Da li znate ko su superheroji Novog Sada?

Novosadski volonterski servis je dobitnik Nacionalne nagrade za volontiranje, i to za poseban volonterski doprinos tokom Kovid krize.

Upravo su ljudi iz NSV-a oni koji su se pobrinuli za to da se na vreme postavi i razmesti kovid bolnica na sajmu i da se postave punktovi za vakcinaciju i koji su u svakom trenutku spremni da izađu na teren i pomognu realizaciji, razvijanju i toku lokalnih aktivnosti, ali isto tako i brzom rešavanju kriznih situacija.

NVS je nastao na inicijativu Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad (OPENS 2019) i Evropske Prestonice Kulture (Fondacija Novi Sad 2021). Neki od ciljeva NVS jesu da promovišu pozitivne vrednosti volonterskog rada, kao i usmeravanje institucija, udruženja i organizacija ka volontiranju, ali isto tako i umrežavanje volontera iz različitih organizacija.

Volontiranje je jedna prelepa stvar, jedan put koji nas vodi kroz razna iskustva, druženja, upoznavanje sebe i drugih, omogućava nam spoznaju kako svojih, tako i tuđih vrednosti istavova, kaže za youthnow.rs Ivana Katančević, dvaesetpetogodišnja volonterka.

Volontiranje je za mene posebno iskustvo. Aktivnosti koje uključuju mnogo mladih,različitih, ali pre svega kvalitetnih ljudi, pružaju mogućnost da čujemo neka novaiskustva i zanimljive priče, smejemo se i upoznajemo, naučimo nove korisne stvari, a nakraju dana svi zajedno smo uradili nešto veliko i korisno za naš grad, ističe Valerija Jović, koja je od 2020. godine postala i jedna od OPENS ambasadorki.

Ukoliko  i sami želite da volontiranjem doprinesete svojoj zajednici, postanite deo Novosadskog volonterskog servisa, prijavom na njihovom sajtu nvs.rs.

Izvor: youthnow.rs