Tim učenika Prve kragujevačke gimnazije dizajnirao je ekološku samoodrživu autobusku stanicu.

Zahvaljujući ovoj ideji, učenici su osvojili prvu nagradu na takmičenju Globalni dečiji Dizajnaton, održanom početkom aprila u Beogradu.

Učenici su zamislili da dok putnici čekaju autobus, to čine u hladovini, u lepom cvetnom ambijentu i budu deo ekoloških stanica koje će upijati ugljen dioksid i stvarati kiseonik.

Ova "bašta" kragujevačkih gimnazijalaca ima solarne panele koji energiju Sunca prevode u električnu energiju koja služa za napajanje led lampi. One bi se uključivale onda kada dnevna svetlost oslabi.

Tim gimnazijalaca mislio je i na najmlađe, te su programirali i edukativnu eko igricu u Skreču. Osvojeni pozitivni poeni u ovoj igrici su zapravo donacija građana u svrhe ozelenjavanje grada.

Žiri takmičenja istakao je da je tim mladih gimnazijalaca prepoznao problem koji nije isključivo lokalnog karaktera, da je inovativan, nudi zanimljivo rešenje, uključuje sve građene, institucije našeg grada na jedan interesntan interaktivan način.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je bila "Naša planeta, naša budućnost". Organizatori takmičenja su KidHub i Designathon Works u saradnji sa Ambasadom Švedske, Centrom za razvoj kulture dečijih prava C31, JCI Beograd.

Izvor: srbijadanas.com