Jedina romska biblioteka na Balkanu ove godine obeležava jubilej - deset godina rada u novosadskom naselju Šangaj.

Biblioteka je osnovana u okviru projekta “Dekada Roma” i dobila je ime po romologu, književniku i borcu za emancipaciju Roma Trifunu Dimiću (1956 - 2001).

Ova jedinstvena biblioteka je ogranak Gradske biblioteke i nalazi se u prostoru veličine 150 metara kvadratnih, koji joj je ustupila Mesna zajednica "Šangaj".

Za uspešan rad biblioteke najzaslužnija je Dragana Dimitrov, profesorka srpske književnosti i jezika i bibliotekarka koja mališanima, pored razvijanja ljubavi prema knjigama, pomaže u izradi domaćih zadataka i motiviše ih da se posvete obrazovanju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije način funkcionisanja biblioteke je malo promenjen, ali Dragana se i dalje trudi da održi intenzitet i kvalitet rada.

Nastavljam deci da pružam podršku, i smanjenu brojnost ću iskoristiti za unapređenje kvaliteta rada, odnosno u većoj meri ću odgovarati na individualne potrebe dece. Pokušavam da uspostavim saradnju sa roditeljima i da ih privolim na onlajn rad u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom što mi, priznajem, vrlo teško polazi za rukom. Sve sam činila da decu sklonim sa ulice i da ih raznim aktivnostima privolim da dolaze u biblioteku ali trenutno zbog korone nismo u mogućnosti da se družimo pa pokušavam opet na sve načine da ih sada privolim da radimo sve onlajn - kaže Dragana za dnevni list Blic.

Biblioteka "Trifun Dimić" inače raspolaže bibliotečkim fondom koji ima više od 12.000 naslova na romskom, srpskom, mađarskom i engleskom jeziku.

Izvor: blic.rs