Inicijativa Crveni bedževi okuplja građane Smedereva sa željom da podstakne institucije da stanu na put zagađenom vazduhu i nađu rešenje za ovaj problem od koga godišnje umru 223 osobe. Borba za čist vazduh traje skoro tri godine, a kada su gradske institucije rešile da ignorišu peticiju za postavljanje semafora zagađenja u centru grada koju je potpisalo preko 4500 Smederevaca, rešili su da uzmu stvar u svoje ruke!

Cilj inicijative je da na javnom mestu, u centru grada, postave semafor zagađenja koji u realnom vremenu pokazuje informacije o kvalitetu vazduha. Na ovaj način građani će biti informisani o kvalitetu vazduha koji udišu i motivisani da se uključe u borbu za čist vazduh koji je naše pravo. 

Smederevo je grad sa 12 kotlarnica na mazut na maloj površini, grad skoro uopšte nije gasifikovan a u njemu se nalazi i najveći industrijski zagađivač u Srbiji čiji nemar nije sankcionisan. 

Smederevci često ne znaju kada je vazduh zagađen jer ih niko o tome ne informiše. Izvode decu u šetnju, provode vreme na otvorenom, jer ih vlasti ne informišu o stepenu zagađenja koji je često opasan po zdravlje, uprkos obavezi da to čine.

Ovaj semafor je prvi korak u borbi za čist vazduh. Semafor zagađenja će biti veliki LED ekran montiran na zid koji je vidljiv sa centralnog gradskog trga u Smederevu i u svakom trenutku će pokazivati informaciju o kvalitetu vazduha. Sredstva su neophodna za kupovinu semafora, njegovu montažu i softversko povezivanje sa zvaničnim meračem kvaliteta vazduha. 

Zbog toga je Crvenim bedževima potrebna podrška zajednice, koju možete pružiti na dva načina - uplatom na račun udruženja, ili online donacijom na Donacije.rs.

Podržite već danas borbu grada koji je postao simbol zagađenja vazduha.