Më 9 shtator, Dubrovniku ishte një nga 74 qytete evropiane për të organizuar një shëtitje të Bankës së Grave - një ngjarje globale për mbledhjen e fondeve për të mbështetur gratë në vendet në zhvillim. Ngjarja në Dubrovnik solli numrin e dytë më të lartë të fondeve të të gjitha qyteteve që organizuan ngjarjen.

Banka e Grave (Women Pankki), është një rrjet vullnetar finlandez themeluar në vitin 2007, nga një grup i grave udhëheqëse nga fushat e biznesit dhe politikës. Mbështet edukimin dhe trajnimin e grave në vendet në zhvillim, dhe veçanërisht sipërmarrjen e grave në këto vende. Në pak më shumë se 10 vjet, Banka e Gruas është bërë një rrjet i madh që punon në 4 kontinente, me rreth 3.000 vullnetarë dhe që ka ngritur mbi 10.000.000 EUR për përmirësimin e cilësisë së jetës së grave në vendet në zhvillim.

Ecja e Bankës së Grave është një ngjarje që ndodh në disa qytete në Evropë në të njëjtën kohë. Sponsorët nga Finlanda japin 30 euro për secilin pjesëmarrës, ndërsa pjesëmarrësit mbledhin donacione nga kalimtarët gjatë ecjes.

Ndoshta nuk është çudi që qyteti i bukur i vjetër në Dubrovnik do të ishte një vend veçanërisht i mirë për të mbledhur donacione nga shumë banorë vendas dhe turistë që gëzonin një ditë jashtë. Gjithsesi, totali prej 4,157 EUR që u ngritën këtë vit, bën një arritje të jashtëzakonshme, pasi është shuma e dytë më e lartë e ngritur në të gjitha qytetet (i pari është Helsinki).

Suksesi i kësaj ngjarjeje është veçanërisht i lavdërueshëm si një rast i rrallë i iniciativave filantropike në rajon që drejtohen drejt vendeve në zhvillim. Të lumtë, Dubrovnik!