Donacionet për të mbështetur sistemin shëndetësor janë një temë e zakonshme për kontributet bamirëse në Ballkanin Perëndimor.  

Kjo ka qenë veçanërisht e theksuar gjatë dy viteve të mëparshme, kur sektori i biznesit, qytetarët dhe organizatat jofitimprurëse kanë ofruar mbështetje në mënyra të ndryshme, si për sistemin shëndetësor ashtu edhe për komunitetet e tyre në përgjithësi, në luftën kundër KOVID-19.

Mbështetja për shëndetësinë vazhdoi edhe në rrethana të zakonshme, pra pas zbutjes së krizës KOVID-19.

Ekipi ynë për mbledhjen dhe verifikimin e të dhënave po punon shumë për të përgatitur raporte vjetore mbi filantropinë dhe të dhënat e tyre paraprake tregojnë se shëndetësia në vitin 2021 ishte një temë shumë e mbështetur. Kështu, në Serbi, sipas të dhënave aktuale, në vitin paraprak janë dhuruar më shumë se 2.7 milionë euro për mbështetjen e shëndetësisë, që është 7.1% e të gjitha përfitimeve, dhe donatori më i rëndësishëm ka qenë sektori i biznesit.

Në Kroaci, për këtë qëllim janë dhuruar më shumë se 1.6 milionë euro në vitin paraprak, që është 4.3% e shumës së dhuruar të regjistruar.

Të dhënat aktuale për Maqedoninë e Veriut tregojnë se në vitin 2021 komuniteti në këtë vend ka dhuruar më shumë se 361.2 mijë euro, që është 15.8% e shumës së dhuruar të regjistruar. Në BeH janë ndarë më shumë se 341.7 mijë euro, që është 3% e shumës së regjistruar.

Në Mal të Zi, më shumë se 675.8 mijë euro janë dhuruar për mbështetjen e kujdesit shëndetësor, që është 5.2% e të gjitha donacioneve; në Shqipëri 3.8 mijë euro ose 0.1% e shumës totale dhe në Kosovë më shumë se 46 mijë euro, që përbën 2.1% të donacioneve të regjistruara deri më tani.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë për përfitimet e shëndetësisë dhe tema të tjera të rëndësishme, regjistrohuni në aplikacionet tona Giving Balkans dhe mësoni gjithçka rreth filantropisë dhe donacioneve në Ballkanin Perëndimor që nga viti 2015 e deri më sot.

Ndërkohë, zbuloni se si është paraqitur mbështetja e kujdesit shëndetësor në ditët e kaluara. Ne kemi përgatitur tetë histori për donacione dhe bamirësi për të mbështetur sistemin shëndetësor.

Donacion prej 25 mijë eurosh për Qendrën Klinike të Malit të Zi

Sistemi Malazez i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (CEDIS) dhuroi 25,000 euro për Qendrën Klinike të Malit të Zi (QKKG).

Ky donacion paraqet vazhdimësi të zbatimit të marrëveshjes katërvjeçare, e cila është nënshkruar me QKKG-në në fund të vitit 2019. CEDIS është zotuar që deri në vitin 2023 t'i dhurojë këtij institucioni shumën prej 25,000 euro në vit.

Që nga viti 2017, CEDIS ka dhuruar mbi 160,000 euro për Qendrën Klinike.

Falë, ndër të tjera, donacioneve nga CEDIS, sot na ndajnë pak ditë nga hapja e Klinikës së rinovuar për Kirurgji Plastike, Rikonstruktive dhe Estetike. Ju kujtoj se kjo është hera e parë që rinovohet kjo klinikë që nga viti 1974. Gjithashtu, donacioni do të drejtohet për departamentet e gjinekologjisë dhe oftalmologjisë. Falënderoj CEDIS-in, shpresojmë në vazhdimin e bashkëpunimit të suksesshëm dhe ftoj të gjithë të tjerët ta ndjekin këtë shembull, theksoi Liljana Raduloviq, drejtoreshë e Qendrës Klinike të Malit të Zi.

Donacionet e realizuara në vitet e kaluara janë shpenzuar për ndërtimin e një reparti miqësor ndaj foshnjave në Klinikën e Gjinekologjisë dhe Obstetrikës, blerjen e ekografisë kardiake pediatrike për Institutin e Pediatrisë dhe pompave të shiringave për Klinikën për Anestezion, Reanimacion dhe Terapi të Dhimbjeve.

Instituti i Sëmundjeve të Fëmijëve pranoi një pajisje urgjence nga një donator anonim

Qendra Klinike e Malit të Zi ka marrë së fundmi edhe një donacion, aparatin e urgjencës Prisma Flex, i dedikuar për Institutin për Sëmundjet e Fëmijëve.

Donatori që bëri këtë donacion dëshironte të mbetej anonim.

Ministrja e Shëndetësisë, Jelena Boroviniq Bojoviq, tha se mjekëve, në radhë të parë nefrologëve pediatër, tani u është ofruar mekanizmi për kujdesin ndaj pacientëve me dëmtim akut të funksionit renal.

Ballo dhurimi nën maska

Komuniteti Rotariian i Malit të Zi, në bashkëpunim me UNICEF-in, organizon për herë të parë një iniciativë kombëtare për mbledhjen e fondeve të quajtur Shumë e vogël për të qenë vetëm.

Kjo nismë mbledh fonde për të ofruar kushte optimale për zhvillimin e shëndetshëm të të gjitha foshnjave të lindura para kohe në Mal të Zi. Për të kontribuar në këtë aksion, anëtarët e Klubit Rotarian të Kotorrit organizuan Ballon e katërt të dhurimit nën maska.

U mblodhën mjetet në vlerë prej 2,325 euro, falë pjesëmarrjes së anëtarëve të Klubit Rotarian të Kotorrit, Rotarianëve nga klubet e tjera dhe miqve të Rotarianit, shitjes së lotarive dhe maskave, si dhe donacioneve individuale. Të gjitha pajisjet e blera nga fondet e dhuruara do t'i dorëzohen Institutit për sëmundjet e fëmijëve në Podgoricë në 60 vjetorin që do të shënohet këtë vit.

Në aksionet e Rotarianëve të Kotorrit morën pjesë kompani dhe individë të shumtë të cilët ndanë donacione për këtë qëllim apo çmime lotarie.

Klubi Rotarian i Tivarit ofroi teste falas të preeklampsisë për gratë shtatzëna

Ngjarja bamirëse u zhvillua së fundi nga Klubi Rotarian Tivar, i cili ofroi 180 teste pa pagesë për preeklampsi në kuadër të projektit "Breathe Life", në bashkëpunim me Poliklinikën e Tivarit Dr. Vuksanoviq.

Për t'u testuar falas në poliklinikën Vuksanoviq, gratë shtatzëna duhet të sjellin një pyetësor që duhet të plotësohet nga gjinekologu i tyre. Pyetësori është i disponueshëm në webfaqen www.rotaryclubbar.me dhe faqen e tyre në FB. Të gjitha informatat e nevojshme mund t'i merrni duke telefonuar në Poliklinikën Dr. Vuksanoviq - 030 315 900, ku bëhet testimi.

Preeklampsia është shkaku më i rëndësishëm i vdekjes tek gratë shtatzëna dhe foshnjat në mbarë botën. Ky test është e vetmja mënyrë e sigurt për të përcaktuar nëse një grua shtatzënë e caktuar ka të ngjarë të zhvillojë preeklampsi dhe më vonë eklampsi.

Si pjesë e projektit "Breathe Life", Klubi Rotarian Tivar më parë, në bashkëpunim me Poliklinikën Dr. Vuksanoviq dhe Roche Serbia, organizuan trajnime për gjinekologë dhe të tjerë të interesuar në testet e shqyrtimit për preeklampsinë dhe eklampsinë - ndërlikimet më të rënda të shtatzënisë që prekin 2-8% e grave në botë.

Banka Komerciale e Malit të Zi i dhuroi një set instrumentesh Klinikës Kirurgjike të Fëmijëve

Banka Komerciale Malazeze (CKB) i dhuroi një set prej 11 instrumentesh Klinikës Kirurgjike të Fëmijëve të Institutit për Sëmundjet e Fëmijëve për të kryer kirurgjinë laparoskopike minimalisht invazive.

Sipas kësaj banke, CKB ka më shumë se një dekadë që mbështet vazhdimisht Institutin për Sëmundjet e Fëmijëve, duke u përpjekur të përmirësojë kushtet e punës dhe funksionimin e ekipeve mjekësore që ruajnë shëndetin e më të vegjëlve.

Udhëheqësi i bllokut kirurgjik të Institutit për sëmundje të fëmijëve, dr. Muhedin Kadiq, theksoi se ky donacion ka përmirësuar dukshëm kompletet kirurgjikale, të cilat do t'u mundësojnë mjekëve të Klinikës Kirurgjike të Fëmijëve dhe gjithë Institutit për Sëmundje të Fëmijëve t'u ofrojnë fëmijëve trajtimet më të mira të mundshme.

Donacion i Klubit Rotarian të Pejës

Klubi Rotarian i Pejës i ka dorëzuar Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare në Pejë një donacion me mjete dhe pajisje mbrojtëse për qendrat e mjekësisë familjare në Komunën e Pejës. Me këtë donacion sigurohen pako me mjete mbrojtëse për personelin mjekësor dhe materiale të tjera ndihmëse si maska kirurgjikale për fytyrë (3 anë), maska FFP2 - K95, syze, ekzaminim nitril dhe doreza mjekësore, alkool për dezinfektim, termometër balli me rreze infra të kuqe, oksimetër pulsimi si dhe shtroja për pacientët njëpërdorimshme.

Sipërmarrësit e Bor-it i dhuruan maternitetit dy aparate CTG

Sipërmarrësit e Bor-it i dhuruan maternitetit të Spitalit të Përgjithshëm dy aparatura CTG në vlerë prej 350 mijë dinarë.

Aparatet ekzistuese për monitorimin e shtatzënisë dhe lindjes ishin jashtë funksionit, ndaj ky donacion është më se i nevojshëm për maternitetin e Bor-it, theksojnë nga ky institucion mjekësor.

Donacion për Qendrën Shëndetësore në Shid

Komisariati për Refugjatë dhe Migrim i Republikës së Serbisë së fundi ka dhuruar dyqind xhaketa të bardha mjekësore për të gjithë punonjësit shëndetësorë të atij institucioni, duke i falënderuar për luftën e gjatë dhe të palodhshme për mbrojtjen e qytetarëve nga virusi KOVID-19.

Pajisje për spitalet në BeH

Ambasada e Bosnjës dhe Hercegovinës në Vjenë, në bashkëpunim me Administratën e Qytetit të Vjenës dhe organizatën humanitare austriake "Arbeiter-Samariter-Bund Osterreich", ka përgatitur një donacion të madh të pajisjeve mjekësore për nevojat e institucioneve mjekësore në BeH. Vlera totale është 388,513 euro.

Pajisjet do të dërgohen në institucionet shëndetësore në të gjithë vendin. Donacioni siguroi 66 kamionë me pajisje të ndryshme, duke përfshirë komplete për stafin në sallat e operacionit, pajisje për mbrojtjen e punonjësve mjekësorë, doreza mjekësore, maska dhe dezinfektues për sallat e operacionit.

 

Siç mund ta shihni, mbështetja e komunitetit është e përditshme dhe e pranishme në mënyra të ndryshme, si në fushën e shëndetësisë për të cilën kemi shkruar sot, ashtu edhe kur bëhet fjalë për tema të tjera të rëndësishme. Ne përpiqemi të ndajmë histori domethënëse dhe të vlefshme të filantropisë dhe donacioneve në Ballkanin Perëndimor. Nëse dëshironi qasje të përditshme në informacione të detajuara dhe të dhëna të thella, regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans dhe fitoni një pasqyrë të detajuar mbi funksionimin e ekosistemit filantropik në Ballkanin Perëndimor.