Konkurs za program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! raspisan je početkom godine, a tokom dva i po meseca koliko je prijavljivanje trajalo i održanih 7 info-sesija širom Srbije, na adresu Trag fondacije pristiglo je 28 prijava neformalnih grupa iz 17 zajednica.

Program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! Trag fondacije je pokrenut početkom 2020. godine za Srbiju, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot. Ideja programa je podrška osnivanju i radu lokalnih fondacija u šest zemalja Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. Pored Srbije, ove godine je planirano otvaranje konkursa za neformalne grupe iz Bosne i Hercegovine, a narednih godina i u ostalim zemljama.

Po završetku konkursa i nakon prvog procesa selekcije, odabrano je devet grupa koje su pozvane da učestvuju u razgovorima sa timom Trag fondacije, gde su imali priliku da predstave svoje ideje za pokretanje lokalne fondacije u zajednicama iz kojih dolaze.

Trag fondacija je potom finalno izabrala četiri neformalne grupe iz Niša, Šapca, Pančeva i Stare Pazove koje će učestvovati na ovom programu.
Ove četiri zajednice će u narednom periodu imati priliku dobiju svoje lokalne fondacije.

Ove grupe će u narednom periodu prikupljati 15.000 evra od pojedinaca i kompanija, koje će Trag fondacija duplirati.
Nakon završetka tog dela procesa, neformalne grupe očekuje osnivanje lokalne fondacije, što će dugoročno doprineti društvenim promenama u njihovom mestu.

Trag fondacija će kroz čitav proces biti prisutna kao podrška grupama i budućim lokalnim fondacijama.

Uloga lokalnih fondacija je da pruže novčanu i savetodavnu podršlu građanima i građankama za pitanja od važnosti za njihovu zajednicu. Takođe, lokalne fondacije organizuju i aktivnosti koje promovišu tu zajednicu i olakšavaju život ljudima. Značajan deo sredstava za svoje funkcionisanje ovog tipa fondacija, kao i potrebna podrška dolazi upravo iz zajednice. Omogućavanjem građana da učestuvuju na projektima od značaja za njihovu zajednicu, jača se njihova povezanost, solidarnost i saradnja kojom će se  postići dugoročne promene.

Više informacija o programu Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!, lokalnim fondacijama, uspešnim pričama i budućim konkursima, možete saznati na veb-sajtu i društvenim mrežama Trag fondacije, kao i na veb-sajtu programa lokalnefondacije.rs.

Izvor: javniservis.net