Çdo 8 Mars, në ditën ndërkombëtare të gruas,  festojmë luftën për të drejtat dhe barazinë e grave në mbarë botën. Kjo festë ndërkombëtare promovon barazinë ekonomike, politike dhe sociale të grave dhe burrave dhe që nga viti 1975 është pjesë e kalendarit zyrtar të Kombeve të Bashkuara.

Lufta për fuqizimin ekonomik dhe social të grave vazhdon edhe sot, dhe të drejtat dhe barazia e grave janë parimet nga të cilat jemi udhëhequr që në fillim. Bashkëthemeluesja e Catalyst Balkans, Aleksandra Vesiq, ishte një nga aktivistet dhe feministet më të mrekullueshme, dhe ajo mbrojti solidaritetin, barazinë, lirinë dhe integritetin. Me punën e saj, ajo u përpoq të angazhonte secilin prej nesh për të demonstruar fjalët që shqiptojmë me veprimet tona. Sot, ne jemi krenarë të theksojmë se 70% e stafit të Catalyst përbëhet nga gratë, si dhe 56% e menaxhmentit të organizatës sonë.

Kjo ditë është vendimtare për ne dhe shoqërinë tonë, ndaj kemi shkruar për aksionet, protestat dhe kërkesat e fundit për një pozitë më të mirë të grave në të gjithë Ballkanin Perëndimor dhe fushatat e kompanive me përgjegjësi sociale që rrisin ndërgjegjësimin për këtë çështje të rëndësishme sociale. Prandaj, më poshtë, lexoni një përmbledhje të vetëm disa prej ngjarjeve, fushatave dhe donacioneve që shënuan Ditën e Gruas në rajon këtë mars.

Solidaritet dhe rebelim: Një marsh proteste për të drejtat e grave

Këtë vit, shumë organizata dhe individë feministë organizuan së bashku një marsh proteste të quajtur "Solidaritet dhe Rebelim! Për të drejtat e punës, për drejtësi, për paqe!"

Një marsh proteste për të drejtat e grave është zhvilluar ditën e martë, më 8 mars, para Qendrës Kulturore Studentore.

Dëshirojmë t'ju kujtojmë se 8 Marsi është dita kur ngrihemi dhe bashkohemi me përpjekjet dhe fitoret e të gjitha grave të forta që e udhëheqin këtë luftë në këtë sferë për 111 vjet. Fatkeqësisht, lufta për të drejtat e grave është ende larg përfundimit. Kjo është arsyeja pse këtë vit, ne qëndrojmë me solidaritet për gratë që jetojnë në padrejtësi sociale, varfëri dhe dhunë. Ne dalim në rrugë, një vend i rëndësishëm i luftës së grave, për të vënë në dukje gjendjen e keqe të të drejtave të punës dhe mungesën e drejtësisë për të shtypurit në shoqërinë tonë dhe për të shprehur solidaritetin me të gjithë punëtorët e padrejtë, gratë e margjinalizuara, personat e zhvendosur dhe refugjatët.

Gratë serbe kërkojnë:

• Legjislacioni dhe praktika të sigurojnë maksimum 8 orë kohë pune gjatë ditës, paga dhe kushte pune të drejta dhe dinjitoze,

• Që institucionet të adresojnë në mënyrë adekuate dhe në kohë problemin e dhunës me bazë gjinore,

• Ne bëjmë thirrje për paqe dhe i bëjmë thirrje shtetit që të ofrojë mbështetje për popullin e Ukrainës.

Festivali tradicional i 8 marsit kushtuar grave: "Ji e fortë, e shëndetshme dhe e bukur"

Festivali tradicional i 8 marsit kushtuar grave, i titulluar "Bëhu e fortë, e shëndetshme dhe e bukur", filloi në 8 mars në Sarajevë.

Duke promovuar sipërmarrjen e grave dhe të drejtat dhe rolin e gruas në shoqëri, anëtarët e shoqatës “Our Concept” dhe Shoqata e Kreativeve do të prezantojnë punime unike artizanale dhe prodhime shtëpiake.

Kryetarja e shoqatës “Our Concept”, Sanela Merjem Muharemoviq, deklaroi për Anatolia se synimi parësor i shoqatës është lufta kundër varfërisë dhe ruajtja e trashëgimisë kulturore.

Anëtarët tanë duhet të kenë mundësinë të tregojnë se çfarë po bëjnë. Këto gra kryesisht bëjnë punët e shtëpisë dhe nuk kanë ambientet e tyre të biznesit. Në këtë mënyrë u mundësojmë të tregojnë se çfarë po bëjnë, ka theksuar Muharemoviq.

Përveç promovimit të vlerave të grave dhe ideve të tyre përmes trashëgimisë kulturore të BeH, ngjarja ka edhe karakter humanitar sepse ofron ndihmë për gratë në nevojë

Foto: FENA/Amer Kajmović

Rrjeti i Grave të Kosovës marshoi kundër femicideve

Organizata jofitimprurëse Rrjeti i Grave të Kosovës marshoi për të kundërshtuar padrejtësinë dhe dhunën ndaj çdo gruaje dhe vajze, për të kërkuar liri, barazi dhe drejtësi.

Marshi filloi nga Pallati i Drejtësisë në Hajvali, për të vazhduar te Rrethi i Flamurit, e më pas në Sheshin “Zahir Pajaziti”.

Marshi përfundoi para Qeverisë së Kosovës, në oborrin e së cilës vendosën 48 palë këpucë të kuqe, si simbol i 48 grave mbi të cilat burrat kanë kryer femicide në Kosovë që nga viti 2010.

8 Marsi në shenjë donacionesh nga kompania dm

Kompania dm drogerie markt tradicionalisht dhuroi mallra me vlerë prej 700,000 dinarë për shtëpitë e sigurta në të gjithë Vojvodinën më 8 mars. Përveç kësaj, zinxhiri i shitoreve i ka gëzuar zonjat humane që dhurojnë gjak me dhuratat.

Me rastin më të rëndësishëm të festës së grave, dm Serbia dhuroi të mbrojturit e shtëpive të sigurta nga Novi Sadi, Pancevo, Sremska Mitrovica, Sombor dhe Zrenjanin, dhe në atë mënyrë u tregoi atyre se nuk janë vetëm në luftën e tyre.

Dihet që prej vitesh kemi ofruar mbështetje për gratë, veçanërisht ato të kategorive të rrezikuara. Ne kemi zgjedhur tradicionalisht 8 marsin për të mbështetur përdoruesit e shtëpive të sigurta që luftojnë për ekzistencën e tyre dhe kontribuojnë në luftën e tyre dhe cilësinë e jetës. Ne do të përpiqemi t'i ndihmojmë gratë në këtë situatë në të ardhmen, duke motivuar shoqërinë që të bëjë të njëjtën gjë, sepse është thelbësore të jemi pranë njëra-tjetrës, tha Alexandra Olivera Koriçi, drejtoreshë e dm drogerie markt në Serbi dhe Maqedoninë e Veriut.

Më 8 mars, kompania dërgoi gjithashtu dhurata për zonjat humanitare që kanë dhuruar gjak për vite me radhë si pjesë e fushatës "Asgjë pa gratë" në Institutin e Transfuzionit të Gjakut të Serbisë në Beograd. Gjithashtu, dm ka dedikuar dhurata për të gjitha gratë dhe partnerët e tyre që dhurojnë gjak në këtë festë në Qendrën Klinike Universitare në Kragujevc.

I bëmë të lumtur dhuruesit e gjakut nga Beogradi dhe Kragujevaci në shenjë mirënjohjeje. Edhe në këto kohë sfiduese, ata mendojnë për të tjerët dhe përpiqen të japin një kontribut personal për shoqërinë. Kompania jonë është e përkushtuar të mbështesë këto akte humane në dukje të vogla mbi të cilat mbështetet komuniteti ynë. Me këtë rast i bëj thirrje bashkëqytetarëve tanë që të ndjekin shembullin e tyre dhe të krijojnë një ambient më të mirë për jetën e të gjithëve ne, tha drejtoresha.

Me rastin e festës së gruas, dm përgatiti edhe pako dhuratash për publikun e shfaqjes “Baked Cat”, e cila shfaqet më 8 Mars tek Theater on the Hill. Duke qenë se shfaqja flet me zë të lartë për dhunën ndaj grave dhe mbështet luftën për të drejtat e grave, kjo ishte një arsye që zinxhiri i shitoreve të kënaqte zonjat e publikut dhe shoqëruesit e tyre.

Shoqata “Pipol” realizoi fushatën “Supermamatë nuk janë vetëm”

Shoqata e Familjeve dhe Miqve të Fëmijëve me Leukemi dhe Sëmundje të tjera Malinje “Pipol” realizoi fushatën “Supermamatë nuk janë vetëm” në kuadër të programit të ndihmës dhe mbështetjes psiko-sociale për nënat e fëmijëve me kancer që janë në trajtim intensiv spitalor.

Fushata u organizua për të festuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas në bashkëpunim me Klinikën për Sëmundjet e Fëmijëve të Qendrës Mjekësore Universitare të Tuzlës. Fushata "Supermamatë nuk janë vetëm!" ka për qëllim nënat e fëmijëve me kancer, lufta e të cilave për shërimin e fëmijës zgjat 24 orë në ditë, 365 ditë në vit, pa u lodhur, pa pushim, prandaj meritojnë mbështetje.

Kryetarja e shoqatës Amra Saraçeviq thekson se qëllimi i fushatës është që "supermamatë" të dinë se nuk janë të vetme në luftën e tyre dhe se kjo shoqatë dhe e gjithë shoqëria e kuptojnë dhimbjen dhe vuajtjen e tyre dhe i mbështet që të gjejnë atomet më të fshehura të forcës. Ata do të ishin një dritë gjatë errësirës për t'i udhëhequr të vegjlit e tyre në rrugën drejt fitores.

Dita Ndërkombëtare e Gruas është një mundësi për të vënë në dukje luftën e grave moderne në segmente të ndryshme të jetës, dhe në të njëjtën kohë për të mbështetur dhe njohur gratë dhe kontributin e tyre në zhvillimin e individit, familjes dhe shoqërisë, me theks të veçantë tek gratë - nënat e fëmijëve të sëmurë rëndë. Ata bartin një barrë të jashtëzakonshme në luftën kundër kancerit të fëmijërisë, dhe përveç kësaj, ata duhet të përballen me të gjitha sfidat dhe problemet e tjera të shoqërisë moderne.

Fushata e sivjetshme “Supermamatë nuk janë vetëm” përfshin nënat e fëmijëve me kancer që janë të shtruar me fëmijët e tyre në Departamentin e Hematologjisë dhe Onkologjisë në Klinikën e Sëmundjeve të Fëmijëve dhe nënat e ndara nga fëmija i dytë dhe anëtarët e tjerë të familjes.

Plazma bën thirrje për barazi gjinore sepse #barazia vjen nga shtëpia

A keni provuar ndonjëherë të thyeni një biskotë plazma në dy gjysma? Edhe pse në shikim të parë mund të duket e vështirë: është e mundur. Është e ngjashme me idenë e barazisë: nuk është e lehtë të arrihet, por nëse punojmë të gjithë së bashku, mundësitë janë shumë më të larta. Me këtë mendim, më 8 mars, kur festojmë Ditën Ndërkombëtare të Gruas, marka më e famshme e Bambi, Plazma, dëshiron të tërheqë vëmendjen ndaj pabarazisë gjinore ekonomike, politike dhe sociale.

Plazma nisi fushatën "Barazia vjen nga shtëpia" vitin e kaluar për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për pabarazinë e grave dhe me besimin se duke tërhequr vëmendjen ndaj pabarazisë dhe duke fuqizuar gratë, ne të gjithë mund të kontribuojmë në përfshirjen sociale. Rezultatet e hulumtimit “Barazia gjinore dhe ekuilibri ndërmjet biznesit dhe jetës private” treguan se meshkujt shpenzojnë dukshëm më pak kohë sesa femrat duke bërë punët ditore të shtëpisë. Në zonat urbane, 75% e grave bëjnë punët e shtëpisë, ndërsa kjo përqindje është deri në 84% në zonat rurale. I njëjti hulumtim tregoi se megjithëse rregullohet dhe lejohet me ligj, pushimi i lehonisë nuk përdoret mjaftueshëm nga burrat (vetëm 5%) për shkak të stereotipeve për rolet gjinore dhe se 55% e grave besojnë se nuk e kanë arritur potencialin e tyre të plotë të karrierës.

Të frymëzuar nga reagimet pozitive të fushatës "Barazia vjen nga shtëpia", e cila shënoi Ditën e Barazisë së Grave në vitin 2021 dhe për të cilën fituan 'Grand Prix', Festivalin UEPS, Bambi dhe Plazma, përmes një videoklipi, të krijuar posaçërisht për këtë ditë, treguan për pabarazinë gjinore socio-ekonomike. Videoja gjithashtu sugjeroi faktin se vetëm 32% e grave janë në pozita udhëheqëse("Gratë dhe burrat në Republikën e Serbisë", Zyra Republikane e Statistikave nga viti 2020), në krahasim me 68% të burrave, që tregon pozitën e pabarabartë të grave në role kryesore udhëheqëse në Serbi.

Me fushatën "Barazia vjen nga shtëpia", Plazma vazhdon të frymëzojë se ne të gjithë mund të ndikojmë në pozitën e gruas në shoqërinë tonë, duke filluar nga shtëpitë tona, sepse barazia vjen nga shtëpia dhe çon në barazi. Si sinonim i vlerave të vërteta familjare, Plazma tregon se është e rëndësishme që familja jonë të rrënjos qëndrimet, mënyrën e të menduarit dhe ndërgjegjësimin e duhur për barazi. Në këtë mënyrë, ne mbrojmë familjen, por gjithashtu japim një shembull më të mirë për gjeneratat e vajzave dhe djemve sepse #barazia vjen nga shtëpia.

Një monument për një grua të fortë

Në vend të dhuratave individuale të 8 marsit për punonjësit, Banka Hipotekore vendosi të dhurojë 5,000 euro për të ngritur një monument të Princeshës Ksenija në Cetinje. Ky donacion përfaqëson një kontribut të përbashkët të Bankës Hipotekore dhe grave të punësuara në të, duke shënuar karakterin dhe veprën e princeshës Ksenija. Ajo ishte një humanitare e madhe, një grua me karakter të fortë dhe pasuri shpirtërore, e bukur, e arsimuar, inteligjente dhe e talentuar, shumë e veçantë, gruaja e parë në Ballkan që voziti një makinë dhe princesha e parë që u mor me fotografi, tha Banka Hipotekore.

Ne besojmë se ajo meritonte një monument në qytetin e saj të lindjes, Cetinje, i cili do të simbolizojë forcën e vërtetë femërore dhe do të na kujtojë vlerat që ne besojmë se secili prej nesh i vlerëson dhe mbart në vetvete, në mënyrën e vet: karakter të fortë, veçanti, guxim, arsim, empati, talent, kreativitet... Dhe gratë e punësuara në bankën Hipotekore janë padyshim të tilla, thonë nga Banka Hipotekore.

Komiteti iniciator për skulpturën e Princeshës Ksenija, të krijuar nga artisti i njohur Dimitrije Popoviq, falënderoi për donacionin, duke thënë se ky gjest i zonjave nga Banka Hipotekore tregon ndërgjegjësimin e tyre të lartë shoqëror për të ndihmuar një përpjekje që do të simbolizojë përherë emancipimin e gruas malazeze.

Punonjësit e Bankës UniCredit mbështetën punën e shoqatave të grave

Për të mbështetur projektet dhe aktivitetet kushtuar fuqizimit, lidhjes dhe ndihmës për gratë në komunitetet lokale, UniCredit Bank Banja Luka vendosi me iniciativën e punonjësve të saj të ridrejtojë fondet për dhuratat e këtij viti për Ditën Ndërkombëtare të Gruas për disa shoqata të grave nën mesazhin " Duke fuqizuar ne krijojmë mundësi të barabarta për secilin prej nesh”.

Në UniCredit, ne besojmë se një atmosferë mbështetëse dhe një shoqëri e barabartë që vlerëson aftësitë dhe ekspertizën e grave mund të sjellë rritje dhe prosperitet më të madh për të gjithë ne. UniCredit Bank Banja Luka është e përkushtuar të mbështesë, theksojë dhe forcojë vazhdimisht pozitën e gruas përmes programeve të zhvillimit dhe përfshirjes globale dhe lokale. Kjo është arsyeja pse sot, duke besuar në një të ardhme më të mirë për të gjithë ne, ne kremtojmë forcën, guximin dhe këmbënguljen e grave për të tejkaluar të gjitha sfidat dhe për të qëndruar të përkushtuara ndaj asaj që është e rëndësishme dhe asaj që ata duan me të vërtetë.

Me këtë gjest, punonjësit e UniCredit Bank Banja Luka duan të dërgojnë një mesazh të fortë fuqizimi dhe mbështetjeje reciproke për gratë e tjera të cilat me aktivitetet dhe punën e tyre të përkushtuar ndikojnë në përmirësimin e kushteve të jetesës së grupeve të ndryshme të grave në shoqërinë tonë.

Për këto qëllime, UniCredit Bank Banja Luka ka ndarë shumën prej 5,000 KM për të mbështetur organizatat që punojnë për të mirën e mjedisit lokal, gjegjësisht gratë që kanë nevojë për mbështetje dhe ndihmë në segmente të ndryshme të shoqërisë. Shoqatat që kanë kontribuar në lidhjen dhe fuqizimin e grave në pjesë të ndryshme të shoqërisë me aktivitetet dhe punën e tyre do të marrin mbështetje dhe donacione.

Mjetet do t'i dërgohen Fondacionit Qendra e Gruas "Trebinje", e cila mbron përmirësimin e vazhdueshëm të pozitës së gruas dhe fuqizimin e tyre ekonomik dhe një jetë pa dhunë. Mbështetje për aktivitetet dhe seminaret e saj do t'i jepet Shoqatës "Mama M" Bijeljina, e cila punon për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit të grave shtatzëna dhe nënave, më pas Shoqatës "Roma Girl - Romani Će" Prnjavor, e cila kërkon të forcojë pozicionin e grave rome.

Punonjësit e Bankës i dhanë mbështetje Shoqatës së Grave Srbac, anëtarët e së cilës merren me lloje të ndryshme të artizanatit dhe prodhimin e artikujve unikë përmes blerjes së sapunëve natyralë Softa të punuar me dorë, të prodhuara nga një prej anëtarëve të shoqatës. Ky sapun aromatik i paketuar në një ambalazh unik të përshtatshëm për lëkurën më të ndjeshme është simbol i energjisë, zgjuarsisë dhe kreativitetit të një gruaje dhe mbështetjes dhe mirëkuptimit tonë të ndërsjellë.

Përfaqësuesit e këtyre shoqatave shprehën mirënjohje dhe habi pozitive për këtë gjest të punonjësve të UniCredit Bank Banja Luka. Ata shfrytëzuan rastin për t'iu uruar atyre dhe anëtarëve të tyre festën dhe suksese në realizimin e aktiviteteve që synojnë përfshirjen dhe vendosjen e marrëdhënieve të barabarta midis burrave dhe grave në të gjitha sferat e jetës dhe punës.

Bar Caffe Tok në aksion për Qendrën Autonome të Gruas

Caffe bar Tok i Beogradit në Kraljevica Marka 1, me rastin e 8 marsit, ndau në profilin e tij në Instagram dëshirën për të mbështetur ata që janë sfiduar gjatë gjithë vitit. Prandaj, të gjitha fitimet që realizuan në Ditën Ndërkombëtare të Gruas nga ora 17:00 deri në orën 23:00 do t'i dhurohen organizatës jofitimprurëse të grave, Qendra Autonome e Grave.

Qëllimet e Qendrës Autonome të Gruas janë:

  • Tejkalimi i traumës së dhunës në familje, dhunës nga partneri dhe/ose dhunës seksuale (dhuna nga meshkujt ndaj grave) nëpërmjet mbështetjes psikologjike dhe profesionale ligjore për të qenë në gjendje të marrin vendime autonome dhe të realizojnë të drejtën për të jetuar pa dhunë.
  • Sensibilizimi dhe edukimi i profesionistëve në institucionet për dhunën ndaj grave, të drejtat e njeriut të grave dhe procedurat institucionale për mbrojtjen nga dhuna.
  • Parandalimi i të gjitha llojeve të dhunës ndaj grave.
  • Promovimi i të drejtave njerëzore të grave në nivel individual, ligjor dhe institucional.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tok bar (@caffebartok)

Infinity Group mbështet fuqizimin ekonomik të grave

Falë Fondit për Fuqizimin Ekonomik të Grave të krijuar nga Bashkësia e Grave të Banja Lukës, shumë jetë kanë ndryshuar. Prandaj, thonë ata, donacioni nga Infinity International Group është dhurata e tyre e 8 marsit, për të cilën u gëzuan nga zemra.

Puna për fuqizimin ekonomik të grave është punë për parandalimin e dhunës, thotë Gorica Iviq nga United Women dhe thekson se çdo qindarkë që derdhet në fondin e tyre Gold është e vlefshme.

Për ne është thelbësore që kompanitë e mëdha të njohin punën dhe rëndësinë e Fondit dhe plotësimin e tij të mëtejshëm, sepse në këtë mënyrë, ndër të tjera, ne zhvillojmë një kulturë të mbledhjes së fondeve. Së fundmi kemi pasur një donacion që na ka lënë me testament një bashkëqytetar dhe e kemi vendosur në Fond. Ne ndajmë para në bazë të rregulloreve, edhe pse është sfiduese që ato rregulla të uniformohen në vendin tonë sepse janë raste specifike dhe nevoja specifike, thotë Gorica.

Nevoja për një grua që largohet nga Shtëpia e Sigurt për të pasur një punë ishte motivi kryesor për themelimin e Fondit, shpjegon Amela Bashiq Tomiq, një koordinatore afatgjatë e Shtëpisë së Sigurt në Banja Luka. Varet se si do të jetojnë gratë.

Prandaj është thelbësore për ne kur kemi përkrahje në punësimin e këtyre grave dhe për këtë kemi kuptuar se kemi nevojë për fonde për disa punë paraprake, si arsimim, rikualifikim, trajnim. Nga kjo lindën shumë histori pozitive, ashtuqë disa përdorues guxuan të fillonin një biznes.

Ky projekt synon jo vetëm ndihmën humanitare, por edhe ndihmën që do të zgjidhë problemin themelor të grave që luftojnë për ekzistencë në planin afatgjatë. E kemi vërejtur që këtë e thonë në grupin Infinity. Prandaj çeku i 8 marsit për tre mijë markash është vetëm fillimi i bashkëpunimit.

Nëpërmjet fondacionit tonë GO FAR, ne tashmë jemi bashkuar me fondet për fuqizimin e të rinjve dhe grave dhe sipërmarrjen e tyre në bizneset e vogla. Që në fillim, qëllimi ynë ishte të inkurajonim njerëzit dhe kompanitë e tjera që të përfshiheshin më shumë për të ndihmuar komunitetin e gjerë. Vetëm kështu mund të jemi të gjithë më të mirë, më të begatë dhe më të lumtur. Ne padyshim që do të vazhdojmë bashkëpunimin tonë me United Women në projektet e ardhshme, thotë Mirjana Tepshiq, drejtoresha e fondacionit GO FAR në Infinity Group.

Donacion për Shtëpinë e Sigurt Istria

Anëtarët e IWK Pula vizituan Shtëpinë e Sigurtë Istra dhe shpërndanë kupona për çdo repart dhe një shportë me fruta, kozmetikë dhe kuti me libra, lodra dhe ushqime për fëmijët. Në këtë mënyrë, ata u përpoqën të sjellin më shumë gëzim në jetën e përditshme të grave dhe fëmijëve në Shtëpinë e Sigurt Istria në prag të ditës së gruas.

Mbështetja, afërsia dhe dhembshuria janë mesazhet që anëtarët e Klubeve Inner Wheel të Kroacisë duan t'u dërgojnë viktimave të dhunës, veçanërisht grave dhe fëmijëve të mbrojtur në Shtëpitë e Sigurta në të gjithë Kroacinë me rastin e ditës së gruas. Është vendosur në mbledhjen e IW District 191, të mbajtur më 10 janar të këtij viti, në Ditën Ndërkombëtare të Inner Wheel, duke theksuar se fondet e aksionit të përbashkët të rrethit të këtij viti në qershor do të dedikohen për të mbrojturit e Shtëpisë së Sigurt Istra për t'i pajisur ambientet e rinovuara. Akti i dhurimit të parave për repartet e shtëpive të sigurta dhe nevojave të ndryshme praktike u inkurajua për shkak të mesazhit të anëtarëve të Klubeve Inner Wheel të Kroacisë për nevojën e punës së vazhdueshme për sensibilizimin e shoqërisë për parandalimin e abuzimit, veçanërisht njohjen dhe parandalimin e dhunës në familje.

Dizajn falas i logos për një kompani të udhëhequr nga vajza ose gra

Festa e 8 marsit shënohet me ngjarje të ndryshme në rajon dhe më gjerë. Krahas protestave dhe thirrjeve për avancimin e grave në shoqëri,  Agi Hajimurati SHPK me qendër nëTiranë dhe Oslo kanë vendosur të ofrojnë një logo dhe identitet vizual për një kompani të udhëhequr nga vajza apo gra në Shqipëri.

Këtë aksion kompania e ka bërë të ditur përmes faqes së saj në Facebook, duke ftuar njëkohësisht të interesuarit të aplikojnë, ndërsa përzgjedhja e sipërmarrësit do të bëhet brenda një jave.

Aksioni Solidariteti mbi të gjitha

Më 8 mars, seksioni i grave të UGS "Nezavisnost" organizoi një aksion humanitar nën sloganin "Kush jep - fiton" për bujtinën e fëmijëve në Krfska 7a në Beograd, duke dhuruar rroba, produkte higjienike, lodra dhe ëmbëlsira. Ky aksion është vetëm fillimi i punës humanitare jashtë kufijve të luftës sindikale.

Me këtë veprim ata duan t'i japin shembull shoqërisë në tërësi, që do të thotë solidaritet, të cilin e mbrojnë çdo ditë si organizatë sindikale.

Le të mbështesim fjalët që themi, parimet që respektojmë dhe synimet tona me aksione dhe vepra. Përveç dhuratave që mund t'u keni bërë grave përreth jush këtë sezon festash, ju mund të ndihmoni fushatën të mbështesim gratë që kanë nevojë për fuqizim ekonomik. Gratë që janë viktima të dhunës në familje dhe të cilat nuk janë në gjendje të bëhen të pavarura shpesh nuk kanë mundësi për punë ose trajnim adekuat për të zhvilluar aftësitë e tyre. Përkrahni ato në Donacije.rs, ku ndërmarrja sociale Somborska šnajderke po lanson një projekt që fuqizon dhjetë gra në të gjithë Serbinë, i trajnon ato për punë dhe merr pjesë aktive në procesin e pavarësimit të tyre.