Prošle godine, stanari jedne zgrade u Mirijevu su odlučili da neupotrebljiv prostor ispred zgrade pretvore u dečije izgralište. Godinu dana kasnije, u tome su i uspeli.

Dvorište zgrade u ulici Davorina Jenka u Mirijevu polako dobija oblik kakav su stanari zamislili pre više od godinu dana, kada su došli na ideju da prostor ispred zgrade pretvore u dečje igralište i prostor za okupljanje.

Nakon što je izostala podrška institucija kojima su se obratili, stanari ove zgrade su odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke i počnu samostalno da uređuju park. Ono što ovaj park čini posebnim je činjenica da su većinu radova stanari izveli potpuno sami. Da bi sve teklo po planu, stanari su se dogovorili da svakog dana po trojica ili četvorica muškaraca iz zgrade rade na uređenju. Radovi su pri kraju, a u parku se već par meseci mogu čuti dečija graja i žagor odraslih. Kako u zgradi trenutno živi čak 21 dete, u završnoj fazi planiraju da postave i mobilijar koji će zadovoljiti sve uzraste dece u zgradi. Komišije ističu da se park najviše korsti za zajednička druženja, a do sada su održali i više rođendana.

Kada su čuli za akciju, organizacija Satibara im je priskočila u pomoć. Sa grupom dizajnera došli su na ideju da osmisle klupicu na kojoj će moći da se postave svi vajarski radovi dece iz Mirijeva, nastali u sklopu projekta "Pozdrav iz kraja". Pored klupice, stanari će na poklon dobiti i mural koji u čijoj će izradi takođe učestvovati najmlađi, sa ciljem da daju lični pečat prostoru u kome će živeti i rasti.

Priča stanara u Davorina Jenka je redak primer saradnje i sloge među komšijama, koji treba svima da nam posluži kao inspiracija. Svojim primerom, oni su pokazali da ne smemo da čekamo da na druge za promene, već da sami možemo i moramo biti inicijatori, kako bi nam svima bilo bolje. Po rečima Isidore Petrović iz Fondacije Jelena Šantić za svakog pojedinca uvek postoje dva puta – da očajava ili da sam preduzme nešto.

Izvor: javniservis.net