan në pranverë. Në pjesën tjetër të tekstit, lexoni histori rreth përgjegjësisë sociale dhe mbështetjes strategjike që kompanitë në të gjithë Ballkanin Perëndimor kanë ofruar në muajt e mëparshëm.

Mbështetje për arsimin përmes projektit "Shkolla e dizajnuar për ju".

Projekti “Shkolla e dizajnuar për ju” zbatohet nga Eurobank Direktna prej katër vitesh dhe ka vazhduar pa probleme gjatë pandemisë

KOVID-19. Gjatë katër viteve, banka pajisi 11 kabinete kompjuterash në nëntë qytete të Serbisë, dhe për këtë u ndanë më shumë se 9.4 milionë dinarë.

Realizimi i këtij projekti është mbështetur nga punonjësit e bankës dhe klientët e saj. Duke propozuar shkollat ku do të zbatohej projekti, punonjësit bëjnë punë vullnetare dhe zhvillojnë leksione profesionale për nxënësit e shkollave ekonomike të cilave u dhurohen pajisjet. Klientët ndihmojnë sa herë që përdorin kartën e kreditit Mastercard "Eurobank Direktna Big Heart", sepse banka ndan një pjesë të caktuar të fondeve dhe i drejton ato në shkollat e mesme në të gjithë Serbinë.

Në fillim të vitit, Eurobank Direktna prezantoi gjithashtu diçka të re në projekt, duke synuar t'u sigurojë studentëve akses në përmbajtje kulturore dhe mjedise muzeu që nuk janë të zakonshme në qytetet e tyre. Kështu u krijua “Muzeu Udhëtues”. E para u realizua në Shkollën Ekonomike dhe Tregtare në Bor, ku nxënësit e shkollave të mesme patën mundësinë të shohin një pjesë të ekspozitës “Shtëpia e Jevrem Grujiqit”. Pas kësaj, e njëjta mundësi iu dha edhe nxënësve të shkollës së mesme ekonomike në Loznicë. Falë ligjëratave të kuratorit, studentët patën mundësinë të mësojnë për historinë dhe kulturën serbe. Në të njëjtën kohë, puna praktike dhe punëtoritë e zhvilluara në kuadër të “Muzeut Udhëtues” i afruan ata me aftësi të ndryshme artistike.

Një donacion që do të lehtësojë edukimin e mekanikëve të rinj të makinave

Një tjetër histori për investimin e sektorit të biznesit në arsim vjen nga Zagrebi. Kompania CIAK Auto i dhuroi shkollës së Inxhinierisë Industriale në Zagreb një pajisje diagnostikuese dhe një paketë vaj motori, e cila do të jetë jashtëzakonisht e dobishme për studentët gjatë orëve praktike. Pakoja e donacioneve vlen më shumë se 26,800 HRK.

Përveç kësaj, studentët do të kenë mundësinë të bëjnë punë praktike në CIAK Auto. Nga viti i ardhshëm do të ofrohet arsim profesional për studentët dhe pedagogët e shkollës së Inxhinierisë Industriale.

Kompania njoftoi gjithashtu se kursantëve më të mirë do t'u ofrohet punësim.

Ne ishim ndër të parët që njohëm rëndësinë e investimit në gjeneratat e ardhshme dhe për këtë arsye vendosëm të bashkëpunojmë me shkollën e lartë të Inxhinierisë Industriale në Zagreb, studentët e së cilës janë punonjës potencialë të niveleve të larta të ekspertizës., tha drejtori i CIAK Auto Dalibor Bagariq.

UNIQUA Insurance në Bosnjë dhe Hercegovinë mbështet talentet e rinj

Me dëshirën për të ndihmuar talentet e reja muzikore në edukimin dhe aftësimin e tyre, kompania e sigurimeve UNIQA Insurance dd Sarajevë së fundi i ka dhuruar instrumente muzikore dhe pajisje shtesë në vlerë prej 10,000 KM shkollës fillore të muzikës "Mladen Pozajiq".

Falë donacionit, ky institucion arsimor, ku mësimin e ndjekin rreth 440 studentë, është më i pasur me njëzet instrumente të reja që janë të nevojshme që mësimi të zhvillohet në mënyrë adekuate.

Që nga themelimi i saj, UNIQA Osiguranje ka realizuar projekte të shumta në fushën e kulturës. Kështu, kompania së fundmi sponsorizoi konkursin e dytë ndërkombëtar të pianos Matusia Blum, duke siguruar çmime për pianistët e rinj më të mirë. Sipas UNIQA Insurance, fokusi i këtij viti është te rinia dhe kultura, dhe shumë projekte të tjera sponsorizuese janë planifikuar për të përforcuar ngjarjet kulturore në të gjithë Bosnjë dhe Hercegovinën.

Kaufland Kroacia dhe Unicef Kroacia nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi tre-vjeçare

Kaufland Kroacia dhe Unicef Kroacia janë një shembull i një partneriteti afatgjatë midis sektorit të biznesit dhe atij jofitimprurës, i cili vazhdon me marrëveshjen e bashkëpunimit tre-vjeçar të nënshkruar së fundmi.

Kaufland Kroacia mbështet programet që Unicef ofron në këtë vend për shumë vite. Që nga viti 2010, 878,761 HRK janë dhuruar për projekte të ndryshme, si gara humanitare e UNICEF-it, Rruga e Qumështit dhe pajisja e klasave gjithëpërfshirëse në institucionet e arsimit të lartë në të gjithë Kroacinë.

Si një nga zinxhirët më të mëdhenj të shitjes me pakicë në Kroaci, ne jemi të vetëdijshëm për ndikimin tonë në komunitetet në të cilat operojmë. Një pjesë e rëndësishme e strategjisë sonë të qëndrueshmërisë është investimi i vazhdueshëm në projekte që kontribuojnë në shëndetin e fëmijëve. Prandaj, jemi jashtëzakonisht të lumtur që kemi gjetur një partner të besueshëm si UNICEF, me të cilin bashkërisht mund të ndërtojmë një të ardhme më të mirë për fëmijët në Kroaci., tha Patrick Rudat, president i Kaufland në Kroaci.

Jemi të lumtur që nënshkruajmë një marrëveshje bashkëpunimi me partnerin tonë afatgjatë Kaufland Kroacia - një kompani që njeh punën e UNICEF-it si një trashëgimi të vlefshme për brezat e ardhshëm. Me mbështetjen e saj të vazhdueshme, Kaufland Kroacia tregon qartë se si bashkëpunimi me sektorin e korporatave mund të kontribuojë ndjeshëm në përmirësimin e cilësisë së jetës për fëmijët. Ne jemi veçanërisht të kënaqur që ata me krenari mbajnë titullin e 'yllit kryesor' të garës humanitare të UNICEF-it Rruga e Qumështit, tha Regina M. Castillo, Drejtore e Zyrës së UNICEF-it për Kroacinë.

Fondacioni UniCredit mbështeti 52 organizata jofitimprurëse të dedikuara për fëmijët

Fondacioni UniCredit gjithashtu mbështet fëmijët si pjesë e strategjisë së tij me përgjegjësi sociale. Këtë vit, përmes konkursit “Çdo fëmijë është i rëndësishëm”, në 12 tregje ku operon Grupi UniCredit, mbështeti 52 organizata jofitimprurëse që fokusohen në ndihmën e fëmijëve me 500,000 euro.

Grantet në kuadër të donacionit shpërndahen në katër fusha: arsimi (238,500 euro), përfshirja sociale (104,500 euro), aftësia e kufizuar (94,000 euro) dhe kujdesi shëndetësor (63,000 euro). Projektet e mbështetura do të zbatohen në Austri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Bullgari, Kroaci, Republikën Çeke, Gjermani, Hungari, Rumani, Rusi, Serbi, Sllovaki dhe Slloveni.

Secilit vend iu dha 40,000 € për t'u ndarë midis projekteve fituese vendore, dhe Komisioni ndau 20,000 € shtesë për projektet e përzgjedhura që gjykoheshin se kishin një ndikim të veçantë.

Në Serbi, pesë organizata dhe institucione u përzgjodhën për konkursin këtë vit, përkatësisht:

  • Shkolla fillore "Vojvoda Zhivojin Mishiq" nga Rajkoviq për projektin "Të jemi poliglotë në laboratorin e gjuhës"
  • Shoqata "Gjigandi i Vogël" për konferencën "Të bashkuar për gjigantët e vegjël"
  • Organizata "Miqtë e Fëmijëve të Serbisë" për projektin "NDËRTIMI I BESIMIT - mbështetje nga bashkëmoshatarët për shëndetin mendor të fëmijëve"
  • Organizata "Oblutak" për projektin "Adoleshent - një shkollë e vogël për njerëzit e mëdhenj"
  • Qendra e incestit "Trauma" për projektin "Jam me fëmijën që i mbijetoi dhunës seksuale!"

Mbështetja e MK Group dhe AIK Bank për fëmijët dhe familjet në nevojë

Ndër aksionet e ndryshme me përgjegjësi shoqërore që ndikojnë në zhvillimin dhe mirëqenien e komunitetit të tyre, mbështetja për fëmijët dhe familjet është një nga fushat ku MK Group është fokusuar për shumë vite.

Kështu, MK Group dhe AIK Bank kanë dhjetë vjet që mbështesin SOS Fshatin e Fëmijëve në Serbi. Ata në tre vitet e fundit kanë ndihmuar punën e programit të tyre special – Qendrës për Mbështetjen e Familjes “

Guidepost” në Nish, të cilës i kanë dhuruar 96,000 euro. Donacioni i fundit në vlerë prej 36,000 euro është dorëzuar së fundmi në Komunën e Nishit.

MK Group ka dhuruar më shumë se 350,000 euro në dhjetë vitet e fundit për SOS Fshatrat e Fëmijëve në Serbi për programe dhe projekte të ndryshme.

OTP Bank ka mbështetur 35 projekte në territorin e Kroacisë

OTP bank dd zgjodhi 35 projekte për një total prej 500,000 HRK në konkursin e zhvilluar së fundmi për ndarjen e donacioneve si pjesë e programit të saj "Dritë jeshile për... një shoqëri më të mirë".

OTP Bank e zhvillon këtë konkurs prej 11 vitesh, gjatë të cilit janë mbështetur 473 projekte dhe janë investuar 4.7 milionë kuna në zhvillimin e komunitetit.

Këtë vit u mbështetën projekte në katër fusha: rinia, arsimi dhe shkenca, ruajtja e trashëgimisë kulturore, historike dhe tradicionale, ruajtja e mjedisit, projektet humanitare dhe sporti.

Aksionet me përgjegjësi shoqërore të kompanisë dm

Kompania dm ka vite që zbaton nisma të shumta humane, duke inkurajuar punonjësit e saj dhe komunitetin e gjerë të përfshihen. Vitin e kaluar, kompania dhuroi 29.1 milionë dinarë për komunitetin e saj në Serbi, nga të cilat 8.3 milionë dinarë ishin në para të gatshme dhe 20.8 milionë dinarë ishin në formë të blerjes së pajisjeve dhe mallrave të nevojshme.

Mbështetja dhe aktivitetet me përgjegjësi shoqërore vazhdojnë këtë vit, dhe vetëm disa nga projektet janë vazhdimi i projektit "Mbill një pemë", i cili ofroi rreth 200,000 fidanë të rinj në të gjithë Serbinë dhe mbështetje për familjet më të rrezikuara në sezonin e ri të emisionit "Aksioni i punës me Tamarën".

Gjithashtu, gjatë hapjes dhe rihapjes së shitoreve në lokacione anembanë Serbisë në muajt e fundit, dm ka dorëzuar donacione për institucionet që kishin nevojë për ndihmë. Kështu janë dhuruar 2.5 milionë dinarë, gjegjësisht donacione në vlerë prej 500 mijë për shkollën fillore “Petar Koçiq” në Inxhi, Institutin për Kujdesin Shëndetësor të Fëmijëve dhe të Rinjve të Vojvodinës, Qendrën për Akomodim dhe Përkujdesje Ditore për fëmijët dhe të rinjtë me aftësi të kufizuara në zhvillim - OJ Vozhdovac, KBC Bezhanijska kosa, si dhe Instituti i Onkologjisë dhe Radiologjisë.

Kur bëhet fjalë për nismat e zbatuara në vitin 2021, ranë në sy:

  • Bashkëpunimi me Fondacionin "Novak Gjokovic" për rindërtimin dhe pajisjen e kopshteve, në të cilin kompania investoi 59,500 euro,
  • Ndihma për institucionet që kujdesen për fëmijët pa përkujdesje prindërore, për të cilat rrjeti i farmacive dhuroi më shumë se 15,000 euro.
  • Fushata "Me një kapak për një buzëqeshje", në kuadër të së cilës janë siguruar pesë kënde lojërash të kombinuara, të përshtatura për fëmijët me aftësi të kufizuara, në Pivnice.
  • Mbështetje shëndetësore: në kuadër të aksionit tradicional “Movember”, kompania DM drogerie markt, dhuroi pajisje mjekësore në vlerë prej 12,700 euro për Klinikën e Urologjisë të Qendrës Klinike në Kragujevc.
  • Ndihmë tradicionale për shtëpitë e sigurta në të gjithë Serbinë.

Kompanitë kanë këtë fuqi të jashtëzakonshme për të lëvizur dhe motivuar të gjithë shoqërinë. Të gjitha nismat tona të mëparshme kishin për qëllim përmirësimin e jetës së të gjithë qytetarëve tanë dhe janë kthyer në një lloj tradite dhe vule të dm. Secili prej nesh në kompani është thellësisht krenar për faktin se aktivitetet tona të ndryshme të përgjegjshme kanë përmirësuar jetën e shumë njerëzve. Mezi presim të vazhdojmë të jemi shtytës i ndryshimeve pozitive në komunitetin tonë, tha Vesna Stojanoviq, drejtoreshë e dm Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut së fundi.

Përgjegjësia sociale e kompanisë A1 Maqedoni

Në kuadër të projektit ESG, të cilin kompania A1 e zbaton në të gjitha vendet ku operon ky grup, janë vendosur objektiva të përbashkëta të biznesit të qëndrueshëm për periudhën deri në vitin 2030, të cilat janë në përputhje me synimet globale të zhvillimit të qëndrueshëm.

ESG - Projekti i qeverisjes mjedisore, korporative dhe sociale fokusohet në tre fusha kryesore - zvogëlimi i ndikimit në mjedis dhe zbutja e efekteve të ndryshimeve klimatike, edukimi i të rinjve dhe të rriturve rreth shkrim-leximit digjital dhe promovimi i diversitetit social dhe barazisë gjinore.

Nën moton "Për një botë më të mirë", kompania A1 Maqedoni realizoi një sërë projektesh që synojnë arritjen e këtyre qëllimeve. Nëpërmjet projektit të vlerësuar me çmime "Kliko sigurtë",... Interneti nuk është thjesht një lojë, kompania është e fokusuar në edukimin e më të rinjve për sigurinë gjatë përdorimit të internetit.

Në pesë vitet e fundit, vullnetarët e kësaj kompanie kanë trajnuar më shumë se tre mijë fëmijë në kuadër të këtij aksioni.

Përveç kësaj, A1 Maqedonia mbështet riciklimin.

Me A1 Green Call, një platformë për riciklimin e pajisjeve të vjetra celulare, përdoruesit treguan një ndërgjegjësim të madh për riciklimin. Ata kanë dorëzuar mbi një mijë pajisje të vjetra në kutitë speciale të vendosura në sallat e shitjes A1 në të gjithë vendin, thotë Elena Dimitrovska, udhëheqëse e Departamentit për Përgjegjësi Sociale në këtë kompani.

Trans Adriatic Pipeline investon në ruajtjen e trashëgimisë kulturore në Shqipëri

Kompania Trans Adriatic Pipeline dhe Ministria Shqiptare e Kulturës kanë nënshkruar një marrëveshje për një projekt që do të katalogojë, ruajë dhe arkivojë gjetjet dhe artefaktet arkeologjike të zbuluara gjatë ndërtimit të gazsjellësit në këtë vend.

Është një investim prej 1.4 milionë eurosh për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore shqiptare.

Falë TAP-it, në Shqipëri janë identifikuar shumë zona arkeologjike, vendbanime të rëndësishme parahistorike dhe gjetje të trashëgimisë arkeologjike dhe kulturore. Më saktësisht, pranë gjurmës së gazsjellësit në Shqipëri u gjetën 12 gërmime, me mbi 44,000 artefakte dhe 1,000 skelete.

TAP kalon nëpër vende të pasura në histori dhe kulturë. Jam krenar që zbulimet e bëra nga TAP kanë pasuruar njohuritë tona për historinë shqiptare dhe evropiane. Ne kemi zgjedhur me kujdes një kontraktor kompetent dhe me përvojë, i cili plotëson të gjitha kërkesat për zbatimin me sukses të projektit. Ne besojmë se, në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës, kontraktori do të sigurojë që detyra të kryhet në kohë në përputhje të plotë me kushtet e kontratës, tha Luca Schieppati, drejtor i Trans Adriatic Pipeline.

14 ton mbeturina nga natyra janë larguar me aksionin e Lidl Serbisë

Një kompani tjetër që kujdeset për mbrojtjen e mjedisit, dhe e tregon atë në praktikë, është Lidl Serbia. Në bashkëpunim me organizatën Čepom do osmeha, kompania Lidl Serbia ka kryer aksione pastrimi në 8 qytete të Serbisë, gjatë të cilave janë mbledhur më shumë se 12 tonë mbeturina, prej të cilave 2 janë dërguar për riciklim. Paralelisht me këtë, kompania Lidl Serbia financoi disa aksione më të vogla lokale në Serbi, të cilat larguan rreth 2 tonë mbeturina.

Si kompani me përgjegjësi shoqërore, ne përpiqemi të motivojmë publikun me shembullin tonë dhe të inicojmë ndryshime pozitive në shoqëri. Ky aksion mjedisor na kujton se dashuria për natyrën duhet të jetë dhe të mbetet e pastër. Jemi shumë të lumtur që mblodhëm mbi 600 pjesëmarrës dhe që mes tyre ishin 40 kolegë tanë që kaluan gjysmën e ditës së tyre të punës në një nga aksionet me të cilat Lidl, si kompani dhe ata si individë, ndihmuan në mënyrë unike komunitetin., tha Martina Petroviq, udhëheqëse e sektorit të komunikimit të korporatave dhe CSR në kompaninë Lidl Serbia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lidl Srbija (@lidlsrbija)

Galenika i dhuroi 80,000 euro Institutit Dedinje

Kur flasim për donacionet e kompanive, është e rëndësishme të theksohet ndikimi i tyre afatgjatë, d.m.th., strategjik. Një prej tyre është donacioni i bërë nga kompania Galenika për Institutin e Sëmundjeve Kardiovaskulare “Dedinje”. Shuma prej 80,000 euro përdoret për blerjen e video kolonës endoskopike të gjeneratës së fundit, e cila në modalitetin 3D mundëson operimin e pacientëve që kanë probleme me valvulat e zemrës.

Avantazhi thelbësor që ofron kjo pajisje mjekësore është se gjatë operacionit krijohet një prerje kirurgjikale pothuajse e padukshme, zvogëlohet trauma kirurgjikale e pacientëve dhe mundëson shërim shumë më të shpejtë dhe vazhdimin e jetës normale. Përveç kësaj, pajisja e re lejon një rritje të konsiderueshme të numrit dhe shkurtimin e kohëzgjatjes së operacioneve.

Në vitin kur festojmë 77 vite biznes të suksesshëm, Galenika me këtë donacion tregon përkushtimin e saj të përhershëm ndaj biznesit të përgjegjshëm. Është një nder i veçantë për ne që patëm mundësinë të ndihmojmë një institucion kaq të rëndësishëm siç është Instituti i Sëmundjeve Kardiovaskulare “Dedinje”. Besojmë se blerja e një aparature të re i mundëson Institutit të përmirësojë kushtet për trajtimin e pacientëve. Karta e madhe e Institutit për kontribut të jashtëzakonshëm në punën dhe zhvillimin e Institutit, të cilën e morëm me këtë rast nga Instituti, na siguron se si kompani, mbetemi këmbëngulës në rrugën tonë të përkushtimit ndaj njerëzve dhe besnikërisë ndaj shëndetit., tha me këtë rast Jelena Parojçiq, drejtoreshë ekzekutive për burime njerëzore të kompanisë.

A dini për një aksion të rëndësishëm me përgjegjësi shoqërore që kemi harruar ta shtojmë në listë? Ju lutemi na njoftoni, dhe ne do të shkruajmë gjithashtu për të.

Regjistrohuni në buletinin tonë për të mësuar histori rreth filantropisë, përgjegjësisë sociale dhe përdorimit të të dhënave dhe teknologjisë për të mirën e përbashkët.