Zoran Iliç është një burrë i moshuar i cili së fundi mori një udhëtim përgjatë gjithë Serbisë në mënyrë që të kalojë atdheun e tij në këmbë, pasi kaloi një jetë si autostop. Arsyeja që duhet të mësoni  për të, nuk është vetëm për shkak të kësaj aventure të pazakontë, por edhe për shkak të mençurisë së tij të çmuar dhe pikëpamjes frymëzuese për filantropinë.​

Kjo video e Zoranit ka qarkulluar në internet në javën e kaluar dhe u pasua me mbështetje të mëdha dhe një dëshire kolektive për t'i dhënë këtij njeriu një përqafim dhe për ta dëgjuar atë tek flet. Ai është në pension, duke jetuar me bashkëshorten e tij në Beograd dhe një ish udhëtar tregtar, i cili kaloi rrugën e tij me autostop në shumicën e Evropës dhe Afrikën e Veriut. Në ditët e tij të punës, ai i dhuroi shumë fitime të ndryshme shkaqeve të ndryshme, por në ditët e sotme jeton nga pensioni i tij modest, kështu që e vetmja gjë që mund të japë dhe të përdorë - është patundshmëria te tij.

Çfarë do të thotë, pasuri të patundshme? E pra, ky njeri e kuptoi që shtëpia e tij në Kruševac, Serbi, aktualisht e pabanuar, dhe villa e tij në Ulqin, Mal të Zi, janë pasuri e madhe për të ndihmuar njerëzit në nevojë. Në mënyrë të veçantë, të rinjtë në nevojë financiare. Duke mos ditur se si të ofrojë shtëpinë e tij për njerëzit që kanë nevojë për të, ai ka punësuar një artist grafiti lokal për të bërë një pjesë në fasadën e shtëpisë së tij si një njoftim për studentët që kalojnë. Shkrimi thotë: «Nëse je i talentuar dhe një student i mirë, mund të jetosh falas në këtë shtëpi. Ka vend për gjashtë persona ". Gjatë viteve, ai kishte rreth një duzinë njerëzish që qëndronin në shtëpinë e tij falas, duke paguar vetëm faturat e energjisë elektrike dhe të ujit. 4 vjet më parë, shtëpia 200 m2 ishte një shtëpi për dy motra nga një fshat i afërt, të cilat nuk kishte asnjë mënyrë për të paguar qiranë në Kruševac me vetëm nënën e tyre që siguronte për të dyja, nxënëse të shkollave të mesme në atë kohë.

Shtëpia në Ulqin është një vend i mrekullueshëm për nxënësit e shkollave të mesme dhe studentët e universitetit për të vizituar bregdetin e Adriatikut, me çmimin simbolik të qirasë prej 1-euro në ditë, për person. Gjatë sezonit të verës, ai strehon rreth 60 njerëz në vilë, jo vetëm studentë, por edhe prindër të rinj me fëmijë dhe njerëz në pension. Çdo gjë është e siguruar në vilë: tre banjo, 8 shtretër, një frigorifer, soba elektrike dhe me gaz, dhe vizitorët janë të detyruar vetëm të sjellin çarçafët e tyre.

Duke qenë i natyrshëm në dhënien e gjithë jetës së tij, ai tani po mbështetet në mirësinë e të huajve për t'i siguruar atij një vend për të qëndruar gjatë natës, kudo që ai ndodh të jetë në Serbi në udhëtimin e tij. Zorani është gjithashtu aktiv në rrjetet sociale, kështu që ju mund të ndjekni udhëtimin e tij në Facebook dhe t'i ofroni atij një shtrat në vendin tuaj kur të vijë. Ne ju lëmë këtë gjykim të Zoranit për të marrë me vete në udhëtimin tuaj - kur pyetet se kush është Zoran Iliq, ai u përgjigj: "Zoran Iliq është një njeri. Nuk ka rëndësi nëse unë jam serb apo eskimez, apo një person rom. Unë jam një njeri. Dhe nuk është njeri ai që merr, por ai që jep. »

Ne jemi mirënjohës ndaj Marka Žvaka për videot e tyre frymëzuese për këtë njeri të mrekullueshëm.