Filantropia është një komponent jetik i zhvillimit të komunitetit dhe ndryshimeve pozitive shoqërore. Nga aktet individuale të mirësisë deri te donacionet afatgjata dhe të vazhdueshme, filantropia ka fuqinë për të përmirësuar shoqërinë dhe për të bërë një ndryshim në jetën e të tjerëve.

Në thelbin e saj, filantropia ka të bëjë me bujarinë, dhembshurinë dhe një angazhim për të përmirësuar botën. Mund të ndikojë ndjeshëm në jetën e njerëzve. Nga mbështetja e bankave lokale të ushqimit te financimi i kërkimeve mjekësore, filantropia mund të ndihmojë në plotësimin e nevojave kritike dhe zgjidhjen e çështjeve urgjente. Mund të ndihmojë gjithashtu në ndërtimin e komuniteteve më të forta dhe më elastike duke nxitur bashkëpunimin dhe kohezionin social.

Për më tepër, filantropia ka fuqinë për të frymëzuar të tjerët. Kur njerëzit shohin ndikimin pozitiv që mund të ketë filantropia, ata shpesh motivohen të përfshihen vetë. Kjo krijon një efekt të valëzuar bujarie dhe vullneti të mirë nga i cili mund të përfitojnë shumë njerëz me kalimin e kohës.

Në Ballkanin Perëndimor, filantropia ka një histori të pasur që daton prej shekujsh. Për më tepër, hulumtimi i Catalyst tregon se popullsia dhe sektori i korporatave janë gjithnjë e më të interesuar për t'u kthyer në komunitetet e tyre. Sipas të dhënave të Catalyst Balkans, nga janari 2015 e deri më sot, qytetarët dhe kompanitë kanë dhuruar më shumë se 571,176,518 euro për të mirën sociale.

Komunitetet e diasporës janë gjithashtu një kontribuues i rëndësishëm në këtë trend, veçanërisht në Kosovë, ku diaspora kontribuon në kauza të ndryshme në baza ditore. Për më tepër, shumë nisma premtuese janë duke u zhvilluar që synojnë të ndërtojnë kapacitete filantropike dhe të promovojnë një kulturë të dhënies.

Pse është e rëndësishme të festohet filantropia?

Festimi i filantropisë është i rëndësishëm sepse njeh veprimet vetëmohuese të individëve, organizatave dhe komuniteteve që japin kohën, paratë dhe burimet e tyre për të ndihmuar të tjerët.

Duke festuar filantropinë, ne nderojmë ata që kanë bërë ndryshim përmes donacioneve, punës vullnetare dhe avokimit.

Disa ditë ndërkombëtare të filantropisë festohen në mbarë botën, duke theksuar rëndësinë e bujarisë, veprave të mira dhe kulturës së dhënies.

Ky blog do të eksplorojë tre ditë ndërkombëtare dhe një kombëtare të filantropisë dhe rëndësinë e tyre në promovimin e filantropisë.

  • Dita Ndërkombëtare e Bamirësisë

Dita Ndërkombëtare e Bamirësisë festohet më 5 shtator - përvjetori i vdekjes së Nënës Terezë, me iniciativën e OKB-së që nga viti 2012. Kjo ditë shërben si një mundësi për të kujtuar se sa e rëndësishme është të ndihmojmë të gjithë ata që kanë nevojë për ndihmë, vëmendje dhe kujdes, si dhe rëndësinë e filantropisë në zbutjen e krizave humanitare.

Rëndësia e dhënies dhe ndihmës së të tjerëve shënohet përmes aksioneve të ndryshme humanitare dhe vullnetare dhe duke promovuar bamirësinë.

  • #GivingTuesday

#GivingTuesday (E marta e dhurimeve) është ndoshta dita më e përhapur dhe më e njohur kushtuar dhurimit. Ajo festohet të martën e parë pas Ditës së Falënderimeve dhe u lansua në SHBA në vitin 2012. Sot festohet në më shumë se 80 vende të botës, duke theksuar rëndësinë e bujarisë dhe veprave të mira dhe duke promovuar filantropinë për të zhvilluar një kulturë të dhurimit.

Në #GivingTuesday, organizatat në mbarë botën e përdorin këtë ditë për të zbatuar fushata të ndryshme dhe donatorët – individë dhe kompani – mbështesin arritjen e qëllimeve të mira në mënyra të shumta. Si organizatat ashtu edhe donatorët përpiqen ta shënojnë këtë ditë në mënyra të ndryshme, kreative dhe përmes fushatave për mbledhjen e fondeve dhe rezultatet e arritura janë përgjithësisht të shkëlqyera. Miliona njerëz në mbarë botën e festojnë këtë ditë duke mbështetur kauza të mira dhe duke dhënë për të mirën e përbashkët, duke treguar se sa të rëndësishme, motivuese dhe frymëzuese mund të jenë nismat e tilla për komunitetin.

  • Dita Evropiane e Fondacioneve dhe Donatorëve

Dita Evropiane e Fondacioneve dhe Donatorëve festohet në të gjithë Evropën çdo 1 tetor. Ajo u krijua relativisht kohët e fundit - në vitin 2013, për të shprehur mirënjohje për të gjitha fondacionet dhe donatorët privatë që kanë një rëndësi të madhe për qëndrueshmërinë e sektorit jofitimprurës.

Në shumë vende evropiane, kjo ditë është një mundësi për të organizuar ngjarje dhe aktivitete të ndryshme që nxjerrin në pah rëndësinë e filantropisë dhe rolin që luajnë fondacionet dhe donatorët në zhvillimin e filantropisë dhe dhënien për të mirën e përbashkët. Në Ballkan, festimi i kësaj dite ende nuk ka marrë përmasa të mëdha. Megjithatë, ajo paraqet potencial të madh në festimin e dhënies dhe ndërgjegjësimit për rëndësinë e filantropisë dhe zhvillimin e përditshëm të aktiviteteve filantropike.

Dita Evropiane e Fondacioneve dhe Donatorëve feston rolin kritik të filantropisë në mbështetjen e sektorit jofitimprurës dhe përmirësimin e shoqërisë. Është një ditë për të njohur dhe nderuar kontributet e fondacioneve dhe donatorëve privatë, si dhe për të inkurajuar të tjerët që të marrin pjesë në dhënie.

  • Dita Kombëtare e Filantropisë (Shtetet e Bashkuara)

Dita Kombëtare e Filantropisë është një tjetër ditë e njohur kushtuar dhurimit dhe filantropisë. Ajo është iniciuar nga Shoqata e Profesionistëve të Mbledhjes së Fondeve (AFP) dhe festohet çdo 15 nëntor përmes ngjarjeve, aktiviteteve dhe fushatave të ndryshme për mbledhjen e fondeve në SHBA, Kanada dhe Amerikën e Jugut.

Vitin e kaluar, anëtarët e AFP-së iniciuan dhe zbatuan mbi 130 ngjarje dhe aksione që shënuan këtë ditë dhe mblodhën fonde për kauza të ndryshme të mira. Si mbështetje shtesë për aktivitetet dhe fushatat, u hap një faqe interneti, NPDLove.com dhe u krijuan hashtags #NPDLove dhe #NationalPhilanthropyDay.

Dita Kombëtare e Filantropisë ofron një mundësi për të njohur ndikimin e rëndësishëm të filantropisë dhe për të nderuar ata që kanë kontribuar për të bërë një ndryshim në botë. Është gjithashtu një shans për individët dhe organizatat që të festojnë filantropinë dhe të frymëzojnë të tjerët që të përfshihen në dhënie.

Kjo ditë mund të jetë e rëndësishme edhe për filantropinë në Kosovë për shkak të diasporës së saj në SHBA, e cila ka një rol shumë aktiv në ekosistemin filantropik të Kosovës.

Konkluzioni

Si përfundim, filantropia dhe dhurimi janë kritike për rritjen dhe zhvillimin e komuniteteve dhe shoqërive në mbarë botën. Dhënia nuk duhet të kufizohet në një ditë apo ngjarje të caktuar, por të festohet dhe praktikohet çdo ditë.

Qoftë nëpërmjet akteve të vogla të mirësisë apo donacioneve në shkallë të gjerë, filantropia ka fuqinë të transformojë jetët dhe të frymëzojë të tjerët që të përfshihen.

Ditët ndërkombëtare dhe kombëtare të filantropisë janë mundësi për të theksuar rëndësinë e filantropisë, për të promovuar dhënien dhe për të zhvilluar një kulturë të dhënies.

Gjatë këtyre ditëve, individët dhe organizatat mund të shënojnë përkushtimin e tyre për të mbështetur kauzat e mira, për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të frymëzuar të tjerët për t'u kthyer në komunitetet e tyre. Së bashku, ne mund të ndikojmë pozitivisht dhe të kontribuojmë në zhvillimin e një bote më të mirë për brezat e ardhshëm.

 

Ky artikull është bërë i mundur nga mbështetja bujare e popullit amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Catalyst Balkans dhe nuk pasqyron domosdoshmërish pikëpamjet e USAID-it ose të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara.

Programi për Angazhim Qytetar në Kosovë është një iniciativë pesë vjeçare zbatuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).