Prva faza projekta za podsticanje omladinskog aktivizma i preduzetništva, „Svetionik znanja“ je uspešno završena.

Iako se projekat ne sprovodi prvi put, ovo je prva godina da se ,,Svetionik znanja’’ realizuje putem digitalnih tehnologija.

"Svetionik znanja" je osmišljen tako da učesnici, uz stručnu pomoć mentora, zajedno rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja.

Gradovi koji učestvuju ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.

Prvi korak na ovom putu je bio trodnevni online seminar.

Uz pomoć zajedničkih sesija 60 učenika srednjih škola iz 15 gradova je imalo priliku da se bolje upozna sa projektom i mentorima koji će im pomoći u razvoju ideja, ali i da bolje upoznaju drugare iz tima. Trećeg dana seminara učesnici su imali priliku da prisustvuju i stručnom predavanju na temu ,,javno zagovaranje’’, koje je održala koordinatorka za komunikacije i javno zagovaranje Beogradske otvorene škole, Jovana Božičković, kao i predavanju Uroša Živkovića zaduženim za postavljanje digitalnog komunikacijskog okvira za projekat cirkularnih migracija ,,Tačka povratka’’, a na temu ,,digitalne kampanje’’.

Sledeći korak će biti tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka će se organizovati tri puta u toku programa, a da bi se razvio timski duh i članovi tima povezali, učesnici će proći i kroz poseban program „partnerskih timova“. 

Finalni projekti će biti predstavljeni na završnom događaju "Svetonika znanja krajem novembra meseca". Radove će ocenjivati stručni žiri, sačinjen od predstavnika kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor: prijepoljeinfo.rs