Çdo 21 mars, festohet Dita Botërore e Sindromës Down në mbarë botën.

Kjo datë është vendosur në vitin 2011 dhe simbolika e saj qëndron në faktin se personat me sindromës Down në çiftin e 21-të kanë tre kromozome në vend të dy.

Emri Down vjen nga mjeku anglez Langdon Down, i cili ishte i pari që përshkroi sindromën tek fëmija i tij në vitin 1866, megjithëse deri në vitin 1959 nuk dihej se shkaku i kësaj sindrome ishte trisomia.

Dita Botërore e Sindromës Down shënohet për të rritur ndërgjegjësimin për Sindromën Down, për të ofruar mbështetje për njerëzit që jetojnë me të, duke rritur cilësinë e jetës dhe përfshirjen e tyre në shoqëri.

Me rastin e kësaj dite kemi veçuar disa aksione në mbështetje të personave me sindromën Down dhe në shumicën e tyre mund të përfshiheni.

Ndiqni lulediellin - viti i dytë i fushatës Diamant

Me fushatën "Ndiqni lulediellin" për të dytin vit radhazi, Diamant dëshiron të rrisë ndërgjegjen për pozitën e njerëzve me Sindromën Down në shoqëri, të mundësojë që zëri dhe puna e tyre të dëgjohet dhe shihet dhe të ndajë fonde për të ndihmuar Shoqatën e personave me sindromën Down.

Me këtë rast, kompania ka përgatitur 1.7 milionë shishe vaj Diamant, të cilat përmbajnë një etiketë të vizatuar nga personat me sindromën Down. Duke blerë një shishe me këtë etiketë, ju dhuroni 1 dinar për të ndihmuar këta njerëz.

Aksioni i vitit të kaluar ishte gjithashtu mjaft i suksesshëm dhe në kuadër të tij kompania Diamant dhuroi një milion dinarë për Shoqatën e personave me sindromën Down.

Mbështetja e Diamant nuk ndalet këtu. Me rastin e 21 marsit, Ditës Botërore të Sindromës Down, në disa shkolla të Serbisë u mbajtën punëtori edukative, ku pedagogët u treguan fëmijëve më shumë për Sindromën Down dhe mundësitë që kanë personat që jetojnë me të. Fëmijët gjithashtu kanë shkruar kartolina me urime dhe kanë bërë dhurata për këtë ditë ndërkombëtare.

Kompania bëri gjithashtu një video në të cilën morën pjesë personat me sindromën Down dhe ftoi të gjithë ata që donin të tregonin mbështetjen e tyre në Ditën Botërore të Sindromës Down duke shkruar një kartolinë me urime dhe duke e dërguar atë në inbox ose dm në profilet e Diamant në rrjetet sociale, ose email marketing@dijamant.rs.

Studentët dhe qytetarët dërgojnë mesazhe mbështetëse

Klubi i studentëve të Edukimit Special dhe Rehabilitimit të Fakultetit të Mjekësisë në Novi Sad ftoi qytetarët që të regjistrojnë video të shkurtra të mbështetjes përmes rrjeteve sociale, në të cilat flasin për propozimet për rritjen e pavarësisë së këtyre njerëzve, thyerjen e paragjykimeve dhe gjëra që mund të mësojmë nga personat me sindromën Down.

Më shumë informacion gjeni në faqen e aksionit në Facebook të këtij Klubi Studentor. Ndoshta disa nga mesazhet e bashkëqytetarëve tanë ju motivojnë për mbështetjen që duhet të japim jo vetëm në 21 mars por edhe çdo ditë tjetër.

Bëhuni pjesë e një nisme globale

Supozoni se dëshironi që mesazhi juaj i mbështetjes të dëgjohet globalisht dhe të punoni në mënyrë aktive për të mbrojtur përfshirjen e njerëzve me sindromën Down. Në atë rast, mund të regjistroheni në linkun për të marrë mesazhe, materiale edukative dhe të gjitha informacionet jetike nga Shoqatat Ndërkombëtare të Sindromës Down për t'ju ndihmuar të jeni zëri i mbështetjes me komunitetin tuaj.

Një mënyrë tjetër për të treguar mbështetje, ndoshta më e thjeshta, por sigurisht jo më pak e rëndësishme, është të vishni çorape të gjata me ngjyra të ndryshme, t'i fotografoni ato dhe të postoni imazhin në rrjetet tuaja sociale me hashtagun #LotsOfSocks.

Me siguri e keni vënë re këtë aksion në rrjetet sociale vitet e kaluara. Nëse po pyesni veten pse çorapet shumëngjyrëshe, përgjigja është se ato u morën si simbol sepse janë të ngjashme në formë me kromozomet dhe simbolizojnë pranimin e diversitetit. Ekziston gjithashtu një pretendim se njerëzit me sindromën Down nuk mund t'i çiftojnë ato.

Donacion për shkollën në Mitrovicë

Me rastin e shënimit të Ditës Botërore të Sindromës Down, në Mitrovicë u mbajt aksion për nxënësit e shkollës për arsim fillor dhe të mesëm “Pionet e Kosovës”.

Aksioni humanitar u organizua në gjimnazin e Mitrovicës, dhe nga paratë e grumbulluara u blenë lojëra interaktive për të mbështetur mësimin e nxënësve që vijojnë shkollën në “Pionet e Kosovës”.

Ne jemi këtu për herë të parë, por sigurisht që nuk është e fundit. Ne do të vazhdojmë me veprime të ngjashme. Ne duam t'u shpjegojmë studentëve tanë se ne jemi të gjithë njësoj. Ne jemi të gjithë para së gjithash njerëz. Duhet ta duam dhe ta respektojmë njëri-tjetrin, tha Bojana Vuloviq, pedagoge në gjimnazin e Mitrovicës.

Aksioni i klubit të futbollit Dinamo

Klubi i futbollit Dinamo, në bashkëpunim me Qendrën për Trajnim Kreativ të Personave me Aftësi të Kufizuara dhe Shoqatën Down-Zagreb Syndrome, organizuan punëtorinë edukative-interaktive të kuzhinës për ushqim të shëndetshëm për fëmijë dhe të rinj të mbështetur nga këto shoqata.

Sipas Dinamos, klubi dëshiron të ofrojë një pamje më të gjerë dhe të ndihmojë fëmijët në jetën e përditshme, duke rritur ndërgjegjësimin se çdo sportist duhet t'i përmbahet një diete të shëndetshme.

Shfaqje humanitare

Teatri Kombëtar Kroat në Mostar, në bashkëpunim me Unionin Studentor të Universitetit të Mostarit, do të organizojnë një shfaqje me karakter humanitar në të cilën të gjitha të ardhurat nga biletat do t'i dhurohen Shoqatës së Sindromës Down Mostar. Bëhet fjalë për shfaqjen e vlerësuar me çmime “Jezusi, Biri i Njeriut”, bazuar në veprën me të njëjtin emër të Halil Jubran dhe me regji të Robert Pehar, e cila do të shfaqet të martën, më 22 mars, në orën 20:00.

Me rastin e shënimit të ditës së sindromës Down më 21 mars, Unioni Studentor vendosi për aksion humanitar. Në bashkëpunim me Teatrin Kombëtar Kroat të Mostarit do të mbahet shfaqja “Jezusi, Biri i Njeriut”, me fonde të Shoqatës së Sindromës Down Mostar. Aksioni synon të ndihmojë punën e shoqatës që bashkon fëmijët dhe të rriturit me sindromën Down. Dëshira dhe aspirata jonë është që të tregojmë se sa të përsosur janë, thjesht në një mënyrë pak më ndryshe, tha Marija Dugandzhiq, koordinatore për aksione humanitare të Unionit Studentor të Universitetit të Mostarit.

Çmimi i biletës është 10 KM, kurse për nxënës, studentë, pensionistë dhe të papunë 5 KM. Studentët e Universitetit të Mostarit mund të përfitojnë nga kuponët falas që mund të merren në ambientet e Unionit Studentor. Rezervimi i biletave është i mundur me mesazh ose në numrin 063/019 019.

Šetnja za podizanje svesti u Tirani 

Fondacija za Daunov sindrom iz Albanije organizovala je povodom 21. Marta marš pod nazivom “Buddy Walk”, sa ciljem podizanja svesti o Daunovom sindromu, skretanja pažnje na dostignuća osoba koje sa njim žive, iskazivanja podrške i poštovanja. Događaj je podržala i Raiffeisen banka. 

Banja Luka ka kafenenë e parë për trajnimin për punë të të rinjve me aftësi të kufizuara intelektuale

Banja Luka ka kafen e parë për trajnimin për punë të të rinjve me aftësi të kufizuara intelektuale. Kafeneja "Little Star" u hap në ambientet e Qendrës Rinore në kuadër të projektit "Trajnimi në punë i të rinjve me aftësi të kufizuara intelektuale", i cili zbatohet nga Qendra e Shërbimit "Give us a chance -Stars."

Ne dëshirojmë që këta fëmijë të mos ndahen nga moshatarët e tyre, por përkundrazi të jenë këtu, të fitojnë shprehi, shkathtësi dhe aftësi pune, të socializohen dhe zgjerojnë horizontet e tyre, sqaroi kryetarja e Qendrës së Shërbimit, Zeljka Perisic Nikovic.

Ajo shpjegoi se kjo nuk do të ishte një marrëdhënie e bazuar klasike pune ligjore. Tani për tani ata do të kenë një angazhim specifik çdo ditë pune dhe do të fitojnë aftësi specifike me asistentët e punës.

Marica Premasunac, nënë e një të riu me sindromën Down, tha se hapja e kësaj kafeneje është thelbësore për këta fëmijë, të cilët pjesën më të madhe të kohës e kalojnë në shtëpi dhe nuk kanë aktivitete të mjaftueshme, ndaj çdo aktivitet është jashtëzakonisht i rëndësishëm për ta.

Kujtojmë se në Beograd është një kafene ku punojnë personat me aftësi të kufizuara, e quajtur Sounds of the heart. Drejtohet nga organizata Children's heart. Përveç vizitës në kafenë e organizatës, ju mund të ndihmoni edhe duke blerë disa nga punimet artizanale të bëra nga përfituesit e Children's heart.

Mbështetja është e rëndësishme çdo ditë, jo vetëm në një datë specifike globale dhe ndërkombëtare. Është thelbësore që ta tregojmë në çdo rast dhe sa mundemi.

Kjo mund të jetë kafeja në Beograd ose Banja Luka, blerja e punimeve të bëra nga njerëzit me Sindromën Down, anëtarësimi në Diamant Action, vullnetarizmi ose dhurimi për një nga shoqatat që po luftojnë për të drejtat e njerëzve me Sindromën Down në të gjithë Ballkanin Perëndimor dhe duke u përpjekur për t'u mundësuar atyre një jetë më të mirë.

Besojmë se disa nga veprimet për të cilat kemi shkruar do t'ju motivojnë të tregoni mbështetjen tuaj.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth donacioneve për personat me Sindromën Down në Ballkanin Perëndimor, regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans dhe fitoni njohuri mbi të dhënat për përfitimet për këtë dhe shumë qëllime të tjera nga viti 2015 e deri më sot.