Grupi joformal Fronti solidar i grave u formua spontanisht kur një grup grash të motivuara ndjenë nevojën dhe detyrimin për t'iu përgjigjur efekteve të pandemisë në komunitetin e tyre lokal në Vranjë. Ata u mblodhën me idenë për të organizuar një ballo dhe pazar të madh bamirësie në mënyrë që të mblidhnin para për fëmijët, prindërit e të cilëve kishin ndërruar jetë nga KOVID-19.

Kjo nismë bashkoi disa gra të suksesshme nga Vranja dhe u mbështet nga Qendra për Transparencë Mediale dhe Përgjegjësi Sociale (QMTDO). Si rezultat, në vetëm dy javë dhe me mbështetjen e komunitetit, deri më 20 gusht, u mblodhën gjithsej 600,000 RSD dhe u siguruan 26 donacione direkte për të ndihmuar fëmijët që kishin humbur njërin ose të dy prindërit që nga fillimi i pandemisë.

Krahas kësaj nisme të madhe në muajin gusht, gratë bamirëse të Vranjës ndihmuan komunitetin e tyre gjatë gjithë vitit të pandemisë 2020 duke mbledhur rreth 3 milionë RSD (25.500 EUR) për mbështetjen e sistemit shëndetësor, me ndihmën e bashkëqytetarëve të mirë dhe të përgjegjshëm. 

Milica Andjelkovic Jovanoviç, e cila dëshironte të ndihmojë fëmijët e Vranjës dhe të aktivizojë komunitetin e saj, bëri vetëm një status në Facebook dhe nisi një zinxhir mbështetjeje duke angazhuar qindra gra që donin të kontribuonin në këtë nismë humanitare. Sot, ky grup joformal ka më shumë se 700 anëtarë, duke përfshirë disa burra të cilët janë bashkuar së fundi, pasi fakti që anëtarësimi ishte ekskluziv për gratë u kritikua nga burrat në fillim, siç thekson Milica.

Në intervistë, Milica flet për fuqinë e komunitetit në rrethanat që na gjetën të gjithëve krejtësisht të papërgatitur. Ajo na tregoi për motivet e tyre për t'u bashkuar dhe për të ndihmuar fëmijët dhe familjet, për pengesat me të cilat duhej të përballeshin dhe se si një Ballo Bamirësie në gusht 2021 i bashkoi qytetarët e Vranjës me një qëllim të përbashkët.

Si u krijua grupi joformal Fronti solidar i grave ? Cila ishte ideja fillestare dhe si u formua misioni juaj?

Milica: Grupi u zhvillua krejt spontanisht, siç ndodh me të gjitha gjërat e bukura. Një ditë, isha ulur pikërisht në këtë vend, në punë, duke menduar për këtë, sepse unë vetë e humba babain tim nga Kovid-19, gjë që ndikoi rëndë tek unë dhe nuk do të kisha mundur ta tejkaloja pa mbështetjen e komunitetit - jo mbështetje materiale, por mbështetje e njerëzve rreth meje: miq, të njohur, kolegë nga puna. Isha ulur dhe mendoja: Sa e vështirë duhet të jetë për ata që janë në moshën 5, 8, 12 apo 15 vjeçare, të humbasin dikë në një mënyrë të tillë.

Nuk ka të bëjë vetëm me humbjen e nënës ose babit, por me humbjen e një anëtari të familjes që punon - dikë që ka fituar dhe vendosur ushqimin në tavolinë dhe pas dy javësh nuk është më. Nuk donim të thonim se kjo ishte mbështetje materiale sepse dukej pak nënvlerësuese dhe poshtëruese - ideja jonë u fokusua më shumë në mbështetjen aktuale.

Ky ishte hapi ynë i parë, dhe ndoshta i ngathët, për t'u treguar atyre fëmijëve dhe familjeve që kishin humbur një anëtar të familjes se nuk ishin vetëm, se kishin një shoqëri. Vranja është një qytet i varfër, një nga më të varfërit në Serbi, ashtu si i gjithë Qarku i Pçinjës në përgjithësi. Ajo që mund të bëja në fillim ishte të përpiqesha të ftoja gra që njihja, të cilat ishin të fuqishme dhe të suksesshme, ose ndoshta jo aq të suksesshme, por të gatshme për të ndihmuar. Doja të shihja nëse mund të formoja një grup që mund të bënte diçka.

Vitin e kaluar, ne gjithashtu mblodhëm fonde për të mbështetur sistemin KOVID në Vranjë. Për dy javë, mblodhëm rreth 3 milionë RSD, si në para ashtu edhe në të mira. Ne ia dhuruam të gjitha sistemit shëndetësor të Vranjës dhe organizatave që kujdesen për njerëzit në nevojë sociale, si strehimore për të rritur dhe të moshuar, etj.

Unë postova një status në Facebook dhe gratë filluan të përgjigjen - miqtë e mi, të njohurit, gratë që më njihnin nga përreth, dhe të gjitha thanë: Po bashkëngjitkemi! Hapi tjetër ishte ai grup (në Facebook) ku ne mund të komunikonim si formalisht ashtu edhe jo formalisht, të caktonim takime, të shkëmbenim informacione dhe kjo spontanisht mori një formë më serioze. Në ditën e Ballos, Fronti solidar i grave kishte mbi 600 anëtarë dhe është ende gjallë. Sot ka mbi 700 anëtarë dhe së fundmi kemi filluar të pranojmë burra, pasi fakti që anëtarësimi ishte ekskluziv për gratë u kritikua nga burrat në fillim (qesh).

Nga ana tjetër, Vranja është një komunitet patriarkal ku ka ende rregulla për vendin dhe rolin e gruas, dhe çfarë duhet dhe mund të bëjë ajo. Në këtë mënyrë, ne donim të tregonim se gratë e dinë shumë mirë vendin e tyre – se nuk është vetëm të gatuajë dhe të kujdeset për fëmijët, por se gratë mund të lëvizin dhe tundin gjërat, të gjallërojnë një komunitet të tërë për hir të së mirës shoqërore.

Kur u formua grupi? Çfarë ju motivoi për të filluar? Na tregoni më shumë për anëtarët tuaj. Kush e formon në fakt Frontin solidar të grave?

Milica: Një nga gjërat e bukura të Frontit solidar të grave është se mblodhi gra me prejardhje, nivele arsimore, mosha të ndryshme etj. Kemi profesoresha universiteti, amvise, gra që kanë mbaruar shkollën e mesme, oficere që punojnë për Kombet e Bashkuara, mjeke, juriste, gjyqtare, etj. Ishte definitivisht një reaksion zinxhir: të gjithë thërrisnin të gjithë ata që njihnin dhe mendonin se mund të ndihmonin. Kështu formuam një grup shumë heterogjen, i cili nga ana tjetër është homogjen për sa i përket idesë që na drejtoi dhe na çoi përpara.

Gratë që janë në zemër të Frontit solidar të grave prej kohësh kanë qenë duke ndjekur karrierën e tyre përkatëse. Këtu përfshihem edhe unë, që punoj për OKB-në. Unë kam një kolege që është gazetare, një kolege psikologe dhe një mjeke: ishim ne të katra ata që u vendosëm në qendër të kësaj nisme dhe kuptuam se nuk mund të arrinim shumë pa mbështetjen e pushtetit vendor dhe autoriteteve të qytetit.

Së shpejti caktuam një takim me kryetarin dhe nënkryetarin e komunës që tashmë na njihnin dhe gjithçka mori drejtim. Ne patëm mbështetje të pakushtëzuar dhe ajo që më habiti më shumë ishte se asnjë nga njerëzit që ishin atje politikisht nuk donte të promovonte politikën. As edhe kryetari i Komunës, kur folëm për Ballon si ngjarje kryesore, tha se nuk donte të mbante një fjalim dhe se do të merrte pjesë vetëm si qytetar i zakonshëm me gruan e tij, sepse nuk donte të shkaktonte ndonjë pakënaqësi rreth ngjarjes dhe Frontit solidar të grave. Ne kishim mbështetjen e tyre nga fillimi deri në fund për sa i përket logjistikës dhe sigurimit të parkut të qytetit si vend për të mbajtur Ballon, madje edhe më vonë kur shpallëm thirrjen publike.

Takimi i parë u mbajt në mesin e qershorit, ndërsa kemi pasur tri takime të Frontit solidar të grave në Sallën e Madhe të Komunës, gjë që ishte një tjetër mbështetje logjistike nga ana e Komunës. Takimi ishte i hapur për të gjitha gratë që dëshironin të vinin, por ne e kufizuam numrin në 40 për shkak të masave epidemiologjike. Gjatë këtyre tri takimeve ne duhej të ishim të shpejtë, të drejtpërdrejtë, të përmbledhur dhe të caktonim qartë detyrat, obligimet dhe përgjegjësitë. Në ato tre takime, në thelb arritëm të organizonim gjithçka, ballë për ballë. Gjërat u organizuan kryesisht përmes telefonit ose mediave sociale. Pra, anëtarët tanë janë të gjitha gra që menduan se mund të ndihmonin në çdo mënyrë për të mbledhur sa më shumë fonde për të mbështetur fëmijët që humbën prindërit e tyre nga virusi.

Sa kohë ju duhej për të organizuar të gjithë eventin?

Milica: Aksioni zgjati dy muaj dhe ishin dy muaj plot me kaos, sepse të gjithë kishim punë dhe ishte sfiduese të përfshinim Ballon, që ishte i rëndësishëm për të gjithë ne, me punët, familjet, fëmijët dhe miqtë tanë. Kjo ishte pjesa më e vështirë – organizimi i një balloje, sepse diçka e tillë nuk kishte ndodhur më parë në Vranjë. Biseduam me disa njerëz nga pushteti lokal dhe njëri prej tyre na tha: A jeni në dijeni se çfarë keni bërë për Vranjen? A e dini se çfarë përgjegjësie të madhe keni marrë?

Na u deshën dy muaj për të organizuar Ballon, komunitetet e lobimit, të organizohemi me kompanitë, pronarët e bizneseve private dhe individët. Pjesën më të madhe e bëmë falë kontakteve tona personale, sepse të gjithë kontaktonin  ata që njihnin.

Si filluat t'u jepni ndihmë fëmijëve që humbën prindërit gjatë pandemisë?

Milica: Ishte forma e parë e mbështetjes, dhe ndoshta ishte pak e ngathët, por ishte një fillim. Ne donim të përdornim Ballon për të tërhequr vëmendjen e vendimmarrësve se është e nevojshme të zhvillohen mekanizma të tjera ndihmëse – jo vetëm për fëmijët që humbën prindërit, por edhe për familjet që humbën anëtarët, vendet e punës, si dhe sa i përket shëndetit mendor të njerëzve i cili vërtet është ndikuar nga situata.

Ishte gjithashtu një përpjekje për të demonstruar se çfarë mund dhe duhet bërë, dhe se të gjithë kanë nevojë për ndihmë. Ne nuk do të jemi në gjendje t'i trajtojmë vetëm efektet e pandemisë dhe komuniteti është diçka që është më afër nesh. Fqinjët tanë, miqtë tanë - këta janë njerëzit tek të cilët mbështetemi kur ndodh diçka e mirë apo e keqe dhe pse duhet të jetë ndryshe tani, kur kjo fatkeqësi e madhe goditi mbarë botën.

Na tregoni për iniciativën e vitit të kaluar lidhur me KOVID.

Milica: Fronti solidar i grave ka ekzistuar edhe vitin e kaluar, vetëm se nuk është quajtur kështu. Në gjithë atë kaos me pandeminë, ne nuk kishim as emër. Përsëri, ne kishim mbështetjen e Qendrës për Transparencë Mediale dhe Përgjegjësi Sociale, e cila vitin e kaluar na huazoi llogarinë e tyre për qëllime të veçanta për mbledhjen e fondeve. Arritëm në një pikë ku duhej të bënim diçka. Në atë kohë, një tjetër mik i imi vdiq nga Kovid, kështu që të ulesh dhe të presësh që dikush tjetër të vdesë nuk ishte një opsion.

Pastaj filluam të mendojmë se kush mund të jetë i gatshëm të na ndihmojë. Një gjë e mirë është se ka shumë njerëz që punojnë jashtë Vranjës, në Beograd, Novi Sad dhe jashtë Serbisë, kështu që ata ishin ata që dhanë mbështetjen më të madhe gjatë nismës për mbledhjen e fondeve për KOVID për mbështetjen e sistemit shëndetësor, por ishin edhe disa kompani nga Serbia që e kishin parë thirrjen tonë. Për shembull, një kompani nga Babushnica që shet uniforma, pizhame dhe çarçafë i dhuroi ato materiale dhe e ndihmoi sistemin në atë mënyrë.

Ishte ndryshe vitin e kaluar – ishte më shpejtë, më urgjente dhe nevojitej më pak logjistikë. Duhej të vepronim në moment, sepse spitalet KOVID nuk kishin pothuajse asgjë. Ishte ndryshe, por ne pamë që ishte e mundur. Ne pamë fuqinë e një komuniteti të bashkuar dhe se si mund të bëjmë një ndryshim të madh. Kishte restorante që me iniciativën e tyre kanë përgatitur darka për stafin e katër spitaleve KOVID në Vranjë. Ishte ideja e tyre, një pronar restoranti angazhoi një tjetër, e kështu me radhë. Për gati dy muaj, ata gatuan darka për të gjithë ata që punojnë në spitalet KOVID. Sivjet, gjatë ballos dhe aksionit humanitar, ata ishin aty për ne duke gatuar ushqime – specialitete tradicionale të Vranjës që i shitëm në Ballo. Gjithçka u bashkua - nga një histori, ne u hodhëm në një tjetër, vetëm se në një mënyrë më të madhe, të ndryshme dhe më të organizuar.

Rezultati i iniciativës së vitit të kaluar për KOVID ishte që mblodhëm rreth 3 milion RSD, si në para ashtu edhe në të mira materiale, përfshirë këtu maska, doreza, çarçafë, këllëfë jastëku, dyshekë, alkool etj. Mund të mos jetë shumë, por në atë moment, ishte shumë. Shfrytëzuam të gjitha burimet tona fizike dhe materiale, si dhe burimet e të gjithë të përfshirëve në nismë.

Askush nuk e pati të vështirë të dhurojë, as gjatë nismës për KOVID, as tani. Më duket veçanërisht tërheqëse që disa gra konkurronin se kush do të arrinte më shumë, do të mblidhte më shumë fonde ose do të mendonte për një ide më të mirë se çfarë tjetër mund të jepnim për Ballon. Njerëzve u duhej vetëm një nxitje e lehtë, dikush që t'i organizonte pak, asgjë tjetër nuk duhej.

Ajo që ishte gjithmonë prioritet në punën tonë ishte se nuk përfshihej politika. Energjia negative nuk lejohej, askush nuk mund të kishte qëndrime disfatiste, sepse do të përjashtoheshin menjëherë. Gjatë atyre dy muajve kishim vetëm dashuri dhe energji të mirë. Nuk mund t'ju sqaroj se të gjithë në Vranjë kanë marrë frymë si një për dy muaj. Jetonim dhe merrnim frymë së bashku. Për shembull, nëse një grua në këtë iniciativë ishte drejtoreshë e një kompanie në Vranjë, e gjithë kompania qëndronte pranë saj. U bashkuan Universiteti Kombëtar, Shkolla e Filmit të Animuar nga Vranja, Shkolla e Muzikës dhe shumë të tjera. Gratë që drejtonin institucione të tëra u përfshinë dhe kështu të gjithë dhanë një pjesë nga vetja.

Unë ende jetoj me këtë energji dhe më besoni, kur gjithçka mbaroi, kur emocionet u qetësuan, 10-15 ditë pas Ballos, të gjithë ishim kaq të lodhur. Pikërisht përpara Ballos, u rrëzova dhe e ndrydha gjurin, kështu që ecja me paterica dhe i kryeja gjërat. Madje disa njerëz na panë si një forcë të re politike, si dikush që mund të bëhej pretendent politik në të ardhmen. Por këtë e nisëm nga solidariteti, altruizmi dhe dashuria e pastër. Unë jam një nënë dhe një fëmijë që humbi një prind gjatë pandemisë - kjo ishte forca ime shtytëse, jo interesi për politikën apo gjetja e një pune. Politika u përfshi në këtë projekt vetëm në kuptimin që ishte një erë në velat tona, por jo individualisht dhe jo në tërësi.

Pse ishte e rëndësishme për ju që ta ndihmonit komunitetin pikërisht në atë segment?

Milica: Unë vetë kam humbur babanë dhe edhe pas 10 muajsh jam ende në shok. Gjithçka ndodhi kaq shpejt dhe kaq papritur, sa që unë nuk isha e vetëdijshme çka ndodhi derisa mbaroi gjithçka. Unë isha 42 vjeç në atë kohë. Isha në gjendje të mirë, profesionale dhe personale dhe megjithatë mezi arrita ta mblidhja veten. Dhe si mund të jetë kjo për dikë që është 10 vjeç dhe ka humbur mamin ose babin në atë mënyrë!

Kjo ishte mënyra jonë për t'u treguar atyre fëmijëve dhe nënave se nuk janë vetëm dhe se nuk është turp të kërkosh ndihmë. Kishte gra që nuk ndiheshin rehat duke aplikuar. Kjo është arsyeja pse ne nuk donim të bënim një bazë të dhënash të njerëzve që kishin vdekur nga KOVID dhe të kërkonim familje në atë mënyrë, sepse ajo stigmë shtesë nuk ishte e mirëpritur, kështu që ne thjesht i lamë të gjithë të aplikonin vetë. Thirrja publike ishte e hapur për tre javë, ishte në të gjitha mediat, rrjetet sociale dhe të gjithë ata që dëshironin mund të aplikonin.

A bashkëpunoni me shoqata të tjera dhe në çfarë mënyre?

Milica: Duhet të kemi parasysh faktin se sektori civil nuk është i fortë në Vranjë, këtë e di sepse kam punuar në atë sektor para se të punësohem në OKB. Fondet janë të pakta, po bëhet gjithnjë e më e vështirë marrja e fondeve dhe çdo gjë që dhurohet zakonisht shkon për organizata që janë afër qendrave të pushtetit. Prandaj, sektori civil në Vranjë është shumë i dobët. Përpjekjet ekzistuese janë – do të thoja – më shumë të motivuara politikisht. Nuk u befasova dhe nuk kishim nevojë për shumë ndihmë. Besoj se nëse do të kishim kërkuar ndihmë direkt nga disa organizata, do të na kishin mbështetur të gjithë. Por ne kishim kaq shumë duar dhe mendje të gatshme për ndihmë, si femra ashtu edhe meshkuj, kështu që arritëm ti mbulojmë të gjithë nevojat.

Cilët janë mbështetësit tuaj dhe si e keni krijuar bashkëpunimin me ta?

Milica: Ne kontaktuam shumë kompani që operojnë në territorin e Serbisë, të cilat njihen si përgjegjëse shoqërore. Megjithatë, asnjëri prej tyre nuk na erdhi në ndihmë. Disa prej tyre nuk u përgjigjën as në emailet tona, dhe të tjerët na treguan qartë se as nuk e kanë lexuar emailin dhe dukej sikur donin vetëm të na hiqnin qafe. Nga njëra anë, më erdhi shumë keq, por nga ana tjetër, ishte një gjë e mirë, sepse zgjoi një lloj inati tek ne: Nëse nuk na ndihmoni, mund ta bëjmë vetë. Një nga gjërat më të mrekullueshme është se gjithçka u organizua dhe u mbështet vetëm me fondet e komunitetit dhe falë banorëve të Vranjës..

Ata që iu përgjigjën thirrjes tonë ishin individë privatë që punonin në territorin e Vranjës. Gjithashtu ishin kompani lokale, përfshirë Alfa, një kompani vendase nga Vranja dhe Knauf, e cila ka një fabrikë në Surdulicë. Ne i njohim ata dhe bazuar në lidhjet tona personale morëm mbështetjen e tyre. Të tjerët ishin individë dhe kompani që vepronin në qytet – supermarkete, dyqane veshjesh, fabrika të vogla familjare, etj. Por në fakt ishin 500 individë.

Çdo grua përdori kontaktet e veta për të rritur numrin e mbështetësve. Madje disa gra shkonin nga një dyqan rrobash në tjetrin dhe ua prezantuan historinë tonë pronarëve dhe punëtorëve, duke u spjeguar përfitimet që do të kishte qyteti dhe fëmijët. Gjegjësisht ne shkuam nga dera në derë dhe mblodhëm donacione, dhe askush nga pushteti lokal nuk tha Jo. Duhet të kemi parasysh faktin se ishte kohë pushimi dhe se shumë kompani donin të na mbështesin, por ishin në pushime kolektive.

Gratë që dhuruan rrobat e tyre, të cilat ishin cilësore, por të veshura dhe që i shitëm gjatë Ballos, i konsideronim po ashtu si donatore. Ishte një mënyrë ndihme dhe kontributi. Në thelb, secili dha atë që kishte. Për shembull, vjehrri im që është bletar dhuroi 5 kg mjaltë që e shitëm gjatë Ballos. Njerëzit gjetën mënyra për të ndihmuar dhe kishte shumë ofrues shërbimesh që u bashkuan. Për shembull, sallone të flokëve dhe bukurisë, dyqane të ëmbëlsirave, etj. Të gjithë ata sipërmarrës të vegjël u përfshinë, iu përgjigjën thirrjes tonë dhe dhanë atë që mundën.

Si i merrni fondet për punën tuaj? Me cilat kategori të donatorëve bashkëpunoni dhe në çfarë mënyre? Si mund ta mbështesim ne të gjithë punën tuaj?

Milica: Kemi pasur dy lloje kontributesh. E para ishte mbledhja e gjërave për shitje në Ballo. Lloji i dytë ishin pagesat në llogarinë për qëllime të veçanta, të cilën na huazoi Qendra për Transparencë Mediale dhe Përgjegjësi Sociale. Ata ishin me ne edhe kur organizuam nismën për KOVID, sepse e njohim njëri-tjetrin dhe sepse jemi miq që ndajmë të njëjtat vlera dhe aspirata. Ata na erdhën menjëherë në ndihmë dhe bënë një punë të rëndësishme sa i përket administrimit dhe logjistikës, gjë që ishte shumë e rëndësishme. Ata u përfshinë drejtpërdrejt, por thirrja ishte e hapur për të gjithë; megjithatë, asnjë organizatë tjetër që punon në territorin e qytetit nuk u angazhua veçanërisht për të dhënë kontributin e vet.

Ne jemi një grup joformal dhe jemi mbledhur spontanisht për të mbështetur fëmijët që kanë humbur prindërit gjatë pandemisë. Menduam se puna jonë do të përfundonte sapo të përfundonte Balloj dhe thirrja publike. Megjithatë, papritmas kuptuam: Pse duhet t'i japim fund një gjëje kaq të mrekullueshme, aq më tepër sepse kishte energji të madhe dhe gratë u bashkuan - gjë që është veçanërisht e rëndësishme duke pasur parasysh krenarinë e grave. Për mua si një sociologe e diplomuar, ishte vërtet interesante të ndiqja marrëdhëniet mes atyre grave dhe të shihja nëse do të mbizotëronte krenaria apo do të fitonte altruizmi dhe dëshira për të ndihmuar.

Dhe me të vërtetë, krenaria u la mënjanë. Kishim një energji kaq të bukur dhe kur e gjithë kjo mbaroi, kuptuam se do të ishte gabim  t'i jepnim fund. Fronti solidar i grave aktualisht është në gjumë, kështu që nuk ka vdekur, vetëm po flen. Ne tashmë kemi disa ide se si mund të mbështesim grupet vulnerabël në qytetin dhe komunitetin tonë, por të gjitha në kohën e duhur. Gjithçka që bëmë në lidhje me ballon dhe iniciativën ishte mbi baza vullnetare. Ne kemi dhënë edhe fondet tona dhe do ta bënim përsëri, sepse ndjenja që morëm në këmbim është e paçmueshme. Nuk ka para në botë që mund të paguajë ndjenjën se kemi bërë diçka vërtet madhështore dhe vërtet të mirë.

Cilat aktivitete janë aktualisht në fokusin tuaj kryesor?

Milica: Dita kur organizuam Ballon, 20 gusht, ishte 43-vjetori i vdekjes së Diana Budisavljeviç. Të gjithë e dimë se kush ishte ajo, por Vranje nuk e dinte kush ishte Diana. Kështu që vendosëm ta kombinojmë këtë datë me Ballon tonë dhe ta përkujtojmë atë. Prandaj, më 20 gusht, Vranja u bë qyteti i parë në Serbi që mori një pikë referimi publike për nder të kësaj heroine të madhe. Ne vendosëm një mural 45 m2 në qendër të qytetit, duke e portretizuar atë. Kjo u bë me iniciativën tonë, pasi ajo ditë shënoi 43 vjetorin e vdekjes së saj. Prandaj, në të njëjtën ditë, ne vendosëm muralin e parë në Serbi kushtuar Diana Budisavljeviç-it, për të nderuar këtë grua që ishte harruar padrejtësisht.

Dhe gjëja më e bukur për mua ishte se sollëm zonjën Jelena Buhaç Radojçiq në hapjen e muralit. Ajo është një nga fëmijët që Diana Budisavljeviç shpëtoi nga Jasenovaci. Zonja Jelena është 87 vjeçe dhe kur e kontaktuam përmes Këshillit Kombëtar Serb në Kroaci, ajo menjëherë tha: Po, po vij, më në fund ndodhi që dikush e kujtoi dhe e nderoi dhe më vjen mirë që do të jem atje për ta falënderuar. atë, sepse ajo më shpëtoi mua dhe vëllezërit e mi nga Jasenovaci.

Në këtë mënyrë, ne japim një mësim të mirë - nga njëra anë, promovojmë solidaritetin dhe humanitarizmin, sepse në këto kohë të individualizmit si vlerë parësore që duhet ndjekur ne harruam solidaritetin që është trashëgimia më e madhe e qytetërimit. Kjo është gjëja e parë që demonstruam me këtë Ballo, dhe gjëja e dytë është se 99% e njerëzve në Vranje nuk e dinin se kush ishte Diana Budisavljeviç kur i pyeta. Mendoj se kësaj gruaje iu bë një padrejtësi e madhe historike, ndaj sakrificës dhe luftës së saj antifashiste. Mendoj se fakti që murali i saj qëndron në qendër të Vranjës, afër shkollës së mesme të Vranjës, pranë vendit ku mblidhen të rinjtë, është një mënyrë e shkëlqyer për t'u dhënë atyre një mësim për Dianën, punën e saj dhe vlerat që ajo promovoi. Nëse vetëm një student ndalon para murales dhe pyet veten se kush është kjo grua, dhe më pas kërkon në google dhe sheh se kush ishte ajo në të vërtetë - misioni ynë është i plotësuar.

Cilat janë synimet kryesore që planifikoni të arrini në të ardhmen?

Milica: Ne kishim disa ide dhe iniciativa, por, për fat të keq, Kovid po vazhdon akoma. Kemi humbur disa gra që ishin thelbi i Frontit solidar të grave për shkak të humbjeve të tyre personale, kështu që na u desh të ndalojmë pak.

Ne jemi ende duke përfunduar iniciativën. Pas Ballos, biseduam me secilën familje. Së pari, ne shpallëm një thirrje publike për familjet që humbën një anëtar, pra - fëmijët që humbën nënën ose babanë. Kanë aplikuar gjithsej 19 familje me 30 fëmijë, prej të cilave 18 nëna vetushqyese dhe një baba vetushqyes. Çdo familje ka pasur një takim individual me një komision prej tre anëtarësh me qëllim të vlerësimit të nevojave. Për momentin, ne duhet t'i dorëzojmë dru një ose dy familjeve të tjera, dhe kështu të përfundojmë historinë tonë me Ballon dhe mbështetjen për fëmijët dhe familjet që humbën anëtarët e tyre.

Emocionet rreth atyre takimeve individuale dhe sigurimit të mbështetjes ishin një histori më vete. Qëllimisht e përjashtova veten nga e gjithë kjo, pasi nuk e duroja dot për shkak të historisë sime. Kolegët e mi që ishin të përfshirë në këtë proces mbetën pa fjalë.

Mbledhjet u organizuan pas Ballos, për të vendosur lidhur me shpërndarjen e fondeve. Ne mblodhëm mbi 600,000 RSD në para dhe kishim 26 donacione direkte nga 26 kompani dhe individë që donin t'i dhuronin të mirat ose shërbimet e tyre për familjet. Këto përfshinin shërbime stomatologjike për fëmijët që humbën prindin, mobilje të dhuruara etj. Kjo ishte diçka e veçantë për Vranjën. Vetë Balloja u organizua me 0 dinarë dhe gjithçka u bë me kontribute – restorantet bënin ushqim, punishtja e verës Aleksiç na dha verë, supermarketet na dhanë lëngje dhe ujë, gratë bënë ëmbëlsira, nëna e një kolegu nga Presheva bëri bakllava etj.

Një tjetër gjë ishte se thirrjes tonë iu përgjigjën mbi 30 artistë nga Vranja. Ata dërguan veprat e tyre për t'u shitur në Ballo dhe artikulli më i shtrenjtë ishte 500 euro, që është vërtet e jashtëzakonshme për kohën dhe shoqërinë ku jetojmë. Artistët treguan një solidaritet të pabesueshëm. Gjatë atyre dy muajve ne u udhëhoqëm nga parime demokratike – secili kishte të drejtë të shprehte mendimin e tij dhe të dëgjohej, secili kishte detyrën dhe të drejtën të thoshte diçka, si dhe detyrimin për të përmbushur detyrën që kishte marrë përsipër. Gjithçka ishte transparente, gjë për të cilën jam më shumë krenare. Ne patëm gjithashtu një mbështetje të madhe mediatike, si në nivel lokal ashtu edhe më gjerë, sërish falë mediave lokale dhe njerëzve që njihnin gazetarët që punonin për mediat kombëtare. Pra, ishte RTS që e ndoqi punën tonë, si dhe TV Prva, Večernje novosti etj.

A planifikoni të organizoni më shumë aktivitete që synojnë trajtimin e efekteve të pandemisë?

Milica: Mendoj se pandemia prek fëmijët dhe familjet, por mendoj se po aq të prekur janë edhe qytetarët tanë të moshuar, për sa i përket financave, pensioneve të vogla, sëmundjeve apo aftësive të kufizuara, vetmisë. Pra, tashmë kemi një ide që po e përpunojmë në mendjen tonë për një aktivitet të ri ku do të donim të mbështesim qytetarët tanë të moshuar.

Tani që Balloja e Bamirësisë ka mbaruar, ne e dimë se sa përkushtim fizik dhe mendor kërkohet, ndaj jemi shumë të kujdesshëm kur dhe çfarë do të nisim. Nga ana tjetër, ne kemi pasur disa humbje personale, ndaj presim që gjërat të rregullohen pak, por gjithçka në kohën e duhur.