U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ organizacije Street Art Belgrade postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Prvi modeli bili su postavljeni na dve lokacije na Vračaru. U zadnjem dvorištu pozorišta „Puž“, gde se nalazio model žirafe, i u Sinđelićevom sokačetu gde je bio izložen model vuka.

Postavljanje murala održano je tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru, u okviru kojeg su održane različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala.

Kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava se slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu.

Projekat „Umetnost u prolazu“ je realizovan u okviru konkursa Fondacije Telenor „Zamisli sve“, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma.

Izvor: Danas