U Beogradu već skoro 3 godine radi jedan poseban kafić - pored toga što je mesto gde se zabavljaju i uče, Kafe bar 16 je utočište i radno mesto za preko 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Kafe bar 16 osnovao je Centar za integraciju mladih, kako deca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi.

Svratište već 16 godina radi sa decom uzrasta od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulici. Ova deca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu - bez struje, vode, u kućama od kartona.

Pandemija koronavirusa koja je zaustavila svet, i čije posledice smo svi osetili, posebno je pogodila ranjive grupe među kojima su i deca i mladi koji žive i rade na ulici.

S druge strane, Kafe bar 16 je kao ugostiteljski objekat među prvima osetio ekonomske posledice uvođenja mera kojima se čuva zdravlje stanovništva. Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda kako je to bilo do izbijanja pandemije.

Kako bi obezbedili prihode za funkcionisanje u narednim mesecima, na platformi Donacije.rs pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava.

Najpre je njihova kampanja pokrenuta sa ciljem da prikupe 600.000 dinara, a onda je ubrzo dostigla viši cilj – million dinara, koji je takođe premašen za nešto više od 2 nedelje.

Projekat su podržale i Grupa 484 i Norveška ambasada, a kako je kampanja i dalje aktivna, svi koji to žele mogu je podržati online donacijom na Donacije.rs.

Izvor: blic.rs