Gjatë tre viteve të ekzistencës së saj, platforma Donacije.rs ka ndihmuar organizata të shumta të marrin ndihmën e komunitetit, të mbledhin fonde për shkaqe të mira dhe të nxisin ndryshime pozitive.

Ne mund të bëjmë shumë më tepër së bashku dhe këtë e kemi dëshmuar gjatë krizës KOVID-19.

Deri më tani, vetëm mbështetësit e 24 fushatave të organizuara në Donacije.rs arritën të mbledhin mbi 16,1 milion dinarë gjatë pandemisë.

Që nga fillimi i krizës, këto organizata kanë ofruar mbështetje për nënat e vetushqyese, bashkëqytetarët që kanë humbur burimet e tyre të të ardhurave, punëtorët e shëndetësisë në të gjithë Serbinë, kafshët endacake, si dhe grupe të tjera të shumta që janë goditur më së shumti nga efektet e pandemisë.

Nëse organizata, fondacioni ose shoqata juaj vëren nevojat brenda komunitetit tuaj që u paraqitën si pasojë e krizës së vazhdueshme, regjistrohuni me idenë tuaj - formulari ynë i regjistrimit për organizatat jofitimprurëse është gjithmonë i hapur.

Ju mund të lexoni histori rreth fushatave më të bujshme dhe më të suksesshme gjatë krizës KOVID-19. Ne besojmë se ata do t'ju frymëzojnë të regjistroheni gjithashtu me fushatën tuaj dhe, të mbështetur nga donatorët, të ndihmoni komunitetin tuaj në luftën kundër efekteve të KOVID-19.

Fushata për sigurimin e ndihmës urgjente në Novi Pazar, Tutin dhe Sjenica

Pandemia e koronavirusit ka treguar se ne reagojmë ndaj krizave me solidaritet dhe mbështetje, duke ndihmuar atje ku nevojitet ndihmë. Një nga shembujt më të mirë është fushata e ndihmës për në Novi Pazar, Sjenica dhe Tutin, e cila ka filluar në Donacije.rs kur këto qytete u bënë pikat kryesore të epidemisë.

Ndërkohë që situata në këto qytete u bë alarmante, u fillua një fushatë për ndihmë. Në pak më shumë se dy javë, mbi 462 donatorë arritën të grumbullojnë mbi 2.5 milion dinarë në fonde, nga të cilat 1.5 milion u mblodhën vetëm në dy ditët e para.

Falë mbështetjes së qytetarëve të shumtë, ndërmarrjeve dhe organizatave, si dhe Grupit 484 dhe Ambasadës Norvegjeze, u bë e mundur blerja e pajisjeve të nevojshme mjekësore dhe mbrojtëse që mund të ndihmonin punonjësit shëndetësor dhe pacientët në këto qytete në luftën kundër KOVID-19.

Përkrahje e jashtëzakonshme nga komuniteti për Café Bar 16 - një kafene që punëson të rinj nga Strehimorja e Beogradit

Pothuajse tre vjet më parë, u hap një ndërmarrje shumë e veçantë në Beograd. Për mbi 40 të rinj që jetonin në varfëri ekstreme, Café Bar 16 ka qenë jo vetëm një vend ku ata mund të argëtohen ose studiojnë, por edhe një vend pune gjithashtu.

Café Bar 16 u themelua nga Qendra për Integrimin e Rinisë në mënyrë që fëmijët që largohen nga Streha Rinore pasi të mbushin 16 vjeç të mos lihen vetëm. Për 16 vjet, Streha ka punuar me fëmijë të moshës 5 deri në 15 vjeç, të cilët kryesisht jetojnë dhe punojnë në rrugë. Këta fëmijë kryesisht banojnë në streha jo-formale nëpër Beograd në varfëri ekstreme.

Pandemia e koronavirusit e ka ndalur botën. Të gjithë i kemi ndjerë efektet e saj, por ato ishin më të rënda për grupet e rrezikuara siç janë fëmijët dhe të rinjtë që jetojnë në rrugë. Nga ana tjetër, Café Bar 16, duke qenë një ndërmarrje mikpritëse, ishte ndër të parat që ndjeu ndikimin ekonomik të bllokimeve. Mbështetja te të ardhurat për të financuar funksionimin e kafenesë u bë e paqëndrueshme.

Për të siguruar të ardhurat e kafenesë dhe për t'i mbajtur ato në këmbë, CYI nisi një fushatë për mbledhjen e fondeve në Donacije.rs. Në fillim, qëllimi i fushatës ishte mbledhja e 600,000 dinarëve, por ky numër u arrit shumë shpejt, dhe u vendos një qëllim i ri i zmadhuar në një milion dinarë. Kjo shumë po ashtu u tejkalua për pak më shumë se dy javë.

Projekti u mbështet nga Grupi 484 dhe Ambasada Norvegjeze, dhe shuma totale e mbledhur arriti në 1,349,61 dinarë.

Përveç mbështetjes financiare, kjo fushatë u ndesh me ndihmë të madhe nga publiku, dhe shumë njerëz kishin shpërndarë informacione dhe thirrje për ndihmë, duke zgjeruar zërin e saj. Njerëzit nga jeta publike e Serbisë ndanë njoftimet përmes rrjeteve të tyre sociale dhe media tradicionale luajti gjithashtu një rol, duke siguruar raporte të shumta mbi aktivitetet dhe suksesin e fushatës.

Lëvizja Jedi siguron mbi 15,000 maska për punonjësit shëndetësor në jug të Serbisë

Fushata #ZaštitiLice (Mbro fytyrën) ka vërtetuar se forca është me të vërtetë me Lëvizjen Jedi. Vitin e kaluar, me ndihmën e komunitetit në Donacije.rs, ata arritën të qepin dhe shpërndajnë 15,000 maska për fytyrën për punonjësit mjekësorë në jug të Serbisë.

Ata filluan duke planifikuar të qepin 1,000 maska dhe, duke përmbushur këtë qëllim brenda një jave, ata vazhduan të qepin dhe të hpërndajnë gjithsej 15,000 maska gjatë gjithë muajit, duke mbledhur kështu 814,256 dinarë.

Falë iniciatores të fushatës Nevena Kragiç, si dhe rrobaqepësve dhe vullnetarëve të zellshëm në radhët e Lëvizjes Jedi, maskat u shpërndanë në 11 qytete të Serbisë.

Maskat u janë dhuruar qendrave mjekësore, klinikave, farmacive, shoqatës NURDOR dhe qytetarëve në rajonin Anamoravë të Kosovës.

Për këtë aksion, Republika e Serbisë i dha Lëvizjes Jedi të Nish-it një medalje argjendi meritore në ceremoninë e vitit të kaluar të Ditës së Armëpushimit të Luftës së Parë Botërore. Me këtë rast Lëvizja Jedi deklaroi se medalja përfaqëson gjithçka që është njerëzore brenda nesh dhe tek të gjithë njerëzit e mrekullueshëm që kanë ndihmuar këtë aksion - rrobaqepësit, vullnetarët, platforma Donacije.rs, shoqatat kontribuese dhe donatorët.

Mbështetje e siguruar për 20 punonjës në kulturë

Fondi i Solidaritetit ishte një përgjigje e punonjësve në kulturë ndaj krizës aktuale nga KOVID-19, e cila bëri që shumë prej tyre të humbin të ardhurat për ekzistencën e tyre.

Fondi i Solidaritetit për Punonjësit e Kulturës në Serbi u themelua nga Shoqata e Artistëve të Mirë të Serbisë (ULUS), Federata e Shoqatave të Artistëve të Mirë të Vojvodinës (SULUV), Shoqata e Kritikëve të Artit AICA Serbi, Stanica - Shërbimi për Vallëzim Modern, BAZAART dhe Skena e Pavarur Kulturore e Serbisë (NKSS).

Fondi është i destinuar për të gjithë artistët dhe punonjësit në kulturë që kanë humbur burimet e tyre të të ardhurave për shkak të pandemisë. Ai gjithashtu siguron mbështetje për të gjithë ata, puna e të cilëve mundëson prodhimin e kulturës dhe artit, por që nuk kanë të drejta të garantuara të punës, të tilla si shtesa, modele dhe teknikë.

Përmes Fondit të Solidaritetit, donatorë të ndryshëm siguruan ndihmën prej 30,000 dinarësh për secilin prej 150 artistëve dhe punonjësve që kishin humbur shumicën ose të gjithë të ardhurat e tyre dhe nuk ishin ndihmuar nga masa të tjera mbështetëse.

Megjithatë, edhe shumë të tjerëve u nevojitej ndihmë. Për këtë qëllim, Fondi filloi një fushatë në Donacije.rs dhe siguroi ndihmë shtesë për 20 punonjës të tjerë në kulturë.

Falë mbështetjes së 104 donatorëve, fushata arriti të mbledhë 763,577 dinarë dhe siguroi ndihmë për punonjësit më të rrezikuar të kulturës në mënyrë që ata të përballonin krizën.

U dëshmuam viktimave të trafikimit njerëzor se nuk janë vetëm

Ish viktimat e trafikimit njerëzor dhe familjet e tyre përballen me disa nga vështirësitë më të mëdha sociale dhe ekonomike për shkak të efekteve psikologjike dhe fizike nga keqtrajtimi me të cilin janë përballur si dhe stigmës shoqërore që vjen si rezultat i saj.

Pandemia KOVID-19 e vështirësoi situatën e tyre edhe më shumë. Shumë prej tyre po përballeshin me humbjen e vendit të punës, ndërsa pandemia dhe bllokimet po errësonin më tej keqtrajtimin e vazhdueshëm.

Kjo është arsyeja se pse ASTRA përdori platformën tonë, Donacije.rs, për të filluar një fushatë për mbledhjen e fondeve që u siguron familjeve të ish-viktimave të trafikimit njerëzor paketa kujdesi që përmbajnë mjete higjienike dhe mbrojtëse (maska, doreza, etj.) dhe nëse familjet kishin fëmijë të moshës shkollore gjithashtu iu siguruan pako me pajisje shkollore.

Falë mbështetjes së 35 donatorëve, si dhe donacioneve të Ambasadës Norvegjeze dhe Grupit 484, të cilët kanë dyfishuar çdo donacion deri në 235,000 dinarë, qëllimet e fushatës u tejkaluan me 24% në 42 ditë. Kjo vërtetoi edhe një herë rëndësinë e bashkimit dhe rëndësinë e mbështetjes së ndërsjelltë në kohë krize.

Këto janë vetëm disa nga shumë historitë e solidaritetit, shoqërisë dhe mbështetjes, të cilat ndodhën gjatë vitit të kaluar falë komunitetit të filantropëve në platformën tonë, Donacije.rs.

Krahas të gjitha rasteve të përmendura më lart, ky komunitet siguroi 1.500 pako kujdesi për të pastrehët e Beogradit, ushqim për kotele rrugësh dhe qen, ndihmë për kafshët nga një strehë në Beograd dhe një azil në Nish, pako kujdesi për fëmijët nga 120 të familjeve me status të rrezikuar dhe mbështetje e për grupe të tjera të shumta.

Nëse edhe ju keni një ide se si mund ta ndihmoni komunitetin tuaj të tejkalojë efektet e pandemisë së koronavirusit, regjistroni fushatën tuaj sot. Ekspertët e ekipit tonë për mbledhjen e fondeve është në dispozicionin tuaj gjatë gjithë kohës.

Duhet vetëm pak për të bërë përmirësime të rëndësishme dhe të guximshme në komunitetin tuaj. Edhe historia juaj mund të paraqitet midis këtyre shembujve. Regjistrohuni me fushatën tuaj dhe shikoni vetë fuqinë e njerëzve që bashkohen për një qëllim të përbashkët.