Ovih dana svedoci smo toga da su promene moguće i da ih često mogu pokrenuti „obični“ ljudi, građani koji žele da doprinesu svojoj zajednici. Neki od njih sada su nagrađeni za ono što su nesbično radili tokom ove godini i to u oblastima kao što su zaštita životne sredine, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, pomoć mamama, podrška osobama sa autizmom, korišćenje inovatinih tehnologija u odbrani aktivizma.

Priznanje Pokretači promena 2021. dodeljeno je u četiri kategorije. Nagradu Pokretač promena za angažman i pokretačku inicijativu pojedinaca podelile su dve dobitnice nagrada ali i Udruženje Jadovnik za doprinos multisktorskoj saradnji.

Nagradu su dobile Zvezdana Luković za inicijativu „Nevađani za Nevade" - protest protiv izgradnje asfaltne baze u Gornjem Milanovcu kao i Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili". Ona je uspela da pokrene i Opštinu Lajkovac i svoje sugrađane kako bi se uvela nova uslugu socijalne zaštite. Prvi put je pokrenut inkluzivni centar koji okuplja svu decu, ne samo u Lajkovcu već i u široj okolini – Lazarevcu, Ubu, Aranđelovcu...

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani - bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”.

izvor: noizz.rs