Druga po redu programerska futsal liga je završena je prošle nedelje, a kao i do sad ekipe će umesto plaćanja učešća, novac donirati u humanitarne svrhe.

Ove sezone programerska amaterska liga u futsalu pod nazivom Liga ++ okupila je 20 niških ekipa, duplo više nego prošle godine. Najbolja je bila ekipa Zlatna Buba iz firme Naissus Tehnologije, koja je u finalu savladala Photon Optronics iz istoimene firme. Treće mesto je osvojila ekipa IT Centar, a četvrto Fazi.

Po rečima njenog osnivača, Nenada Ilića, osnovni cilj ove amaterske lige je promocija zdravog života i podsticanje učesnika na humanost. Iz toga razloga učešće je potpuno besplatno, ali je svaka ekipa u obavezi da uplati novac u humanitarne svrhe. Minimalni iznos donacije je definisan, a maksimalni ne postoji.

Kako programeri neretko sede preko 10 sati za računarom, za svakog od njih je veoma značajno da van radnog vremena imaju način da se opuste i rekreiraju. Zbog toga je ovo celogodišnje takmičenje oranizovano da pre svega bude u rekreativnom duhu i prijateljskom raspoloženju. Samo takmičenje funkcioniše po sledećem principu. Timovi se raspoređuju u dve grupe i po dvokružnom sistemu se susreću sa ostalim ekipama iz svoje grupe. Najuspešniji prelaze u play-off, kada dobijaju priliku da odmere snage i sa timovima iz druge grupe.

Nakon takmičenja svaka ekipa bira kojoj će humanitarnoj fondaciji ili osobi uplatiti novac. Prethodne godine najviše para otišlo Fondaciji Budi human, a ove će tek uplaćivati. Za ovu godinu planiraju da nađu proverene lokalne fondacije ili institucije kojima je potrebna pomoć i pomognu im da odgovore na izazove koje im nameće aktuelna pandemija. 

Početak sledeće sezone planiran je za sredinu oktobra, mada zbog epidemiološke situacije organizatori kažu da još nije ništa sigurno. Kako su u kontaktu sa ekipama koje su do sada učestvovale, kažu da očekuju još veći broj timova.

Programeri koji bi želeli da se takmiče ili imaju pitanja mogu ih slati na mejl liga.programera.nis@gmail.com.

Izvor: juznevesti.com