Mbështetja për viktimat e dhunës - në familje, nga partnerët dhe forma të tjera të dhunës është një tjetër temë që nuk mbështetet dhe përfaqësohet sa duhet.

Kështu, gjatë vitit të kaluar, 0.1% e shumës totale të dhuruar ishte dedikuar për mbështetje për gratë dhe fëmijët që i mbijetuan dhunës në Serbi - e njëjta shumë si në Kroaci dhe Mal të Zi.

Të dhënat për shumën e dhuruar nuk janë të disponueshme për Maqedoninë e Veriut, por kemi të dhëna për numrin e aksioneve të dhurimit, që arrijnë në 1.5% të të gjitha aksioneve të dhurimit. Situata është e ngjashme në Bosnjë dhe Hercegovinë, ku në vitin 2021, 0.7% e të gjitha aksioneve të dhurimit ishin të destinuara për viktimat e dhunës.

Në Kosovë, për momentin nuk dihet shuma e donacioneve. Në të kundërt, vetëm 0.4% e aksioneve të dhurimit kishin për qëllim gratë dhe fëmijët që i mbijetuan dhunës. Në të njëjtën kohë, për Shqipërinë aktualisht nuk ka të dhëna për shumën e dhuruar apo numrin e aksioneve të dhurimit përmes të cilave është mbështetur kjo temë.

Të dhënat tona tregojnë se mbështetja e luftës kundër dhunës dhe fuqizimi i atyre që kanë mbijetuar është një fushë që rrallëherë mbështetet në Ballkanin Perëndimor. Nga ana tjetër, kjo temë nuk është lënë pas dore plotësisht. Disa organizata jofitimprurëse ofrojnë mbështetje të përditshme për njerëzit që i kanë mbijetuar dhunës. Nga ana tjetër, kompanitë, qytetarët dhe individët po fillojnë dalëngadalë të kuptojnë rëndësinë e ofrimit të mbështetjes në këtë fushë dhe ta ofrojnë atë përmes aksioneve të ndryshme, fushatave, donacioneve dhe formave të tjera të mbështetjes, për të cilat kemi shkruar në listën e sotme.

Fushata "Unë zgjedh të mbështes"

Markat Pantene, Gillette Venus dhe Naturella, në bashkëpunim me Delhaize Serbia, përmes fushatës "Unë zgjedh të mbështes", do të mbështesin Qendrën Autonome të Grave në zbatimin e projektit të edukimit të të rinjve për lloje të ndryshme të dhunës ndaj grave.

Aksioni u përkrah nga qytetarët që blejnë produktet e markave të përmendura në të gjitha dyqanet Maxi, Mega Maxi, Tempo, dhe Shop&Go nëpër Serbi gjatë muajit qershor të këtij viti.

Nga çdo produkt i blerë, kompania Procter&Gamble ndan 100,00 RSD deri në 10,000,00 euro gjithsej, ndërsa mjetet e grumbulluara janë të destinuara për të mbështetur realizimin e projektit “Unë nuk mundem - Dashuria nuk është dhunë” që zbatohet nga Qendra Autonome e Grave.

Qethja humanitare "Pritni dhunën"

Në qershor, në Beograd, në shëtitoren kryesore të Kalemegdan, u mbajt një prerje flokësh humanitare, me emrin "Pritni dhunën".

Ky aksion është iniciuar nga Hajr, Shoqata e Viktimave të Dhunës, së bashku me parukerinë Katjusha.

Kryetarja e shoqatës Hajr, Hajrija Ramadani, theksoi se aksioni është organizuar për të sensibilizuar njerëzit se dhuna po bëhet gjithnjë e më e zakonshme dhe se nuk ka turp të raportohet një dhunues.

Ekspozita humanitare në Novi Sad

Artistja e re malazeze Adriana Veshoviq, e njohur më mirë si Zombiana Bones, hapi ekspozitën e saj të tetëmbëdhjetë të pavarur të veprave në Novi Sad më 6 qershor.

Ekspozita është pjesë e Festivalit Autonom të Grave në Novi Sad dhe fokusi është në ilustrimet e krijuara në dy vitet e fundit me temën e grave.

Punimet janë nxjerrë në ankand, ndërsa mjetet e grumbulluara do të dërgohen në Qendrën e Grave SOS në Novi Sad dhe Qendrën Zemra.

Është thelbësore të rritet ndërgjegjësimi se dhuna ndodh në forma të ndryshme dhe mund të jetë pikërisht në lagjen tuaj. Është e rëndësishme që viktimat të ndërgjegjësohen për raportimin e dhunës por edhe ta njohin atë sepse ajo vjen në forma të ndryshme, tha artistja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zombijana Bones (@zombijana)

Pajisje shtëpiake të dhuruara në Shtëpinë e Sigurt në Zrenjanin

Duke vazhduar aktivitetet humanitare edhe këtë vit, klubi Inner Wheel dhuroi një donacion për Shtëpinë e Sigurt në Zrenjanin. Është dhuruar një furrë me mikrovalë, një furrë për bukë, një hekur, një tharëse flokësh, një prerës dhe një tharëse rrobash, pikërisht ajo që u nevojitet më shumë përdoruesve të Shtëpisë së Sigurt për funksionimin e tyre të përditshëm.

Ky është donacioni i dytë nga IIW Club Zrenjanin që nga hapja e Shtëpisë së Sigurt në Zrenjanin në vitin 2009.

Gjatë dy dekadave të ekzistencës së tij, Klubi ka realizuar një sërë aksionesh humanitare që synojnë ata anëtarë të shoqërisë që kanë më shumë nevojë për ndihmë. Më shpesh, këto janë institucionet arsimore dhe shëndetësore dhe përdoruesit e shërbimeve të mbrojtjes sociale.

Performanca humanitare "Dhuna nuk është zgjidhje"

Para pak kohësh në Beograd u mbajt shfaqja humanitare “Dhuna nuk është zgjidhje”, në të cilën morën pjesë fëmijët e mbështetur nga Qendra Dar për Viktimat e Dhunës.

Nga shitja e biletave u mblodhën 35,567.00 dinarë, të cilat u përdorën për blerjen e sendeve të nevojshme për fëmijët e mbështetur nga kjo qendër.

Mbrëmje donatorësh për viktimat e martesave të organizuara të fëmijëve

Qendra për Iniciativa Rome (CRI), në bashkëpunim me QIK Budo Tomoviq, së fundi mbajti një mbrëmje donatorësh të quajtur Zgjat fëmijërinë time dhe dhuro. Gjatë manifestimit janë mbledhur 7,237 euro, ndërsa mjetet janë të destinuara për ndërtimin e shërbimit kombëtar të specializuar për viktimat e martesës së organizuar për fëmijët në Mal të Zi.

Sipas Fana Delije, koordinatore ekzekutive e CRI, ndërtimi i strehës do të zgjasë fëmijërinë e vajzave, do të ndalojë fëmijët të kenë fëmijë dhe do t'u mundësojë të gjithë fëmijëve të gëzojnë të drejta të barabarta dhe të bëhen qytetarë të barabartë në shoqëri.

Somborske šnajderke organizoi me sukses një shfaqje mode me mbështetjen e komunitetit

Somborske šnajderke është një ndërmarrje sociale që ndihmon integrimin ekonomik të grave dhe fëmijëve viktima të dhunës në familje. Ato u themeluan gjatë gjendjes së jashtëzakonshme në vitin 2020 kur qepën maska ​​mbrojtëse dhe ua shpërndanë qytetarëve në nevojë.

Që atëherë, Somborske šnajderke ka ndihmuar viktimat e dhunës përmes angazhimit të drejtpërdrejtë të punës në prodhimin e produkteve të ndryshme tekstile. Ata kaluan nga bërja e maskave në dizajnimin dhe prodhimin e fustaneve zyrtare në një periudhë të shkurtër.

Së fundmi, ata patën fushatën e tyre të suksesshme të mbledhjes së fondeve në platformën Donacije.rs, përmes së cilës, me mbështetjen e komunitetit, mblodhën më shumë se 490,000 dinarë, të cilat u nevojiteshin për organizimin e sfilatës së tyre të parë.

Shfaqja e modës u organizua me sukses në Beograd si pjesë e Javës së Modës në Beograd në maj. Qëllimi i tij ishte mbledhja e fondeve për trajnimin dhe fuqizimin ekonomik të 10 grave që i mbijetuan dhunës në familje.

Ky aksion i Somborske šnajderke mori shumë mbështetje nga qytetarët, sektori i biznesit, figurat publike dhe mediat. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth punës së Somborske šnajderke dhe si t'i mbështesni ato, mund ta bëni këtë në linkun.

 

Mbështetja për viktimat e dhunës nuk është një temë e përfaqësuar shpesh apo edhe një temë që diskutohet shpesh. Nëse dini për një aksion mbështetës ose një organizatë që mbështet njerëzit që i kanë mbijetuar dhunës nga partneri, familja ose ndonjë forme tjetër dhune, ju lutemi na tregoni për të shkruar rreth tyre dhe për të ndikuar në rritjen e ndërgjegjësimit dhe përmirësimin e situatës aktuale.